Διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η ψηφιακή μετάβαση μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών εν μέσω μελλοντικών διαταραχών.
Η επιτυχής διαχείριση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα που θα μπορούσε να αυξήσει την ανθεκτικότητα και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ και να διαμορφώσει το μέλλον της.
Ωστόσο, η ψηφιοποίηση της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών εγείρει ζωτικά ερωτήματα σχετικά με τους νικητές και τους ηττημένους, το κόστος, τα οφέλη και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
Η αρχική μετάβαση θα πραγματοποιηθεί σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο που αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τη γεωπολιτική αστάθεια, τη μετατόπιση των δικτύων εφοδιασμού και την εξελισσόμενη καταναλωτική ζήτηση.
Τα σενάρια πρόβλεψης υποδηλώνουν ότι η ψηφιοποίηση μπορεί να καταλύσει τον μετασχηματισμό, βοηθώντας στην αντιμετώπιση των σοκ, στην απόκτηση γνώσης, στην οικοδόμηση κοινότητας και στη σκέψη που σχετίζεται με το σύστημα. Αλλά ταυτόχρονα, μπορεί επίσης να ενισχύσει τις ανισότητες και να εισαγάγει δυσκαμψίες. Ως εκ τούτου, η στήριξη της ψηφιοποίησης θα πρέπει να αποσκοπεί στη δημιουργία βιώσιμων συστημάτων τροφίμων και ισχυρών, συνδεδεμένων και ευημερουσών αγροτικών περιοχών και κοινοτήτων.
Μια υγιής στρατηγική ψηφιακής μετάβασης θα πρέπει να προωθεί την ανθεκτικότητα της γεωργίας και της υπαίθρου, την πράσινη μετάβαση, την ψηφιακή ιθαγένεια για τους γεωργούς και τις κοινότητες και τη συνολική ευημερία.
Η ψηφιοποίηση θα πρέπει να υποστηρίζει αξίες όπως η εμπιστοσύνη, η ισότητα, η εξουσία, η κυριαρχία και η φροντίδα. Η εκτέλεσή του θα πρέπει να δίνει προτεραιότητα στη συνεργασία, την προσβασιμότητα, τον ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό και την κυκλικότητα.
Στους βασικούς καταλυτικούς παράγοντες για την επιτυχή ψηφιακή μετάβαση περιλαμβάνονται η ανάπτυξη ικανοτήτων για ψηφιακές δεξιότητες, η προώθηση ενός εύρωστου ψηφιακού οικοσυστήματος, οι επενδύσεις σε υποδομές και συνδεσιμότητα και η εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης.