Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε το πλαίσιο αρχών και στόχων του «Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα των επιχειρήσεων και των οργανισμών».

Στο πλαίσιο αυτό καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση του περιεχομένου του ανωτέρω σχεδίου. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 21/07/2017, ημέρα Παρασκευή και ώρα 15:00.

Σκοπός του σχεδίου είναι η ρύθμιση του πεδίου της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας, ως μέσο συμβολής των επιχειρήσεων και οργανισμών στη στήριξη των κοινωνικών δραστηριοτήτων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της αγοράς, καθώς και στη βελτίωση των συνθηκών του εσωτερικού πλαισίου οργάνωσης και δράσης τους.

Ειδικότερα, το σχέδιο στοχεύει:

α. Στη διάχυση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και Υπεύθυνης επιχειρηματικότητας σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

β. Στη στήριξη και την ενίσχυση των παραγωγικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται ενεργά σε αυτή προς όφελος της κοινωνίας, του περιβάλλοντος, της αγοράς και των ίδιων των εμπλεκόμενων φορέων με αυτές, όπως είναι οι εργαζόμενοι και οι προμηθευτές τους.

Με το σχέδιο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στο είδος των ενεργειών που εντάσσονται στο πλαίσιο της ΕΚΕ, καθώς και ο τρόπος λειτουργίας τους, η διαφάνεια και η λογοδοσία για το σύνολο των σχετικών δραστηριοτήτων, η εποπτεία, ο έλεγχος, η προβολή και η διάχυση της πληροφορίας προς αμοιβαίο όφελος των επιχειρήσεων και οργανισμών και του κοινωνικού συνόλου εν γένει.

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (Ε.Κ.Ε.) είναι μία έννοια δυναμική, η οποία βρίσκεται σε συνάρτηση με τις εκάστοτε περιστάσεις. Η ΕΚΕ, επίσης, είναι μία έννοια που συνδέεται άρρηκτα με τις έννοιες της Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης που αναφέρονται στην οικονομική ανάπτυξη που όμως επιτυγχάνεται μέσα από ένα αίσθημα διαγενεαλογικής ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον και την κοινωνία.

Σκοπός λοιπόν των εννοιών αυτών, όπως και της ΕΚΕ – αν και υπάρχουν διακριτές διαφορές αυτών – είναι να εξασφαλιστεί ένα πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπου οι επιχειρήσεις θα δρουν με σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνία, το οποίο θα αποβαίνει ωφέλιμο όχι μόνο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αλλά και για το σύνολο της κοινωνίας.

Συνεπώς, η Ε.Κ.Ε. δεν πρέπει να εξετάζεται αποκομμένη από τις σύγχρονες οικονομικές εξελίξεις, την οικονομική κατάσταση της κάθε χώρας, τη δομή της επιχειρηματικότητάς της και φυσικά, τα σύγχρονα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει, καθώς μπορεί αν αξιοποιηθεί σωστά να συμβάλει αθροιστικά στην αναδιάρθρωση της παραγωγικής δομής της χώρας και να καταστήσει την εσωτερική της αγορά πιο ανταγωνιστική, εξωστρεφή, κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνη, με άλλα λόγια βιώσιμη.

Έτσι, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ανωτέρω και στο πλαίσιο του κειμένου πρότασης Εθνικής Στρατηγικής, η Ε.Κ.Ε. ορίζεται ως:

Οι δράσεις των επιχειρήσεων, πέραν της συμμόρφωσής τους έναντι των κανονιστικών απαιτήσεων, που αποσκοπούν στην οικονομική και κοινωνική μακροημέρευση, την αειφορική ανάπτυξη, την καινοτομία και την εξωστρέφεια και οι οποίες, ταυτόχρονα, δημιουργούν ένα υγιές πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας υπεύθυνο απέναντι στο ίδιο της το περιβάλλον, αλλά και στην κοινωνία, το εξωτερικό περιβάλλον και το σύνολο της οικονομίας.

Σημειώνουμε ότι ο Α.Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, έχει αναπτύξει ένα ευρύτατο πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται ο άνθρωπος και το περιβάλλον. Πρόκειται για αυτή καθ’ εαυτή την υλοποίηση προγραμμάτων φιλοπεριβαλλοντικού περιεχομένου, αλλά και για υλοποίηση κοινωνικών δράσεων, καθώς και για την έμπρακτη υποστήριξη των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν άλλοι κοινωνικοί φορείς.

Αναλυτικά το Σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα: EKE - Πλαίσιο αρχών και στόχων

Για να συμμετάσχετε στη διαβούλευση επισκεφθείτε το διπλανό σύνδεσμο: http://www.opengov.gr/ypoian/?p=8206