Η  σόγια  αποτελεί  έναν  από  τους  δημοφιλέστερους  καρπούς παγκοσμίως. Θεωρείται το θαύμα της φύσης λόγω των πολλαπλών και σημαντικών  χρήσεων (ιδιοτήτων, παραγώγων) που έχει ο σπόρος της.

ε.α (1)

Η  ιστορία της  είναι τόσο μεγάλη όσο και η θρεπτική της αξία.

Πέντε χιλιάδες χρόνια μετά την εμφάνισή της στην Κίνα, η  σόγια  καλλιεργείται  σήμερα σε 47  χώρες  και τα προϊόντα της αποτελούν την βάση των ζωοτροφών και συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό διαιτολόγιο εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη.

ΣΟΓΙΟΣΠΟΡΟΣ

Χαρακτηρίζεται από την υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και σε  πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και την απουσία χοληστερόλης. Επίσης  αποτελεί πηγή πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, φώσφορο, μαγνήσιο, φολικό οξύ και σύμπλεγμα βιταμινών Β.

Πρόκειται δηλαδή για τροφή εξαιρετικά υγιεινή αλλά και υψηλής Θερμιδικής αξίας.

ΣΟΓΙΕΛΑΙΟ

Ο σογιόσπορος αφού θρυμματιστεί και αποφλοιωθεί, στην συνέχεια με ειδική επεξεργασία μετατρέπεται σε νιφάδες από όπου με εκχύλιση λαμβάνεται το σογιέλαιο το οποίο χρησιμοποιείται στις σαλάτες, στην μαγειρική και στην παρασκευή μαργαρινών, καθώς και στην αρτοποιία και ζαχαροπλαστική.

ΣΟΓΙΑΛΕΥΡΟ

Προέρχεται  από τον  καρπό της σόγιας μετά την απομάκρυνση του σογιελαίου με εκχύλιση. Η επεξεργασία που υφίσταται κατά την παραγωγή του καταστρέφει τους τοξικούς παράγοντες, ενώ παράλληλα διατηρεί την διαιτητική του αξία.

Το σογιάλευρο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, αμινοξέα και ιδιαίτερα σε λυσίνη, που περιορίζουν τα ποσοστά χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα και καθιστούν το σογιάλευρο κύρια και αναντικατάστατη πηγή  θρεπτικών ουσιών στο σιτηρέσιο όλων των εκτρεφόμενων ζώων.

Χρησιμοποιείται επίσης στην αλευροβιομηχανία γιατί βοηθά στην ρύθμιση της υγρασίας και τη λεύκανση της ζύμης.

ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ Ι. ΒΑΣΙΛΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΟΣ-A.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ