"Αυξάνοντας την κοινωνική αποδοχή για την αιολική ενέργεια στην ΕΕ, μέσω περιβαλλοντικού και κοινοτικού σχεδιασμού".

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας προσκαλεί τους/τις ενδιαφερόμενους/-νες να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους σύμφωνα με τη συνημμένη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη σύναψη μίσθωσης έργου στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού έργου «BIOWIND - Increasing social acceptance for wind energy in EU regions through environmental and community based planning - Αυξάνοντας την κοινωνική αποδοχή για την αιολική ενέργεια στην ΕΕ, μέσω περιβαλλοντικού και κοινοτικού σχεδιασμού», το οποίο υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος Interreg Europe 2021 – 2027.

Tο BIOWIND στοχεύει στα εξής:

  • Ενίσχυση της γνώσης και των ικανοτήτων από την πλευρά των τοπικών, περιφερειακών και εθνικών αρχών στην ΕΕ για την ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης σχεδιασμού στρατηγικής για την αιολική ενέργεια, που θα βασίζεται στο πλέγμα «Κλίμα-Βιοποικιλότητα-Κοινή γνώμη».
  • Βελτίωση του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων αρχών και φορέων, των περιβαλλοντικών ΜΚΟ, της κοινωνίας των πολιτών και του τομέα της αιολικής ενέργειας, για να τονωθεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ με βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο.
  • Διαμόρφωση ενός κανονιστικού πλαισίου που ευνοεί την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ σε περιφέρειες της ΕΕ, μέσω της σύγκλισης πολιτικών που αφορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό, με απώτερο στόχο την αύξηση της κοινωνικής αποδοχής και την εξασφάλιση της περιβαλλοντικής και οικονομικής βιωσιμότητας των τοπικών κοινωνιών.
  • Από κοινού καθιέρωση μεθόδων για τον εντοπισμό περιβαλλοντικών απειλών κατά το σχεδιασμό, την υλοποίηση και λειτουργία εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας, ώστε να λαμβάνονται τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Στο πλαίσιο της πρότασης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προβλέπεται να διενεργήσει τα ακόλουθα:

  1. Ανάπτυξη ερευνητικού πλαισίου και εκπόνηση συγκριτικής μελέτης των πολιτικών που αφορούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – με έμφαση στην αιολική ενέργεια – προκειμένου να αναδειχθούν τα κενά πολιτικής σε σχέση με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την κοινοτική συναίνεση στις περιοχές της κοινοπραξίας.
  2. Διοργάνωση συναντήσεων δημόσιας διαβούλευσης με ενδιαφερόμενους φορείς της περιοχής και ανάπτυξη συνοπτικής έκθεσης με το πέρας αυτών.
  3. Συμμετοχή σε διαπεριφερειακά εργαστήρια και επισκέψεις μελέτης που οργανώνονται από εταίρους της κοινοπραξίας για την υποστήριξη της ανταλλαγής εμπειριών και της κοινής ανάπτυξης πολιτικών και μέτρων. Σύνθεση τελικών αναφορών για την συλλογή και διάδοση των διδαγμάτων που εξήχθησαν στο πλαίσιο αυτών.
  4. Συμμετοχή σε συνέδρια διαβούλευσης για την ανάπτυξη περιφερειακών σχεδίων δράσης που στοχεύουν στην βελτίωση ή/και τον επαναπροσανατολισμό των μέσων πολιτικής για την υποστήριξη της ανάπτυξης έργων αιολικής ενέργειας και την αντιμετώπιση των αντίστοιχων περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών ανησυχιών. Σύνθεση σχετικών τελικών αναφορών.
  5. Αξιολόγηση εργαλείων πολιτικής σε σχέση με τα αντίστοιχα εργαλεία πολιτικής των υπόλοιπων εταίρων της κοινοπραξίας και σύνταξη προτάσεων βελτίωσης / επικαιροποίησής του.
  6. Διοργάνωση εκδηλώσεων οικοδόμησης κοινής συναίνεσης και εκστρατειών ευαισθητοποίησης σε εθνικό επίπεδο.

Δείτε αναλυτικά την Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ΕΔΩ και τα σχετικά υποδείγματα ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ.