Την 31η Ιανουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη εκπροσώπων των φορέων-μελών της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ από όλους τους τομείς του κλάδου (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής) για την αλλαγή απόψεων αφορά τη διαμόρφωση της αγοράς των μαύρων επιτραπέζιων ελιών και την εξέλιξη της συλλογής των μαύρων επιτραπέζιων ελιών και την εξέλιξη της συλλογής του μαύρου ελαιόκαρπου οδηγήθηκε στην επιτραπέζια χρήση.

 

Τα αποθέματα της χώρας μαύρων επιτραπέζιων ελιών στην αρχή της περιόδου 2024/25 ανέρχονταν σε 29.000 τόνους υπολειπόμενους των αναγκών της χώρας (εξαγωγές/κατανάλωση) μέχρι η νέα εσοδεία να είναι έτοιμη για κατανάλωση.

Η παραγωγή του μαύρου ελαιόκαρπου της ποικιλίας «Καλαμών»/«Καλαμάτα» που οδηγήθηκε στην επιτραπέζια χρήση εκτιμάται σε 100.000-110.000 τόνους, ποσότητα που θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας.

Η παραγωγή του μαύρου ελαιόκαρπου της ποικιλίας «Αμφίσσης»/«Κονσερβολιά» εκτιμάται σε 7.000-8.000 τόνους, ποσότητα που υπολείπεται των αναγκών της χώρας (25.000-30.000 τόνοι).

Ένα μέρος (50%+) του ελαιόκαρπου της ποικιλίας «Αμφίσσης»/«Κονσερβολιά» οδηγήθηκε στο στάδιο του πρασινοκόκκινου καρπού στην ελαιοποίηση εξαιτίας του μικρού μεγέθους των καρπών, της παρατεταμένης μεγάλης ανομβρίας και της έλλειψης εργατικών χεριών (αυξημένο κόστος συλλογής).

Η παραγωγή του μαύρου ελαιόκαρπου της ποικιλίας «Θρούμπα Θάσου» ανήλθε σε 500 τόνους που υπολείπεται (κατά 50%+) των αναγκών της χώρας (κατανάλωση/εξαγωγές).

Η τηλεδιάσκεψη διαπιστώθηκε ότι παρά το ικανοποιητικό μέγεθος της παραγωγής μαύρου ελαιόκαρπου της ποικιλίας «Καλαμών»/«Καλαμάτα» πολύ μικρό ποσοστό, περίπου 6%, έχει διατεθεί από τους ελαιοπαραγωγούς στις μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι εκπρόσωποι των πρωτοποριακών επιχειρήσεων χωρίς την ανησυχία τους για την αδυναμία σύναψης προϊόντων τους με σκοπό την ομαλή συμβολή τους.

Οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα (ελαιοπαραγωγοί) εξέφρασαν την άποψη ότι η πολιτική των τιμών αγοράς του προϊόντος από τη μεταποίηση δεν ευνόησε την αντίθετη προσφορά του.

Τελικά ο ειλικρινής διάλογος μεταξύ των δύο τομέων του κλάδου (πρωτογενή, δευτερογενή) φώτισε όλες τις πτυχές του θέματος και στο αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρξουν εποικοδομητικές προτάσεις.

Έντονη ανησυχία προκαλεί και στον κλάδο της επιτραπέζιας ελιάς το συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές πολιτικο-οικονομικό περιβάλλον. Η ενδεχόμενη επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις εξαγωγές της επιτραπέζιας ελιάς της χώρας αφού περίπου το 30% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών του προϊόντος, εξάγεται στις ΗΠΑ.

Εττικέτες:
ελιές αγορά παραγωγή