Οι χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη και πάνω από το ένα τρίτο αυτών των θανάτων εκτιμάται ότι προκαλούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορούν να προληφθούν.

 

Σύμφωνα με νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), οι βασικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τη μείωση της ρύπανσης, της ενεργειακής φτώχειας και της επαγγελματικής έκθεσης.

Η έκθεση του ΕΟΠ με τίτλο «Beating chronic respiratory disease: the role of Europe's environment» (Καταπολέμηση των χρόνιων αναπνευστικών νόσων: ο ρόλος του περιβάλλοντος της Ευρώπης) συνοψίζει τα πλέον πρόσφατα στοιχεία σχετικά με τους περιβαλλοντικούς καθοριστικούς παράγοντες των χρόνιων αναπνευστικών νόσων στην Ευρώπη, επισημαίνοντας τις πολιτικές απαντήσεις που μπορούν να μειώσουν σημαντικά το βάρος των ασθενειών.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου εκτιμάται ότι προκαλούν σχεδόν 80.000 πρόωρους θανάτους που σχετίζονται με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις στην Ευρώπη κάθε χρόνο.

Οι βασικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση (14% των θανάτων που σχετίζονται με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις), το κρύο και τη ζέστη (11%), την επαγγελματική έκθεση, όπως η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες, σκόνη ή χημικές ουσίες (8%) και το παθητικό κάπνισμα (3%).

Η έκθεση του ΕΟΠ επισημαίνει ότι αυτοί οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν γενικά να προληφθούν, αλλά είναι δύσκολο για τα άτομα να προστατευθούν πλήρως. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της διασφάλισης ισχυρών πολιτικών, της πλήρους εφαρμογής τους και της αποτελεσματικής χρηματοδότησής τους σε ευρωπαϊκή, εθνική και περιφερειακή κλίμακα.

Οι βασικές παρεμβάσεις για τη μείωση του άχθους των χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων στην Ευρώπη περιλαμβάνουν τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αναφέρει η έκθεση του ΕΟΠ. Σε συνδυασμό με την πλήρη επιβολή των κανονισμών για τον καπνό και τη μείωση της επαγγελματικής έκθεσης, οι παρεμβάσεις αυτές θα μπορούσαν να αποτρέψουν σε μεγάλο βαθμό σημαντικό ποσοστό πρόωρων θανάτων από χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις που οφείλονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες στην Ευρώπη.

Η νέα έκθεση του ΕΟΠ είναι η τρίτη μιας σειράς αξιολογήσεων σχετικά με τη σχέση μεταξύ περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου και σοβαρών ασθενειών. Οι δύο προηγούμενες εκθέσεις ανέλυσαν την επίδραση των περιβαλλοντικών παραγόντων στις καρδιαγγειακές παθήσεις και τους καρκίνους.

 

Εττικέτες:
περιβάλλον ΑΠΕ ΕΕ