Στο κυνήγι του…λευκού θησαυρού μπαίνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Αγρινίου», ο οποίος το Μάιο εγκαινιάζει το νεότευκτο εργοστάσιο της θυγατρικής γαλακτοβιομηχανίας ΑΜΦΙΓΑΛ που σε πρώτη φάση θα παράγει φέτα και κίτρινα τυριά.

επισκεψψη2γ-31

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 7,6 εκατ. ευρώ, που ναι μεν άργησε να ολοκληρωθεί δεδομένου ότι έγινε με ίδια κεφάλαια, όμως έχει υψηλές προοπτικές ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, κ. Θωμά Κουτσουπιά, στόχος της ΑΜΦΙΓΑΛ είναι οι πωλήσεις της σε βάθος τετραετίας να αγγίξουν τα 15-20 εκατ. ευρώ, με το 80% της συνολικής παραγωγής να εξάγεται στις ΗΠΑ και το 20% να προορίζεται για την εγχώρια αγορά. Σε πρώτη φάση, η διοίκηση εκτιμά ότι ο τζίρος της ΑΜΦΙΓΑΛ την περίοδο 2015-2016 θα διαμορφωθεί στα 8 εκατ. ευρώ με παραγωγή 4.500 τόνους τυριών, ενώ το διάστημα 2017-2018 θα αυξηθεί στα 11 εκατ. ευρώ με παραγωγή 6.000 τόνων.

Σημειώνεται ότι η δυναμικότητα της γαλακτοβιομηχανίας με έδρα την Αμφιλοχία ανέρχεται σε 8.000 τόνους και μπορεί σε πλήρη λειτουργία να παραλαμβάνει 120 τόνους γάλα ημερησίως. Αν και το νέο εργοστάσιο διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για παραγωγή γιαουρτιών και φρέσκου γάλακτος, προς το παρόν η διοίκηση εστιάζει στα τυριά.

«Το συνολικό ύψος της επένδυσης ξεπέρασε τα 7,6 εκατ. ευρώ, αν και με βάση τα αρχικά σχέδια και το επενδυτικό πλάνο, που εγκρίθηκε το 2011 δεν ξεπερνούσε τα 6,8 εκατ. ευρώ», επεσήμανε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής επίσκεψης στην Ένωση Αγρινίου, ο κ. Κουτσουπιάς.

Στο εργοστάσιο της ΑΜΦΙΓΑΛ αρχικά θα απασχολούνται 33 εργαζόμενοι, με προοπτική να φτάσουν τους 150.

Παράλληλα, η Ένωση στην προσπάθεια της να ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους της περιοχής να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, ένα πρόγραμμα επιδότησής τους για δημιουργία μονάδων, αλλά και ανάπτυξη συμβολαιακής σχέσης με την ΑΜΦΙΓΑΛ, για την απορρόφηση του γάλακτος. Άλλωστε, την περίοδο 2014-1015 η γαλακτοβιομηχανία προμηθεύτηκε 1.000 τόνους γάλα από 144 κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγρινίου, «ένα τέτοιο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από πόρους του πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ, ακόμη και με τη μεταφορά κονδυλίων από τις άμεσες ενισχύσεις του πυλώνα Ι».

Η εταιρεία, ο τζίρος της οποίας το 2015 ανήλθε στο 1 εκατ. ευρώ μετά τη συνεργασία της με την ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, υπέγραψε για την περίοδο 2015-2016 νέα συμφωνία και με την «Ήπειρος».

Εργοστάσιο ελιάς

Βασική δραστηριότητα βέβαια της Ένωσης Αγρινίου παραμένει ο ελαιοκομικός κλάδος. Με ιδιόκτητο εργοστάσιο επεξεργασίας και τυποποίησης ελιών λίγο έξω από το Αγρίνιο, την περυσινή χρονιά πέτυχε κύκλο εργασιών 3,1 εκατ. ευρώ πουλώντας 2.200 τόνους ελιάς. Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις και για φέτος με τον κ. Κουτσουπιά να επισημαίνει ότι στόχος είναι οι πωλήσεις να αγγίξουν τα 4,5 εκατ. ευρώ και η παραγωγή τους 3.000 τόνους. Μεγάλες ποσότητες πράσινης ελιάς αγοράζονται κάθε χρόνο από την Χαλκιδική, ενώ σε επίπεδο εξαγωγών αγορά-σταθμός για την Ένωση είναι η Ιταλία, στην οποία όμως φτάνει σε μορφή χύδην.

ΟΕΦ

Επισημαίνεται ότι η Ομάδα Παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Αγρινίου» που απαρτίζεται από 1.600 μέλη αξιοποιεί πλήρως τα προγράμματα ελαιολάδου κι ελιάς συμμετέχοντας για τρίτη τριετία (2015-2018) στο Πρόγραμμα Εργασίας ως Οργάνωση Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) με σύμβουλο τη Foodstandard  και εγκεκριμένα κονδύλια ύψους 2,48 εκατ. ευρώ (έναντι 1,19 εκατ. ευρώ την περίοδο 2009-2012 και 1,81 εκατ. ευρώ το διάστημα 2012-2015).

Στόχος, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της ελαιοκαλλιέργειας και η δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τα προϊόντα μέσα από στοχευμένες δράσεις όπως:

  • Ανάπτυξη, εφαρμογή και πιστοποίηση Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σύμφωνα με τα εθνικά πρότυπα AGRO 2.1 & AGRO 2.2
  • Ανάπτυξη και εφαρμογή Συστήματος βιολογικής καλλιέργειας
  • Κατάρτιση των παραγωγών σε νέες τεχνικές καλλιέργειας
  • Ψηφιοποίηση διαδικασιών συμβολαιακής γεωργίας
  • Βελτίωση του εξοπλισμού του τυποποιητηρίου επιτραπέζιας ελιάς και αποκατάσταση δεξαμενών της Ο.Ε.Φ

Άλλες δραστηριότητες

Εκτός όμως από την ΑΜΦΙΓΑΛ και το εργοστάσιο ελαίων, η Ένωση Αγρινίου διαθέτει και μονάδα ζωοτροφών με ετήσια δυναμικότητα 20.000 τόνων, εργοστάσιο μηδικής δυναμικότητας 4.000 τόνων και ξηραντήριο καλαμποκιού (50.000 τόνοι αποξήρανση ετησίως). Παράλληλα, λειτουργεί τμήμα συντήρησης φωτοβολταϊκών,  ενώ παρέχει κι ευρεία γκάμα υπηρεσιών στους αγρότες, όπως το τμήμα Λογιστικής Εξυπηρέτησης, το Τμήμα Επιδοτήσεων, το Τμήμα Συντήρησης των φωτοβολταϊκών κλπ.

Σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών, η Ένωση Αγρινίου πέρυσι πέτυχε κύκλο εργασιών 15,6 εκατ. ευρώ έναντι 13,4 εκατ. ευρώ το 2014, ενώ στόχος για την τρέχουσα χρονιά είναι να ξεπεράσει τα 20 εκατ.. ευρώ.

  • Σύστημα Ιχνηλασιμότητας σε 2 επίπεδα: παραγωγού και τυποποιητηρίου επιτραπέζιας ελιάς και συστήματα πιστοποίησης της ποιότητας, με βάση σύστημα ανάλυσης κινδύνου και κρίσιμων σημείων ελέγχου (HACCP)

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ - εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ