Δασικοί χάρτες, αρδευτικά έργα και βιολογικοί καθαρισμοί ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη σύσκεψη εργασίας του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλου με το  Διοικητικό Συμβούλιο  της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Στη διάρκεια της συζήτησης, η διάρκεια της οποίας υπερέβη τις 3,5 ώρες, ο κ. Σ. Φάμελλος ανακοίνωσε ότι:

-Βρίσκεται στο τελικό στάδιο η συλλογή υπογραφών για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) σχετικά με την τιμολόγηση του νερού και βασικός στόχος είναι η ανάκτηση του κόστους να προέλθει μέσα από τη μείωση του κόστους λειτουργίας ΔΕΥΑ και Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων κι όχι με αύξηση της τιμής. «Είναι στοίχημα για όλους μας και πρέπει να το κερδίσουμε γιατί είναι προς όφελος του πολίτη και του παραγωγού», είπε χαρακτηριστικά ο Αν. Υπουργός.

Επισημαίνεται ότι η τιμολόγηση του νερού είναι απαραίτητη προϋπόθεση (αιρεσιμότητα) προκειμένου να μπορέσουν κεντρικό κράτος και Περιφέρειες να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για να προκηρύξουν νέα αρδευτικά έργα.

-Στο τέλος Ιουνίου πρόκειται να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο ο σχεδιασμός της πρώτης αναθεώρησης των σχεδίων διαχείρισης υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμού και θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

-Για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, υπάρχει συνεργασία και πρόκειται να υπογραφεί επιτελική προγραμματική σύμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων, των Περιφερειών και των Δήμων προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων σε περίπου 200 οικισμούς της χώρας άνω των 2.000 κατοίκων συνολικού προϋπολογισμού που αγγίζει το 1 δις ευρώ. Ο ρόλος των Περιφερειών είναι νευραλγικής σημασίας καθώς καλούνται να διαχειρισθούν μεγάλο μέρος του συνολικού προϋπολογισμού.

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Βασικό θέμα στη σύσκεψη ήταν οι δασικοί χάρτες με τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών να επισημαίνουν ότι η ΕΝΠΕ από την πρώτη στιγμή ανέδειξε το θέμα σε όλες του τις διαστάσεις συμβάλλοντας με τεκμηριωμένες προτάσεις στο να γίνουν αρκετές από τις απαιτούμενες βελτιώσεις προς όφελος των πολιτών αλλά και της χώρας.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν ανακύψει από την κατάρτιση των δασικών χαρτών καθώς δεν λήφθηκαν υπ' όψη τα διαγράμματα αναδασμών και διανομών καθώς και άλλες διοικητικές πράξεις της Δασικής Υπηρεσίας (όπως άδειες εκχέρσωσης, παραχωρητήρια) με αποτέλεσμα να προκύψουν τα εξής προβλήματα:

-Εκτάσεις με νόμιμο τίτλο από αναδασμό ή διανομή (κληροτεμάχια) να φαίνονται ότι διέπονται από τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.

- Εκτάσεις με νόμιμες άδειες εκχέρσωσης και παραχωρητήρια να φαίνονται ότι διέπονται και αυτές από της διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας. Όλες αυτές οι εκτάσεις εμφαίνονται στο Δασικό χάρτη με τους κωδικούς Δ.Α και Χ.Α δηλαδή ήταν δασικές / Χορτολιβαδικές το έτος 1945 και άλλης μορφής σήμερα.

-Αγροτικές εκτάσεις του 1945 οι οποίες σήμερα φαίνονται να είναι δασωμένες με κωδικό χαρακτήρα (Α.Δ) δηλαδή ήταν άλλης μορφής το 1945 όμως σήμερα φαίνονται ως Δασικές.

Επειδή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δοθεί λύση να μη χρειάζεται υποβολή αντίρρησης μέχρι 12 Ιουνίου για τις εκτάσεις των αναδασμών και διανομών που έχουν τίτλο αλλά φαίνονται στους Δασικούς χάρτες ως δασικές η χορτολιβαδικές (Ορθοφωτοχάρτες του 1945) θα πρέπει να εξετασθεί η διαδικασία που θα μπορούσε να είναι σύννομη και παράλληλα να επιλυθεί το πρόβλημα χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των πολιτών.

Ο κ. Σ. Φάμελλος αφού τόνισε ότι μια σειρά από τις προτάσεις που κατέθεσε εξ υπαρχής η ΕΝΠΕ έχουν γίνει αποδεκτές από το Υπουργείο (χαρακτηριστικό παράδειγμα η μείωση του κόστους των τελών αντίρρησης και η ατέλεια για τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού), επαναβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται

-να διασφαλιστεί κάθε ευρώ από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους

-να μην υπάρξουν  στρεβλώσεις στην οικονομία, την κοινωνία, τις υποδομές, το οικιστικό περιβάλλον, τη βιομηχανία και τον τουρισμό.

Ο κ. Σ. Φάμελλος είπε ακόμη ότι θα εξεταστούν από την κυβέρνηση και άλλα ζητήματα που έθεσαν τα μέλη του ΔΣ της ΕΝΠΕ και τα οποία προκύπτουν από τους δασικούς χάρτες και αφορούν γενικότερα τη δασική νομοθεσία.

Πρόκειται για ζητήματα που αφορούν:

-το τεκμήριο κυριότητας και θέματα ιδιοκτησίας,

-τη δυνατότητα διαχείρισης δασωμένων αγρών

-και τη δυνατότητα των νομαδικών κτηνοτρόφων που κατέχουν τίτλους και αλλάζουν περιοχές και πως συνδέονται με τα σχέδια βόσκησης.