Χωρίς λύσεις για τα αγροδιατροφικά συστήματα, οι στόχοι της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, του κλίματος και της υποβάθμισης της γης είναι ανέφικτοι.

 

Για να βοηθήσει τους αγρότες να βρουν το δρόμο τους μέσα από δεκάδες πρωτοβουλίες και προγράμματα που εργάζονται για την υποστήριξη του μετασχηματισμού των ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή αγροδιατροφικών συστημάτων, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), σε συνεργασία με την προεδρία του Αζερμπαϊτζάν COP29, εγκαινίασε σήμερα μια νέα πλατφόρμα, την πρωτοβουλία για το κλίμα Baku Harmoniya για τους αγρότες.

Η πρωτοβουλία “Αρμονία” θα χρησιμεύσει ως συσσωρευτής, συγκεντρώνοντας διαφορετικές πρωτοβουλίες, συνασπισμούς, δίκτυα και εταιρικές σχέσεις για την ενδυνάμωση των αγροτών, των χωριών και των αγροτικών κοινοτήτων.

Επί του παρόντος, υπάρχουν περισσότερες από 90 παγκόσμιες ή περιφερειακές πρωτοβουλίες, δίκτυα και εταιρικές σχέσεις, γεγονός που δημιουργεί σαφή ανάγκη συνοχής, ευθυγράμμισης και ανταλλαγής διδαγμάτων για την επίτευξη μεγαλύτερου αντικτύπου.

Η πρωτοβουλία, που ξεκίνησε κατά την έναρξη της Ημέρας Τροφίμων, Γεωργίας και Νερού της COP29, θα φιλοξενηθεί από τον FAO στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης «Τρόφιμα και γεωργία για βιώσιμο μετασχηματισμό» (FAST), μιας πολυμερούς πλατφόρμας που δημιουργήθηκε στην COP27 το 2022 και εργάζεται για την ενίσχυση της ποσότητας και της ποιότητας της χρηματοδότησης για το κλίμα στα αγροδιατροφικά συστήματα για τους πιο ευάλωτους.

Κατά τη διάρκεια διαδοχικών COP δόθηκε αυξανόμενη έμφαση στη γεωργία, με την COP27 να πραγματοποιεί την πρώτη ημέρα αφιερωμένη στη γεωργία και την COP28 να γίνεται μάρτυρας ενός ιστορικού ορόσημου με μια δήλωση για τη γεωργία και τα συστήματα τροφίμων που εγκρίθηκε από 160 χώρες.

Η πρωτοβουλία “Αρμονία”  θα συνδεθεί στενά με το έργο της εταιρικής σχέσης FAST. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας θα υπάρχει μια πύλη για την αποσαφήνιση του τοπίου των προγραμμάτων, την ανταλλαγή εμπειριών, τον εντοπισμό συνεργειών και κενών και την προώθηση συνεργατικών προσπαθειών που επικεντρώνονται στη σχέση γεωργίας, τροφίμων και νερού.

Θα λειτουργήσει επίσης ως καταλύτης για επενδύσεις στον μετασχηματισμό του αγροδιατροφικού συστήματος τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα, αξιοποιώντας τις ισχυρές συνεργασίες με τις Πολυμερείς Τράπεζες Ανάπτυξης (MDBs) και τις Γεωργικές Δημόσιες Τράπεζες Ανάπτυξης (PDBs). Η πρωτοβουλία θα ενδυναμώσει τους γεωργούς, ιδίως τις γυναίκες και τους νέους, και θα στηρίξει την ανάπτυξη χωριών και αγροτικών κοινοτήτων ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή για δράσεις προσαρμογής στους τομείς των τροφίμων, της γεωργίας και των υδάτων.

Τεκμηριωμένη προσέγγιση

Θα δοθεί έμφαση στην τεκμηριωμένη γνώση και στην ευθυγράμμιση με τις επιστημονικές βέλτιστες πρακτικές, με ιδιαίτερη έμφαση στις τεχνολογίες που συμβάλλουν στην ανθεκτική και βιώσιμη γεωργία. Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση των πολιτικών για το κλίμα, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για εφαρμογή, λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία και την πολυπλοκότητα των γεωργικών συστημάτων.

Η πρωτοβουλία “Αρμονία” θα αναζητήσει ευκαιρίες για την υλοποίηση ποικίλων παράλληλων οφελών από τις δράσεις για το κλίμα στη γεωργία και τα συστήματα τροφίμων. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αύξηση της ανθεκτικότητας των γεωργών και η μείωση του κινδύνου απωλειών και ζημιών, η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η αύξηση των καταβοθρών αερίων του θερμοκηπίου όταν είναι δυνατόν, η μείωση των απωλειών και των αποβλήτων τροφίμων, η διατήρηση της βιοποικιλότητας και της υγείας του εδάφους και η εφαρμογή καινοτόμων προσεγγίσεων, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις εθνικές συνθήκες και γνώσεις.

Η πρωτοβουλία θα συμβάλει επίσης με δραστηριότητες για τη δημιουργία αποδεικτικών στοιχείων και επιτυχημένων ιστοριών για το Διεθνές Έτος της Αγρότισσας 2026.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία απειλούν την επισιτιστική ασφάλεια και την ασφάλεια του νερού για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η δράση για το κλίμα στη γεωργία έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει πολλαπλές προκλήσεις όσον αφορά την προσαρμογή, τον μετριασμό, τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, την καταπολέμηση της υποβάθμισης της γης και της λειψυδρίας, καθώς και τη στήριξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι παγκόσμιοι στόχοι μηδενικής υποβάθμισης της βιοποικιλότητας, του κλίματος και της γης είναι ανέφικτοι χωρίς λύσεις για τα αγροδιατροφικά συστήματα.

Εττικέτες:
FAO αγρότες