Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην Ένωση Αγρινίου κ. Bασίλης Γιαννοκώστας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της Ένωσης Αγρινίου (Σύνδεσμος Συνεταιριστικών Υπαλλήλων Τριχωνίδας-Βάλτου-Ξηρομέρου) κ. Βασίλης Γιαννοκώστας απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με τη δράση του συλλόγου και τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζομένους στον Αγροτικό Συνεταιρισμό.

Πρόκειται για μια «εσωτερικού χαρακτήρα» συνέντευξη, που έχει, όμως, τη δική της αξία, πολύ περισσότερο αφού από τις απαντήσεις του κ. Γιαννοκώστα προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τη συνολική λειτουργία της Οργάνωσης και το κλίμα που επικρατεί.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ο πρόεδρος του συλλόγου  κ. Βασίλης Γιαννοκώστας

Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Βασίλης Γιαννοκώστας

Ένα από τα θέματα επικαιρότητας είναι αυτό των νέων κλαδικών-συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που επεξεργάζεται η νέα κυβέρνηση. Ποια η θέση του Συλλόγου στο θέμα αυτό;

Καταρχήν, θα ήθελα να ευχαριστήσω την σελίδα της Ένωσης Αγρινίου, που μου δίνει την ευκαιρία ως Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων να τοποθετηθώ για ζητήματα που αφορούν τον κλάδο μας και όχι μόνο.

Τα τελευταία 5 χρόνια οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων υπέστη-καν σοβαρά πλήγματα όσον αφορά τα οικονομικά. Άλλες επιχειρήσεις λόγω της οικονομικής κρίσης προχώρησαν σε ομαδικές απολύσεις και άλλες προσπάθησαν να κρατήσουν το προσωπικό τους χωρίς απολύσεις, αλλά προσφεύγοντας είτε σε επιχειρησιακές είτε σε ατομικές συμβάσεις.

Εμείς, σαν Σωματείο, καλώντας όλα τα μέλη πήραμε την γενναία απόφαση να προχωρήσουμε στην υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. Για αρκετούς η απόφαση αυτή θεωρήθηκε μονομερής, αλλά λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα δεδομένα τα μέλη του σωματείου για μένα, έλαβαν την ορθή απόφαση. Να διευκρινίσω ότι δεν υπήρξε ουδεμία απόλυση και οι συνάδελφοί μου με βάση τα δεδομένα παίρνουν μέχρι στιγμής αξιοπρεπείς μισθούς.

Τώρα, όσον αφορά την επαναφορά των νέων Κλαδικών Συλλογι-κών Συμβάσεων Εργασίας, με βρίσκει σύμφωνο. Αλλά, τι νόημα θα έχει αν ανέβει ο μισθός των εργαζομένων και ο εργοδότης, μην μπορώντας να ανταποκριθεί, προχωρήσει σε απολύσεις; Η κυβέρνηση θα πρέπει αφενός μεν να προστατεύει τους εργαζομένους, αφετέρου θα πρέπει μέσω πόρων να δίνει την δυνατότητα στον κάθε εργοδότη να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

 

Με τα σημερινά δεδομένα, ποιο εκτιμάτε ότι είναι το επίπεδο ασφάλειας για τους εργαζόμενους στην Ένωση; Υπάρχει ο κίνδυνος απολύσεων;

Καλούμαι τώρα να απαντήσω σε μία ωραία ερώτηση. Μόλις πριν σας είπα πως η Ένωση κράτησε το προσωπικό της, δεν υπήρξε καμία απόλυση (πλην εποχιακών). Πέραν όλων όμως, ο κάθε συνάδελφος λειτουργεί ως προς το συμφέρον των αγροτών. Αυτό καλούμαστε να κάνουμε και αυτό κάνουμε. Βέβαια ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος στο εμπορικό κομμάτι, αλλά όλοι οι συνάδελφοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Θεωρώ πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

 

Ποιοι οι σκοποί του Συλλόγου και ποιο το επίπεδο συνεργασίας-επικοινωνίας με τη διοίκηση του Συνεταιρισμού;

Ο Σκοπός του κάθε Σωματείου δεν είναι άλλος παρά να εκφράζει και να στηρίζει τον κάθε εργαζόμενο. Και η προηγούμενη διοίκηση και η τωρινή, που με τιμά με την θέση του Προέδρου, δεν κάναμε τίποτα άλλο παρά να στηρίζουμε την δουλειά μας και τα συμφέροντα των συναδέλφων.

Τώρα, όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης: πάντα οι σχέσεις Εργοδότη-Σωματείου θα πρέπει να περιβάλλονται από τον ανθρώπινο παράγοντα. Εμείς, όσες φορές καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι με το Δ.Σ. της Ένωσης σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και πάντα κουβεντιάζαμε με ψηλά το κεφάλι. Θα ήταν παράλειψη να μην τονίσω ότι τόσο τα μέλη του Δ.Σ. όσο και ο Πρόεδρος Θωμάς Κουτσουπιάς, σε όποιο εργασιακό θέμα προέκυψε, είχαμε πάντα την καλή διάθεση και την ειλικρινή βούληση να δώσουμε από κοινού τις πλέον κατάλληλες λύσεις.

Άλλωστε, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, με πρωτοβουλία του Δ.Σ. της Ένωσης έχουν γίνει αρκετές φορές συναντήσεις με όλο το προσωπικό, όπου μιλάμε όλοι: εργαζόμενοι και διοίκηση και ανταλλάσσουμε απόψεις ως προς το κοινό συμφέρον. Βέβαια, επειδή ο αριθμός των εργαζομένων είναι μεγάλος και ορισμένες φορές δημιουργούνται προβλήματα, κάτι που είναι λογικό. Ωστόσο, όπως κάναμε αρκετές φορές με ανοιχτό διάλογο, τα προβλήματα βρίσκουν λύση και αυτό έχει να κάνει με την συναίνεση όλων των συναδέλφων.

 

Η Ένωση Αγρινίου είναι ένας απ’ τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Αιτωλοακαρνανία και εσείς εκπροσωπείτε έναν απ’ τους πολύ-πληθέστερους συλλόγους εργαζομένων. Ποια είναι τα συνηθέστερα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη σας, σε σχέση με την καθημερι-νότητα στην εργασία τους;

Ακριβώς. Η Ένωση Αγρινίου είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στο νομό μας. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που θα μπορούσα να σας πω. Ο κάθε εργαζόμενος τι ζητά σήμερα; Εξασφαλισμένη εργασία και όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες. Η οργάνωση τα τελευταία χρόνια, παρά τις δύσκολες συνθήκες, κάνει αρκετές υπερβάσεις, όπως η ΑΜΦΙΓΑΛ. Θα έρθουν αρκετοί νέοι συνάδελφοι για εργασία. Έτσι δεν είναι; Εξάλλου και εμείς, σαν σωματείο, αυτό είναι που ζητάμε. Νέες θέσεις εργασίας.

 

Πέραν απ’ τα εργασιακά, υπάρχουν άλλα ζητήματα που απασχολούν το Σύλλογο;

Σίγουρα, έχοντας καθημερινή επαφή με τους συναδέλφους, πάντα υπάρχουν και άλλα πράγματα εκτός από τα εργασιακά. Επειδή το Σωματείο αριθμεί πάνω από 110 μέλη και αρκετά από αυτούς εργάζονται εκτός Αγρινίου, σε υποκαταστήματα Θέρμο - Κατούνα - Αμφιλοχία -Αστακός – Βόνιτσα είναι λογικό να έχει χαθεί η επικοινωνία μεταξύ μας. Υπάρχουν αρκετοί νέοι συνάδελφοι που κάποιες φορές λόγω και των χιλιομετρικών αποστάσεων δεν γνωρίζονται.

Φέτος, στα πλαίσια της σύσφιξης σχέσεων μεταξύ συναδέλφων, αποφασίσαμε να βρεθούμε παραμονές Αποκριών σε γνωστό καφέ της πόλης. Αυτό το έθιμο είχε σταματήσει κάποια χρόνια, αλλά πιστεύω ότι από φέτος και για τα επόμενα να προσπαθούμε μέσω εκδηλώσεων να ερχόμαστε πιο κοντά ο ένας στον άλλον συνάδελφο.

Αφού σας καλέσω στην εκδήλωση, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι’ αυτή την κουβέντα που είχαμε και να σας διαβεβαιώσω πως θα είμαι στην διάθεσή σας να συζητήσουμε για οτιδήποτε έχει να κάνει με την Συνεταιριστική ιδέα.  Προσθέτω μόνο ότι οι εργαζόμενοι στην Ένωση Αγρινίου, ατομικά και συλλογικά, μετέχουμε σε δράσεις και πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα, όπου κι αν εκδηλώνονται, απ’ όπου κι αν προέρχονται, χωρίς να το διατυμπανίζουμε.

Τέλος, εύχομαι καλή Σαρακοστή σε όλους τους συναδέλφους και σε όλο τον κόσμο.