Η κλιματική αλλαγή αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα, τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, καθώς και για την ειρήνη και την ασφάλεια.

 

Κατά την 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP29), η ΕΕ θα υποστηρίξει έναν αποτελεσματικό, εφικτό και φιλόδοξο παγκόσμιο στόχο για τη χρηματοδότηση μέτρων για το κλίμα και θα ζητήσει φιλόδοξα σχέδια για το κλίμα, προκειμένου να διατηρηθεί εφικτός ο στόχος του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5°C.

Το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα που θα χρησιμεύσουν ως γενική διαπραγματευτική θέση της ΕΕ για την COP29, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν από τις 11 έως τις 22 Νοεμβρίου 2024.

Το Συμβούλιο ζητεί ένα φιλόδοξο και ισορροπημένο αποτέλεσμα της COP29 το οποίο:

▪ διατηρεί εφικτό τον στόχο θερμοκρασίας του 1,5°C, υπό το πρίσμα της βέλτιστης διαθέσιμης επιστήμης

▪ μας κινεί όλους προς τα εμπρός προς τη μακροπρόθεσμη ανθεκτικότητα

▪ περιλαμβάνει συμφωνία για έναν αποτελεσματικό, εφικτό και φιλόδοξο νέο συλλογικό ποσοτικοποιημένο στόχο

Χρηματοδότηση για το κλίμα και νέος παγκόσμιος στόχος

Το Συμβούλιο τονίζει ότι είναι σημαντικό να συμφωνηθεί ένας νέος συλλογικός ποσοτικοποιημένος στόχος (NCQG) για τη χρηματοδότηση μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο οποίος θα είναι εφικτός και κατάλληλος για τον επιδιωκόμενο σκοπό. Ο νέος στόχος θα πρέπει να σχεδιαστεί με βάση μια ευρεία, μετασχηματιστική και πολυεπίπεδη προσέγγιση, η οποία θα περιλαμβάνει διάφορες ροές χρηματοδότησης και μια ευρύτερη ομάδα συνεισφερόντων. Αυτό θα αντικατοπτρίζει την εξέλιξη των αντίστοιχων οικονομικών δυνατοτήτων και την αύξηση των μεριδίων των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι τα δημόσια οικονομικά από μόνα τους δεν μπορούν να αποφέρουν τα επίπεδα χρηματοδότησης που απαιτούνται για την επίτευξη μιας κλιματικά ουδέτερης και ανθεκτικής παγκόσμιας οικονομίας· Οι ιδιωτικές επενδύσεις θα πρέπει να παρέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο των απαιτούμενων επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση.

Μεγαλύτερη φιλοδοξία για εθνικά καθορισμένες συνεισφορές

Ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5ºC απαιτεί συλλογική προσπάθεια και περαιτέρω δράση από όλες τις χώρες, ιδίως τις μεγάλες οικονομίες.

Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι ο επόμενος γύρος εθνικά καθορισμένων συνεισφορών —τα σχέδια για το κλίμα που θα υποβληθούν το 2025— πρέπει να αντικατοπτρίζει την πρόοδο και το υψηλότερο δυνατό επίπεδο φιλοδοξίας, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του παγκόσμιου απολογισμού της περσινής COP.

Θα πρέπει να περιλαμβάνουν στόχους μείωσης στο σύνολο της οικονομίας και απόλυτης μείωσης που θα καλύπτουν όλα τα αέρια θερμοκηπίου.

Μετριασμός και προσαρμογή

Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να κλιμακωθεί επειγόντως η φιλοδοξία και η εφαρμογή του μετριασμού κατά την κρίσιμη αυτή δεκαετία. Καλεί επίσης όλα τα μέρη να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την ενσωμάτωση και την ενσωμάτωση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και της ανθεκτικότητας στις σχετικές υφιστάμενες πολιτικές.

Ανατρέχοντας στον παγκόσμιο απολογισμό της περσινής COP28, το Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη αξιοποίησης και εφαρμογής όλων των πτυχών της απόφασης για τον παγκόσμιο απολογισμό. Στα συμπεράσματα τονίζεται ιδίως η σημασία του διαλόγου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) για την παρακολούθηση της συλλογικής προόδου, του προγράμματος εργασίας για τον μετριασμό για την κλιμάκωση των φιλοδοξιών μετριασμού και του προγράμματος εργασίας σχετικά με τις δίκαιες οδούς μετάβασης για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού κατά τρόπο δίκαιο και ισότιμο για όλους.

Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει επίσης την έκκληση για μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα με δίκαιο, ομαλό και ισότιμο τρόπο, επιταχύνοντας τη δράση κατά την κρίσιμη αυτή δεκαετία, ώστε να επιτευχθεί καθαρό μηδέν έως το 2050 σύμφωνα με την επιστήμη.

Ιστορικό

Κάθε χρόνο, η διάσκεψη των μερών (COP) της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC) συνεδριάζει για να καθορίσει τη φιλοδοξία και τις ευθύνες για το κλίμα, καθώς και να προσδιορίσει και να αξιολογήσει μέτρα για το κλίμα.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι συμβαλλόμενα μέρη της σύμβασης, η οποία αριθμεί συνολικά 198 συμβαλλόμενα μέρη (197 χώρες συν την Ευρωπαϊκή Ένωση). Η εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπροσωπεί την ΕΕ σε αυτές τις διεθνείς συνόδους κορυφής για το κλίμα.

Η περσινή COP28 σηματοδότησε την ολοκλήρωση του πρώτου παγκόσμιου απολογισμού των προσπαθειών του κόσμου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού και για τη διατήρηση του ορίου της παγκόσμιας θερμοκρασίας του 1,5°C σε κοντινή απόσταση.

Η COP29 θα βασίζεται σε δύο πυλώνες:

▪ ενίσχυση της φιλοδοξίας, διασφαλίζοντας ότι όλα τα μέρη δεσμεύονται για φιλόδοξα εθνικά σχέδια και διαφάνεια, συμπεριλαμβανομένης της οριστικοποίησης του πρώτου ενισχυμένου πλαισίου διαφάνειας

▪ να καταστεί δυνατή η ανάληψη δράσης, η οποία θα αντικατοπτρίζει τον κρίσιμο ρόλο της χρηματοδότησης στη μετατροπή της φιλοδοξίας σε δράση και θα περιλαμβάνει τη θέσπιση ενός νέου παγκόσμιου στόχου χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής·

Στις 8 Οκτωβρίου 2024, το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με τη χρηματοδότηση μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τα οποία συμπληρώνουν τη γενική θέση της ΕΕ ενόψει της διάσκεψης COP29 για το κλίμα.

Εττικέτες:
περιβάλλον