«Αριστερός» φόρος υπέρ των βιομηχάνων «στραγγαλίζει» τους μικρούς παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά.

φ-β εα (2)

 

Παρά τις έντονες αντιδράσεις που είχαν προκληθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και παρά τις τεκμηριωμένες επισημάνσεις που υπήρξαν προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να επιβάλει φόρο υπέρ των βιομηχάνων, κατά ισοπεδωτικό μάλιστα τρόπο.

Πρόκειται για το τέλος διακοψιμότητας, (διακοψιμότητα είναι η δυνατότητα διακοπής ή μείωσης της παροχής ρεύματος σε μια βιομηχανία κατά τις ώρες αιχμής, έναντι μίας αποζημίωσης όταν ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς-ΑΔΜΗΕ κρίνει ότι αυτό είναι αναγκαίο). Η νέα αυτή επιβάρυνση επισημοποιήθηκε με την υπ' Αριθμ. ΑΠΕΗΛ/Γ/Φ1/οικ. 184898 (ΦΕΚ 2861 Β /28-12-15) απόφαση, όπου μεταξύ άλλων καθορίζονται και οι ειδικοι συντελεστές βάσει των οποίων θα συμμετέχουν οι ΑΠΕ στην επιδότηση των βιομηχάνων. Συγκεκριμένα για όλα τα ΦΒ, ορίζεται συντελεστής διαφοροποίησης 1,8 ο οποίος πολλαπλασιζόμενος επί 2, βάσει του άρθρου 143Β του Ν. 4001/2011 έχει ως αποτέλεσμα την παρακαράτηση 3,6% επί του τζίρου κάθε παραγωγού. Η επιβάρυνση αυτή έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις του 30% επί του τζίρου (έκτακτη εισφορά) ενός και σε αρκετές περιπτώσεις δύο ετών, συν την έκπτωση 20% επί του τζίρου ενός έτους και τη μείωση στην τιμή πώλησης για το υπόλοιπο των συμβάσεων, και λειτουργεί ως ταφόπλακα για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά. Και όλο αυτό…. Για να στηριχθούν οι μεγάλες βιομηχανίες!!!

Ποιος θα περίμενε από μια «αριστερή» κυβέρνηση να ενεργεί κατ’ αυτό τον τρόπο, εξισώνοντας μάλιστα τους παραγωγούς των 100 kW με αυτούς των 100 ΜW! Οριζόντια φορολόγηση υπέρ των βιομηχάνων, που αν τολμούσε μια «συντηρητική» κυβέρνηση να εφαρμόσει, οι σημερινοί κυβερνόντες και δη οι της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, …θα είχαν επαναστατήσει…

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κατά το πρόσφατο παρελθόν δήλωναν ότι είναι «απαράδεκτο ηθικά, νομικά και πολιτικά να προβαίνει η κυβέρνηση σε μονομερή τροποποίηση των συμβάσεων που έχει υπογράψει το Ελληνικό Δημόσιο, μειώνοντας δραματικά τις τιμές παραγωγών και οδηγώντας στην καταστροφή ανθρώπους που για να εγκαταστήσουν κάποιο μικρό 100αρι, δανείστηκαν ή έβαλαν τις οικονομίες τους, δεσμεύοντας σπίτια και περιουσίες».

Αυτό, άλλωστε, υπενθύμιζε, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς στην επιστολή που πρόσφατα απηύθυνε στον αρμόδιο υπουργό (δείτε εδώ), σε μια ακόμη προσπάθεια να αποτρέψει το επερχόμενο και πλέον τελεσθέν.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση απέδειξε για πολλοστή φορά ότι τα περί προστασίας των αδυνάτων και τα περί αναδιανομής του πλούτου υπέρ των φτωχότερων στρωμάτων, δεν είναι παρά το προκάλυμμα για την εφαρμογή της πλέον σκληρής και άδικης πολιτικής.