Στο επίκεντρο τα οξυμένα προβλήματα των κτηνοτρόφων. Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη Περιφέρειας-Συνεταιρισμών.ενωση αγρινιου (3)

Με τη συμμετοχή και την ενεργό, θετική συμβολή εκπροσώπων της Ένωσης Αγρινίου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που προκάλεσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροκτηνοτρόφοι με τη μειωμένη πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης, της Εξισωτικής Αποζημίωσης και της Βιολογικής Κτηνοτροφίας, λόγω της επιλεξιμότητας των εκτάσεων των κοινοτικών βοσκοτόπων.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, συζητήθηκαν όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροκτηνοτρόφοι συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που οφείλονται στην εμφάνιση του Καταρροϊκού πυρετού. Κυρίαρχο θέμα, ωστόσο, ήταν η μεγάλη μείωση των επιλέξιμων βοσκοτόπων, γεγονός που οδηγεί πλέον σε οικονομικό αφανισμό.

Στιγμιότυπο απ' τη συνεδρίαση με τους εκπροσώπους των Συνεταιρισμών

Στιγμιότυπο απ' τη συνεδρίαση με τους εκπροσώπους των Συνεταιρισμών

Μάλιστα, το πρόβλημα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων, όπως έγκαιρα ανέδειξε η Ένωση Αγρινίου, επιδεινώθηκε με νέα μεγάλη μείωση εκτάσεων, μετά την 11η Νοεμβρίου 2014, ημέρα κατά την οποία οι κτηνοτρόφοι είχαν εισπράξει την πρώτη δόση της «Ενιαίας Ενίσχυσης», με αποτέλεσμα όχι μόνο η δεύτερη δόση που θα καταβληθεί σε 15 ημέρες να είναι αρκετά «κουτσουρεμένη», αλλά να οδηγεί επίσης σε μηδενισμό της Εξισωτικής Αποζημίωσης και δυστυχώς σε ολοκληρωτική κατάρρευση του προγράμματος  της Βιολογικής Κτηνοτροφίας, για το οποίο οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι αγωνίζονται εδώ και μια τετραετία για την επιτυχία του.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παναγιώτης Πλατανιάς, απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους των συνεταιριστικών οργανώσεων ανέφερε: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα είναι πάντα αρωγός των κτηνοτρόφων και θα στηρίζει σε κάθε περίπτωση τα δίκαια αιτήματά τους. Μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης, θα αποσταλεί έγγραφο προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για να επιληφθεί του θέματος και να προβεί  σε κάθε δυνατή ενέργεια, ώστε το υπόβαθρο επιλεξιμότητας βοσκοτόπων της προκαταβολής του Νοεμβρίου να ισχύσει και κατά την εκκαθάριση, για να δοθεί χρόνος καλύτερης επεξεργασίας της νέας μείωσης των βοσκοτόπων και πιο αξιόπιστης  επικύρωσης του υπόβαθρου».

Επιπλέον, ο κ. Πλατανιάς πρότεινε, και έγινε αποδεκτό από όλους τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, να ηγηθεί ο ίδιος επιτροπής από εκπροσώπους των αγροκτηνοτρόφων και υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας, η οποία θα επισκεφθεί τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για να του θέσει αναλυτικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία στη Δυτική Ελλάδα.

Η Ένωση Αγρινίου, πρωτοπόρος σε αυτή την προσπάθεια, έχει ήδη προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, εφοδιάζοντας τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ενώ έχει ήδη αναλάβει επιμέρους πρωτοβουλίες προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο.