Ο δείκτης αναφοράς των διεθνών τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής αυξήθηκε τον Απρίλιο για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, εν μέσω αυξήσεων στις παγκόσμιες τιμές για τη ζάχαρη, το κρέας και το ρύζι, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO , ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές των κοινών εμπορευμάτων τροφίμων, ήταν κατά μέσο όρο 127,2 μονάδες τον Απρίλιο του 2023, αυξημένος κατά 0,6% από τον Μάρτιο.

Σε αυτό το επίπεδο, ο Δείκτης ήταν 19,7% κάτω από το επίπεδό του τον Απρίλιο του 2022, αλλά εξακολουθεί να είναι 5,2% υψηλότερος από τον Απρίλιο του 2021.

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO αυξήθηκε 17,6% από τον Μάρτιο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011, λόγω των μειωμένων προσδοκιών παραγωγής και των αποτελεσμάτων στην Ινδία, την Κίνα, την Ταϊλάνδη και την Ευρωπαϊκή Ένωση που προκλήθηκαν από ξηρές καιρικές συνθήκες, καθώς και από την αργή έναρξη της συγκομιδής ζαχαροκάλαμου στη Βραζιλία, μαζί με τις υψηλότερες διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου, που μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση για αιθανόλη με βάση το ζαχαροκάλαμο.

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO αυξήθηκε 1,3% κατά τη διάρκεια του μήνα, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών χοιρινού κρέατος, ακολουθούμενες από τις τιμές των πουλερικών, οι οποίες αυξήθηκαν εν μέσω ασιατικής ζήτησης εισαγωγών και περιορισμών της παραγωγής που υποκινήθηκαν από ζητήματα υγείας των ζώων. Οι διεθνείς τιμές βοείου κρέατος αυξήθηκαν επίσης λόγω της μείωσης των προμηθειών βοοειδών για σφαγή, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Εν τω μεταξύ, οι δείκτες τιμών για άλλες κύριες κατηγορίες βασικών προϊόντων διατροφής, με εξαίρεση το ρύζι, συνέχισαν την πτωτική τους πορεία.

Ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO υποχώρησε 1,7% από τον Μάρτιο και ήταν κατά μέσο όρο 19,8% κάτω από την τιμή του Απριλίου 2022. Οι διεθνείς τιμές σιταριού μειώθηκαν κατά 2,3%, κυρίως λόγω των μεγάλων διαθεσιμοτήτων εξαγώγιμων προϊόντων στην Αυστραλία και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι παγκόσμιες τιμές καλαμποκιού μειώθηκαν κατά 3,2%, καθώς οι προμήθειες στη Νότια Αμερική αυξήθηκαν εποχιακά με τη συνεχιζόμενη συγκομιδή. Από την άλλη πλευρά, σε ένα πλαίσιο μειωμένης συγκομιδής που προκαλείται από το υψηλότερο κόστος των εισροών και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ιδίως εκτός Ασίας, οι πωλήσεις σε Ασιάτες αγοραστές διατήρησαν αύξηση στις διεθνείς τιμές του ρυζιού.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO υποχώρησε κατά 1,3% τον μήνα, σημειώνοντας την πέμπτη συνεχή μηνιαία πτώση του. Οι παγκόσμιες τιμές φοινικέλαιου ήταν σταθερές, ενώ οι τιμές για τα έλαια σόγιας, κραμβέλαιου και ηλιέλαιου μειώθηκαν παράλληλα με την εποχική πίεση συγκομιδής από μια δυνητικά ρεκόρ καλλιέργειας σόγιας στη Βραζιλία.

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO μειώθηκε κατά 1,7%, επηρεασμένος από την επίμονη υποτονική παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών για σκόνη γάλακτος και τις υψηλότερες διαθεσιμότητες εξαγωγών τυριών στη Δυτική Ευρώπη.