Γενική άνοδος τιμών στην Ελλάδα, επανεισαγωγές στην Ισπανία αλλά και έγκριση ΕΕ για αύξηση εισαγωγών απο Τυνησία!λαδι φμ (2)

Ραγδαίες και πρωτόγνωρες εξελίξεις φαίνεται να έχει προκαλέσει τελευταία στην διεθνή αγορά ελαιολαδου η σημαντικά μειωμένη παραγωγή της Ισπανίας και Ιταλίας της χρονιάς που πέρασε, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΣΕΔΗΚ.

Η σημαντική αύξηση των τιμών παραγωγού που σημειώθηκε τις τελευταίες βδομάδες στην Ισπανία σαν συνέπεια της μειωμένης παράγωγης και τις οδήγησε και μέχρι 4 ευρω/κιλο, προκάλεσε κινήσεις απελπισίας σε εξαγωγικές Βιομηχανίες της χώρας και πυροδότησε ποικίλες αλυσιδωτές αντιδράσεις που επεκταθήκαν διεθνώς.

Οι αντιδράσεις αυτές που άρχισαν με επανεισαγωγές Ισπανικών λαδιών από την Ιταλία στην ιδία την Ισπανία, συνεχίστηκαν με αιφνίδιες γενικές αυξήσεις των τιμών στην Ελλάδα και οδήγησαν τελικά στην εσπευσμένη απόφαση της ΕΕ για αύξηση του ορίου εισαγωγών από την Τυνησία.

Ωστόσο, η όλη κατάσταση έχει φέρει σε δίλημμα αρκετές Βιομηχανίες τυποποίησης της Ισπανίας μερικές από τις οποίες αποφάσισαν να ακυρώσουν Συμβάσεις με μεγάλες αλυσίδες του Εξωτερικού καταβάλλοντας σημαντικά πρόστιμα, προκειμένου να μην οδηγηθούν σε πτώχευση!

Επανεισαγωγές ελαιολάδου στην Ισπανία απο Ιταλία!

Έναυσμα των εξελίξεων αποτέλεσε η επανεισαγωγή στην Ισπανία εξτρα παρθένων Ελαιολάδων απο Ιταλικές Βιομηχανίες τυποποίησης. Το γεγονός σχολιάστηκε πικρόχολα από Ισπανικά ΜΜΕ τα οποια σημείωναν ότι οι Ιταλοί αποδεικνύονται «πολύ καλύτεροι έμποροι» αφού κατάφεραν να πουλούν στην Ισπανία Ισπανικό ελαιόλαδο σε τιμές υψηλότερες από εκείνες με τις οποίες το είχαν αγοράσει από εκεί προ μερικών μηνών.

Έτσι, η παραδοσιακή εμπορική πορεία της ροής χύμα ελαιολαδου από Ισπανία, Ελλάδα, Τυνήσια κ.α. προς Ιταλία φαίνεται να αντιστρέφεται ιστορικά για πρώτη ίσως φορά, αφήνοντας άναυδους τους Ισπανούς οι όποιοι έχοντας τελευταία αποκτήσει τον μεγαλοϊδεατισμό του «παγκοσμίου πρώτου» στην παραγωγή δεν μπορούν να πιστέψουν ότι υστερούν στον τομέα της εμπορίας.

Οπωσδήποτε συμμετοχή Ελληνικών χύμα λαδιών σε αυτού του είδους τις Ιταλικές εξαγωγές στην Ισπανία, δεν αναφέρεται. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια τέτοια περάτωση, παρά το ότι η υψηλή ποιότητα τους ενδεχόμενα να τα κρατεί για ιδία χρήση στην ιδία την Ιταλία!