Οι τροφές για κατοικίδια μπορούν να χαρακτηριστούν ως βιολογικές εάν αποτελούνται από τουλάχιστον 95 % βιολογικά γεωργικά συστατικά ως προς το βάρος - Οι τροφές για κατοικίδια από το κυνήγι και το ψάρεμα μπορούν να χαρακτηριστούν βιολογικές.

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε νέους κανόνες για την επισήμανση των βιολογικών τροφών για ζώα συντροφιάς.

Ο κανονισμός, που συμφωνήθηκε μεταξύ των διαπραγματευτών του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου τον Ιούνιο, ευθυγραμμίζει την επισήμανση των βιολογικών τροφών για ζώα συντροφιάς με την επισήμανση των βιολογικών τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση. Ο νόμος εγκρίθηκε με 592 υπέρ, 12 κατά και 21 αποχές.

Από το 2022 που τέθηκε σε ισχύ ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα βιολογικά προϊόντα , οι τροφές για κατοικίδια θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως βιολογικές μόνο εάν όλα τα συστατικά τους προέρχονται από βιολογική παραγωγή. Οι εθνικοί κανόνες για το ελάχιστο ποσοστό βιολογικών συστατικών σε βιολογικές τροφές για κατοικίδια δεν επιτρέπονταν πλέον. Ο νέος νόμος μειώνει το ποσοστό. Οι τροφές για κατοικίδια θα μπορούν να επισημαίνονται ως βιολογικές εάν τουλάχιστον το 95% ως προς το βάρος των γεωργικών συστατικών τους είναι βιολογικά.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό την ηγεσία του εισηγητή Martin Häusling (Πράσινοι/EFA, DE) , διασφάλισε κατά τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο ότι, προκειμένου να αποφευχθεί η σπατάλη προϊόντων και υλικών συσκευασίας, το τρέχον απόθεμα τροφών για ζώα συντροφιάς που επισημαίνονται ως βιολογικά μετά την 1η Ιανουαρίου 2022 μπορεί να πωληθεί χωρίς την προσθήκη του νέου υποχρεωτικού λογότυπου της ΕΕ για βιολογικά προϊόντα στη συσκευασία.

Οι ευρωβουλευτές διαπραγματεύτηκαν με επιτυχία ότι οι παραγωγοί βιολογικών τροφών για ζώα συντροφιάς των οποίων τα κύρια συστατικά προέρχονται από το κυνήγι και το ψάρεμα θα μπορούν να επισημαίνουν τα προϊόντα τους ως βιολογικά, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα γεωργικά συστατικά των τροφών για κατοικίδια είναι βιολογικά.

Επόμενα βήματα

Μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει επίσημα τον νόμο, θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Ευχαριστώ τους διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου, οι παραγωγοί βιολογικών τροφών για κατοικίδια θα έχουν εγγυημένο μεταβατικό χρόνο. Θα κληθούν να τοποθετήσουν το λογότυπο της ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα τους μόνο έξι μήνες μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού.

Με την έγκριση των νέων κανόνων, το Κοινοβούλιο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών να εισαγάγει αυστηρότερα και εναρμονισμένα πρότυπα παραγωγής εντός της ΕΕ και ένα διαφανές σύστημα επισήμανσης για όλα τα προϊόντα που πωλούνται στην αγορά της ΕΕ όσον αφορά τη βιωσιμότητα/περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, καθώς και τη μακροζωία, όπως εκφράζεται. στην Πρόταση 5(1) των συμπερασμάτων της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Ιστορικό

Οι βιολογικές τροφές για κατοικίδια αντιπροσωπεύουν το 5-6% του μεριδίου αγοράς και μια διέξοδο για βιολογικά τεμάχια κρέατος που δεν πωλούνται ως τρόφιμα.