Σήμερα ξεκινάει η ψηφοφορία για το βραβείο Ευρωπαίων πολιτών στο πλαίσιο των φετινών βραβείων Natura 2000, τα οποία φέτος γιορτάζουν τη δέκατη επέτειό τους.

Ως τις 25 Απριλίου μπορείτε να ψηφίσετε εδώ το αγαπημένο σας έργο μεταξύ των φιναλίστ.

Τα φετινά βραβεία Natura 2000 είχαν ιδιαίτερη επιτυχία, συγκεντρώνοντας 96 υποψηφιότητες από 25 κράτη μέλη. Στο πλαίσιο των βραβείων αναδείχθηκαν 27 φιναλίστ ̶πρωτοβουλίες σε περιοχές Natura 2000 από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία.

Οι πρωτοβουλίες αυτές δείχνουν με χειροπιαστό τρόπο ότι η προστασία της φύσης και η βιώσιμη ανάπτυξη μπορούν να στηρίζουν η μία την άλλη, δημιουργώντας ανθεκτικά οικοσυστήματα, επωφελή για τους κατοίκους, το κλίμα και τον πλανήτη.

Ο Επίτροπος κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους δήλωσε σχετικά: «Το δίκτυο Natura 2000 εκτείνεται σε χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα σε όλη την Ευρώπη. Η προστασία και η αποκατάσταση της ευρωπαϊκής φύσης αποτελεί επένδυση στην ποιότητα ζωής μας, προς όφελος δικό μας και των επόμενων γενεών. Σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρωτοβουλίες που αποτελούν πηγή έμπνευσης παροτρύνουν τους πολίτες κάθε ηλικίας και τους ενδιαφερόμενους φορείς να εργαστούν για τον εξαιρετικά σημαντικό αυτό σκοπό. Οι 27 φιναλίστ των φετινών βραβείων Natura 2000 αποτελούν τέλεια παραδείγματα δράσεων που εμπνέουν και που δίνουν ζωή στο δίκτυο Natura 2000. Αποτελούν ζωντανή απόδειξη της προσήλωσης της Ευρώπης στην προστασία της φύσης».

Η τελετή απονομής των βραβείων Natura 2000 θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαΐου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας. Πέραν του βραβείου των Ευρωπαίων πολιτών, μια ανεξάρτητη κριτική επιτροπή θα διαλέξει τους νικητές και τις νικήτριες των διάφορων άλλων κατηγοριών: προστασία χερσαίων περιοχών, προστασία θαλάσσιων περιοχών, διασυνοριακή συνεργασία, συνεργασία υπέρ της φύσης και επικοινωνία.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Natura 2000

Tο βραβείο Natura 2000 αναγνωρίζει πρωτοβουλίες σε περιοχές Natura 2000 με εξαιρετική δέσμευση για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη βιώσιμη διαχείριση των οικοτόπων στην ξηρά και τη θάλασσα, καθώς και τη συμμετοχή της κοινότητας. Αποτίει φόρο τιμής σε όλους όσους εργάζονται για τη συντήρηση και την προστασία αυτού του πολύτιμου δικτύου που εκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το βραβείο Natura 2000 δρομολογήθηκε από την Επιτροπή το 2014. Έκτοτε, έχει συγκεντρώσει έναν κατάλογο με περισσότερες από 500 πρωτοβουλίες με εντυπωσιακά επιτεύγματα στο Natura 2000, χάρη στις άοκνες προσπάθειες και τη σταθερή δέσμευση της κοινότητας Natura 2000.

Το Natura 2000 είναι το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελείται από μια τεράστια ποικιλία διαφορετικών τοποθεσιών σε ολόκληρη την ήπειρο, με στόχο τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιβίωσης των πιο πολύτιμων και απειλούμενων οικοτόπων και ειδών της Ευρώπης, προστατεύοντάς τα για τις μελλοντικές γενιές. Παρέχει επίσης ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών επωφελών για την κοινωνία και την οικονομία.

Το δίκτυο Natura 2000 βασίζεται στην οδηγία για τα πτηνά και στην οδηγία για τους οικοτόπους και διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας στην ΕΕ. Σήμερα, το δίκτυο, ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ΕΕ, αποτελείται από περισσότερες από 27.000 χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 18% της ξηράς της Ευρώπης και σχεδόν το 10% των γύρω θαλασσών, σε εννέα βιογεωγραφικές περιοχές.

Η πλήρης υλοποίηση του δικτύου Natura 2000 εκτιμάται ότι θα υποστηρίξει 104.000 άμεσες θέσεις εργασίας σε προστατευόμενες περιοχές, καθώς και δραστηριότητες διαχείρισης και διατήρησης. Στηρίζει επίσης 174.000 θέσεις εργασίας στην ΕΕ, εάν συμπεριληφθούν οι έμμεσες και οι επαγόμενες θέσεις εργασίας, οι οποίες συνδέονται με ετήσια επένδυση ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διαχείριση και την αποκατάσταση του δικτύου.

Δεδομένου ότι η ΕΕ σκοπεύει να αποδεσμεύσει τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη φύση στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030, αναμένεται ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει έως και 500.000 θέσεις εργασίας.

Το δίκτυο Natura 2000 διαδραματίζει επίσης καίριο ρόλο για την επίτευξη των διεθνών στόχων βιοποικιλότητας. Στο παγκόσμιο πλαίσιο βιοποικιλότητας Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ του 2022, σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν να αποκαταστήσουν το 30% των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων στην ξηρά και στη θάλασσα και την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση του 30% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών έως το 2030. Αυτό συνάδει με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ στη στρατηγική της για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030.

Ως το μεγαλύτερο συντονισμένο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, το Natura 2000 θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη αυτών των στόχων.

Εττικέτες:
περιβάλλον