Οι επικονιαστές, όπως οι μέλισσες και οι πεταλούδες, τρέφονται με λουλούδια, μεταφέρουν γύρη και βοηθούν τα φυτά στην παραγωγή φρούτων και σπόρων. Παρέχουν ζωτικές υπηρεσίες στα φυσικά οικοσυστήματα και είναι απαραίτητες για τη γεωργική παραγωγή. 

 

Περίπου το 80% των καλλιεργειών και των άγριων ανθοφόρων φυτών εξαρτώνται από την επικονίαση των ζώων, αλλά οι επικονιαστές μειώνονται κυρίως λόγω της απώλειας οικοτόπων, της έλλειψης κατάλληλων οικοτόπων για χειμερία νάρκη και φωλεοποίηση και της έλλειψης τροφής για κάμπιες και προνύμφες, λόγω της εντατικής γεωργίας, της χρήσης φυτοφαρμάκων και των υψηλών εισροών λιπασμάτων. 

Η κλιματική αλλαγή, τα χωροκατακτητικά ξένα είδη και άλλοι περιβαλλοντικοί ρύποι όπως τα βιοκτόνα συμβάλλουν επίσης σε αυτή τη μείωση. Σήμερα, ένα στα τρία είδη μελισσών, πεταλούδων και αιωρούμενων πεταλούδων εξαφανίζεται στην ΕΕ. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αυξηθούν οι πληθυσμοί και η ποικιλομορφία των ειδών επικονιαστών, ώστε να καταστεί το σύστημα τροφίμων μας πιο ανθεκτικό και παραγωγικό.

Το 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε την πρωτοβουλία της ΕΕ για τους επικονιαστές για να αντιστρέψει την ανησυχητική μείωση των άγριων επικονιαστών στην Ευρώπη έως το 2030. Ο πρόσφατα συμφωνηθείς νόμος για την αποκατάσταση της φύσης, βασικό στοιχείο της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, θεσπίζει νομικές υποχρεώσεις για τα κράτη μέλη να αντιστρέψουν τη μείωση των επικονιαστών και να λάβουν μέτρα για την αποκατάσταση οικοσυστημάτων, οικοτόπων και ειδών σε ολόκληρη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών εκτάσεων.

Οι γεωργοί μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση των επικονιαστών μέσω διαφόρων πρακτικών όπως:

  διατήρηση, ενίσχυση και δημιουργία χαρακτηριστικών τοπίου

  χρησιμοποιώντας τύπους και ποικιλίες καλλιεργειών και μείγματα καλλιεργειών που παρέχουν σημαντικές πηγές νέκταρος και γύρης

  διαχείριση της σύνθεσης και της δομής των παρυφών αγρών κατά τρόπο φιλικό προς τους επικονιαστές

  μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων, όπου είναι δυνατόν

  σπορά καλλιεργειών πράσινης κάλυψης μετά την κύρια συγκομιδή.

Η Επιτροπή δημοσίευσε οδηγό για τη φιλική προς τους επικονιαστές γεωργία, ο οποίος παρέχει επισκόπηση των ευκαιριών για την παροχή βοήθειας στους επικονιαστές σε γεωργικές εκτάσεις.

Κύριος στόχος

Σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030, την πρωτοβουλία της ΕΕ για τους επικονιαστές και τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, εργαστήριο του δικτύου της ΚΓΠ της ΕΕ που ξεκίνησε τις εργασίες του χθες και ολοκληρώνεται σήμερα αποσκοπεί στη στήριξη της βιώσιμης γεωργίας μέσω της ανταλλαγής καινοτόμων γεωργικών πρακτικών και συστημάτων φιλικών προς τους επικονιαστές που προωθούν την ανταλλαγή γνώσεων και τη συνεργασία μεταξύ διαφόρων φορέων στον τομέα αυτό.

Ειδικοί στόχοι

  Βελτίωση της κατανόησης της σχέσης μεταξύ των γεωργικών πρακτικών και της διατήρησης και αποκατάστασης των επικονιαστών.

  Ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με καινοτόμες πρακτικές φιλικές προς τους επικονιαστές, όπως:

καλλιέργεια τύπων και ποικιλιών καλλιεργειών φιλικών προς τους επικονιαστές

•προώθηση της χρονικής και χωρικής διαφοροποίησης των καλλιεργειών

διατήρηση και αποκατάσταση ποικίλων χαρακτηριστικών τοπίου που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επικονιαστών

  Εντοπισμός προκλήσεων και ευκαιριών και διερεύνηση πιθανών λύσεων και καινοτόμων εργαλείων για τη διατήρηση και την προώθηση των επικονιαστών στην Ευρώπη.

  Εξέταση των αναγκών για ανάπτυξη ικανοτήτων, κατάρτιση, συνεργασία και εκπαίδευση ώστε να καταστεί δυνατή η υιοθέτηση γεωργικών πρακτικών φιλικών προς τους επικονιαστές.

  Προσδιορίστε τις ανάγκες από την πρακτική και τα πιθανά κενά γνώσης που μπορούν να καλυφθούν από νέα έρευνα.

  Προώθηση της δικτύωσης μεταξύ των επιχειρησιακών ομάδων EIP-AGRI/άλλων καινοτόμων έργων, των πολυπαραγοντικών ερευνητικών έργων του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» και των σχετικών ενδιαφερόμενων μερών.