Οι απλούστεροι κανόνες και μια πιο ευέλικτη προσέγγιση θα εξασφαλίσουν ότι η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) θα προσφέρει πραγματικά αποτελέσματα στην υποστήριξη των γεωργών και θα οδηγήσει στην αειφόρο ανάπτυξη της γεωργίας της ΕΕ.

Αυτές είναι οι ιδέες του ακρογωνιαίου λίθου της ανακοίνωσης που εγκρίθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα «Το μέλλον της διατροφής και της γεωργίας», όπου περιγράφονται οι τρόποι με τους οποίους η παλαιότερη κοινή πολιτική της ΕΕ θα παραμείνει ανθεκτική στο μέλλον.

Η εμβάθυνση των αρμοδιοτήτων των κρατών μελών να επιλέξουν τον τρόπο και τον τόπο επένδυσης της χρηματοδότησης της ΚΓΠ προκειμένου να επιτύχουν φιλόδοξους κοινούς στόχους για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα είναι η εμβληματική πρωτοβουλία.

Ο κ. Jyrki Katainen , Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα, δήλωσε:

"Η Κοινή Αγροτική Πολιτική βρίσκεται στην πινακίδα μας από το 1962. Ενώ πρέπει να διασφαλίσουμε ότι παραδίδει για παράδειγμα υγιεινά και νόστιμα τρόφιμα για τους καταναλωτές και τις θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές, η ΚΓΠ πρέπει επίσης να εξελιχθεί σε συνδυασμό με άλλες πολιτικές Η πρότασή μας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της ΚΓΠ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ευρείας διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους. μεγαλύτερη επικουρικότητα στα κράτη μέλη και τους καλεί να καταρτίσουν στρατηγικά σχέδια για την ΚΓΠ, τα οποία θα καλύπτουν τις δράσεις τους στο πλαίσιο του πρώτου πυλώνα και του δεύτερου πυλώνα, επιτρέποντας την απλούστευση, την καλύτερη συνοχή και την παρακολούθηση των αποτελεσμάτων".

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη Phil Hogan δήλωσε:

«Η σημερινή ανακοίνωση διασφαλίζει ότι η Κοινή Γεωργική Πολιτική θα επιτύχει νέους και αναδυόμενους στόχους όπως η προώθηση ενός έξυπνου και ανθεκτικού γεωργικού τομέα, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής φροντίδας και της δράσης για το κλίμα και η ενίσχυση του κοινωνικοοικονομικού ιστού των αγροτικών περιοχών, αλλά και σηαντική εταβολή της εφαρογής της ΚΓΠ, αντί του ισχύοντος συστήατος, θα εισαχθεί ένα νέο σύστηα εφαρογής, παρέχοντας στα κράτη έλη / περιφέρειες ένα εγαλύτερο βαθό επικουρικότητας.

Διατηρώντας τη σημερινή δομή δύο πυλώνων, η απλούστερη και πιο ευέλικτη προσέγγιση θα καθορίσει τις λεπτομερείς δράσεις για την επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ. Κάθε χώρα της ΕΕ θα αναπτύξει στη συνέχεια το δικό της στρατηγικό σχέδιο - που εγκρίθηκε από την Επιτροπή - το οποίο θα καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να επιτύχει τους στόχους.

Αντί της συμμόρφωσης, θα δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην παρακολούθηση της προόδου και στην εξασφάλιση ότι τα κονδύλια επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η μετάβαση από μια προσέγγιση ενός μεγέθους σε μια προσαρμοσμένη προσέγγιση σημαίνει ότι η πολιτική και οι πραγματικές της συνέπειες θα είναι πιο κοντά σε εκείνους που την εφαρμόζουν επί τόπου.

Η στήριξη των γεωργών θα συνεχιστεί μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών. Η ανακοίνωση δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της συζήτησης για το μέλλον των οικονομικών της ΕΕ ούτε το περιεχόμενο της πρότασής της για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ). Χωρίς να είναι εξαντλητικός, διερευνά ορισμένες δυνατότητες για να εξασφαλίσει μια δίκαιη και πιο στοχοθετημένη στήριξη του εισοδήματος των γεωργών.
Οι κλιματικές αλλαγές και οι πιέσεις στους φυσικούς πόρους θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων. Η μελλοντική ΚΓΠ πρέπει να αντικατοπτρίζει υψηλότερες φιλοδοξίες όσον αφορά την αποδοτικότητα των πόρων, την περιβαλλοντική φροντίδα και τη δράση για το κλίμα.

Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν:

  • Ενθάρρυνση της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών για τη στήριξη των αγροτών στο έδαφος και παροχή μεγαλύτερης διαφάνειας και βεβαιότητας για την αγορά
  • Μεγαλύτερη προσοχή στην ενθάρρυνση των νέων να αναλάβουν τη γεωργία, να συντονίζονται με τις εξουσίες των κρατών μελών σε τομείς όπως η φορολογία της γης, ο προγραμματισμός και η ανάπτυξη δεξιοτήτων
  • Αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με τη βιώσιμη γεωργική παραγωγή, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, της διατροφής, των απορριμμάτων τροφίμων και της καλής μεταχείρισης των ζώων
  • Να επιδιώκεται συνεκτική δράση μεταξύ των πολιτικών της σύμφωνα με την παγκόσμια διάστασή της, ιδίως όσον αφορά το εμπόριο, τη μετανάστευση και τη βιώσιμη ανάπτυξη
  • Δημιουργία πλατφόρμας σε επίπεδο ΕΕ για τη διαχείριση του κινδύνου σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να βοηθηθούν οι γεωργοί να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα σχετικά με το κλίμα, την αστάθεια της αγοράς και άλλους κινδύνους

Οι σχετικές νομοθετικές προτάσεις που υλοποιούν τους στόχους που περιγράφονται στην ανακοίνωση θα υποβληθούν από την Επιτροπή πριν από το καλοκαίρι του 2018, μετά την πρόταση για το ΠΔΠ.

Ιστορικό

Στις 2 Φεβρουαρίου 2017, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μια διαβούλευση σχετικά με το μέλλον της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ), προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τις δυνατότητες απλοποίησης και εκσυγχρονισμού της τρέχουσας πολιτικής.

Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης περιόδου διαβούλευσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε περισσότερες από 320.000 απαντήσεις, κυρίως από ιδιώτες.

Η διαβούλευση διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες θέλησαν να διατηρήσουν μια ισχυρή κοινή γεωργική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά ότι έπρεπε να είναι απλούστερες και πιο ευέλικτες και να επικεντρώνονται περισσότερο στην αντιμετώπιση των βασικών προκλήσεων της διασφάλισης ενός δίκαιου βιοτικού επιπέδου για τους αγρότες, και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.