Ανακοινώθηκαν οι νικητές και οι νικήτριες του Βραβείου της ΕΕ για την Επιστήμη των Πολιτών 2024.

Η επιστήμη των πολιτών, δηλαδή η συμμετοχή του ευρέος κοινού σε δραστηριότητες επιστημονικής έρευνας, συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και γίνεται όλο και δημοφιλέστερη στην Ευρώπη.

Κατατέθηκαν συνολικά 288 αιτήσεις, εκ των οποίων τρεις διακρίθηκαν με τα κύρια βραβεία επιστήμης των πολιτών και 27 έλαβαν έπαινο. Το βραβείο της ΕΕ για την επιστήμη των πολιτών χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζων Ευρώπη» (2021-2027).

Το μεγάλο βραβείο, αξίας 60.000 ευρώ, δόθηκε στο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο INCREASE για τα εξαιρετικά του επιτεύγματα στην προώθηση της γνώσης όσον αφορά τη φύλαξη των σπόρων, μέσα από την ενδυνάμωση των πολιτών και της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως στις αγροτικές περιοχές.

INCREASE – Ευφυείς Συλλογές Γενετικών Πόρων Ψυχανθών για τα Ευρωπαϊκά Αγροδιατροφικά Συστήματα

Το έργο INCREASE σκοπεύει να αντιμετωπίσει συστηματικά τις τρέχουσες ελλείψεις: Εστιάζοντας στα ρεβίθια, τα κοινά φασόλια, τις φακές και το λούπινο, το έργο θα εφαρμόσει μια νέα προσέγγιση για τη διατήρηση, τη διαχείριση και τον χαρακτηρισμό των γενετικών πόρων που οδηγούν σε οφέλη σε διαφορετικά επίπεδα. Υπόσχεται να προσελκύσει πρόσθετες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις για την ενίσχυση της αναπαραγωγής οσπρίων. Επιπλέον, η διαθεσιμότητα και η πρόσβαση σε καλά περιγραφόμενες και καλά διαχειριζόμενες συλλογές γενετικών πόρων που συλλαμβάνουν το πλήρες φάσμα των ειδών είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη ανταγωνιστικού επιπέδου όσον αφορά τις αγρονομικές επιδόσεις και τη βιωσιμότητα στην ΕΕ.

Το έργο INCREASE θα συνδυάζει προσεγγίσεις αιχμής στη γενετική και τη γονιδιωματική των φυτών, φαινότυπους υψηλής απόδοσης, συμπεριλαμβανομένου του μοριακού φαινοτύπου (π.χ. μεταγραφωμική και μεταβολομική), με τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία των πληροφοριών και την τεχνητή νοημοσύνη για την ενίσχυση της διατήρησης των γενετικών πόρων των ευρωπαϊκών καλλιεργειών και την προώθηση της χρήσης και της αξιοποίησής τους.

 

Εττικέτες:
έρευνα διατροφή ΕΕ