Με αμείωτη ένταση τα συνεργεία της Ένωσης Αγρινίου συνεχίζουν το δύσκολο έργο του ΟΣΔΕ. Αναγκαία η συνεργασία των παραγωγών.

επίσκεψη-35

Φίλος παραγωγός από την Παπαδάτου Ξηρομέρου μας έστειλε το παρακάτω μήνυμα:

«Γεια σας. Αφορμή που σας στέλνω αυτό το e-mail είναι ότι το ΟΣΔΕ στο χωριό μου, συγκεκριμένα στην Παπαδάτου Ξηρομέρου, ενώ ήταν να έρθει για 8 ημέρες περίπου, τελικά θα είναι εκεί το συνεργείο μόνο 4 ημέρες. Λόγω των εορτών  του Πάσχα δεν ήρθαν Μ. Παρασκευή, Μ. Σάββατο, Κυριακή του Πάσχα και την Δευτέρα του Πάσχα. Όπως καταλαβαίνετε ούτε οι μισοί δεν έχουν δηλώσει ακόμη, αφήστε που και για αυτές τις 4 μέρες μισές ήταν οι περισσότερες λόγω που έπεφτε συνέχεια το σύστημα, και λόγω που το συνεργείο ερχόταν μετά της 10. Λοιπόν τι γίνετε με αυτό το θέμα; Δεν θα δηλώσει η Παπαδάτου φέτος; Μήπως είμαστε πολίτες β κατηγορίας, σε αντίθεση με τα άλλα τα χωριά (π.χ για τις φυτείες το συνεργείο εκεί έκατσε 2 εβδομάδες περίπου). Υπάρχει κάποια λύση να δηλώσουμε και εμείς; Ευχαριστώ».

Το σχόλιο του εν λόγο παραγωγού μας αδικεί! Η Ένωση Αγρινίου καταβάλει τιτάνια προσπάθεια για να εξυπηρετήσει τους παραγωγούς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και είναι η μόνη, ίσως, σε όλη τη χώρα που βγάζει τόσα συνεργεία στα χωριά, απασχολώντας δεκάδες υπαλλήλους. Οι περισσότεροι φορείς περιορίζονται στο να καλέσουν απλώς τους αγρότες στην έδρα τους, προκειμένου να υποβάλουν τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης (δηλώσεις ΟΣΔΕ), όπως το προηγούμενο διάστημα τους κάλεσαν «να προσέλθουν να ενημερωθούν»!

Είναι περιττό δε να επισημάνουμε την πρακτική αδυναμία ύπαρξης συνεργείων στα εκατοντάδες χωριά της περιοχής ευθύνης της Ένωσης (επαρχίες Ξηρομέρου, Βάλτου, Βονίτσης, Τριχωνίδας). Υπενθυμίζουμε ότι ο προγραμματισμός που έγκαιρα ανακοίνωσε η Ένωση, αφορούσε σε συνεργεία στον Αστακό, στο Θέρμο, στο Χαλκιόπουλο, στην Αμφιλοχία, στη Βόνιτσα και στην Αμφιλοχία, συν εκείνων που εργάζονται στα κεντρικά μας γραφεία στο Αγρίνιο. Παρά ταύτα και προς εξυπηρέτηση των αγροτών, έστω και για λίγες ημέρες, προσπαθούμε να καλύψουμε και άλλες περιοχές, εξ ου και η αποστολή σε Παπαδάτου και Φυτείες, που αναφέρει ο ερωτών παραγωγός. Συνεργεία που έμειναν όσο υπήρχε προσέλευση. Και που δεν θα μπορούσε να παραμείνουν ανήμερα του Πάσχα να περιμένουν, …ποιόν;

Ας γίνει, όμως, αντιληπτό ότι είναι παράλογο να ζητά κανείς συνεργεία σε κάθε χωριό. Ούτως ή άλλως, δεν διαθέτουν όλα τα χωριά αξιόπιστο internet για να υποστηρίξει τη διαδικασία. Και επιπλέον, είναι ευθύνη και των ίδιων των αγροτών να ενδιαφερθούν και να φροντίσουν για την υποβολή των δηλώσεων, ώστε να διασφαλίσουν την ενιαία ενίσχυση και να μη χάσουν τα χρήματα που δικαιούνται.

Μακάρι να υπήρχε άλλος τρόπος, …αλλά δυστυχώς, δεν υπάρχει. Και η Ένωση Αγρινίου κάνει περισσότερα απ’ όσα χρειάζεται, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς προβλήματα και χωρίς απώλειες για τους παραγωγούς και την οικονομία της Αιτωλοακαρνανίας.

Η έταιρη εκδοχή, αυτή που για ιδιοτελείς σκοπούς «λανσάρουν» ορισμένοι, το να αναλάβει το κράτος δηλαδή, αποτελεί και τη μεγάλη παγίδα για τους αγρότες: Σε μια τέτοια περίπτωση και το κόστος θα ανέβει υπερβολικά, έστω και έμμεσα μέσω της φορολογίας, αφού θα χρειαστεί να γίνουν δεκάδες προσλήψεις για να φέρει σε πέρας το έργο… και οι αγρότες θα κληθούν να μεταβαίνουν στην κεντρική υπηρεσία κάθε νομού, διανύοντας τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις. Δεδομένων των καταστάσεων, οι υπηρεσίες του κράτους, κεντρικές και αποκεντρωμένες, απλώς δεν είναι σε θέση να αναλάβουν ένα τέτοιο έργο. Κι αν το επιχειρήσουν κάποια στιγμή, η όλη διαδικασία θα τιναχθεί στον αέρα, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τώρα, σε ότι έχει να κάνει με τα προβλήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ηλεκτρονικού συστήματος, υπενθυμίζουμε ότι είμαστε οι πρώτοι που τα έχουμε επισημάνει, παρεμβαίνοντας μάλιστα προς τον Οργανισμό.

Τέλος, για μια ακόμη φορά καλούμε το σύνολο των παραγωγών να συνεργαστεί με τα συνεργεία μας, τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα και βοηθώντας τους υπαλλήλους στο δύσκολο έργο τους. Όταν ένα συνεργείο πηγαίνει σε κάποιο χωριό για 4-5 ημέρες, καλόν είναι οι αγρότες να σπεύδουν απ’ την πρώτη ημέρα και να μην περιμένουν όλοι την τελευταία στιγμή. Εξυπακούεται πως όπου υπάρχουν κενά, τα συνεργεία θα επιστρέψουν. Σε κάθε περίπτωση, δήλωση δεν θα υποβάλει μόνο όποιος δεν θέλει να υποβάλει.