Χωρίς προβλήματα η καταβολή της α’ δόσης της Ενιαίας Ενίσχυσης. 46.566.317,41 ευρώ για 29.038 δικαιούχους στην Αιτωλοακαρνανία. Η Ένωση Αγρινίου, που έγκαιρα ολοκλήρωσε τη σχετική διαδικασία, επισημαίνει τη σημασία του πρωτογενούς τομέα και τη συμβολή του στην πραγματική οικονομία.20141112_091626 - Αντίγραφο

Ο πρωτόγεννης τομέας και οι αγρότες είχαν ανέκαθεν το ρολό πυλώνα στήριξης της  πραγματικής οικονομίας, ήταν αυτοί που ως η κινητήριος δύναμη έκαναν την σκουριασμένη, συχνά, μηχανή να δουλέψει ξανά και τροφοδοτούσαν με ρευστό, που σήμερα είναι το μεγάλο ζητούμενο, τους υπόλοιπους κλάδους.

Από νωρίς σήμερα το πρωί σχηματίστηκαν ουρές στα ΑΤΜs από αγρότες, που ήθελαν να ελέγξουν τις καταθέσεις τους.

Από νωρίς σήμερα το πρωί σχηματίστηκαν ουρές στα ΑΤΜs από αγρότες,
που ήθελαν να ελέγξουν τις καταθέσεις τους.

Με την πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης για το 2014, το σύνολο σχεδόν των δικαιούχων έσπευσε σήμερα  στα τραπεζικά καταστήματα προκειμένου να ενημερώσουν το βιβλιάριο καταθέσεων και να ελέγξει το ποσό της επιδότησης που καταβλήθηκε. Αρκετοί, μάλιστα, προχώρησαν ήδη σε αναλήψεις, ώστε να καλύψουν άλλες ανάγκες.

Συνολικά το ποσό που αναλογεί στους Αιτωλοακαρνάνες αγρότες φτάνει τα  46.566.317,41 ευρώ (!), ποσό που ήδη έχει αρχίσει να ανακυκλώνεται στην ημιθανή τοπική οικονομία, δίνοντάς της το φιλί της ζωής. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για την πρώτη δόση. Η επόμενη, που θα είναι και η εξοφλητική, αναμένεται την περίοδο των Χριστουγέννων. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στους παραγωγούς της χώρας για την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης, επιστροφή ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαίου κ.ά μέχρι τα τέλη του έτους θα ξεπεράσει τα 2,8 δις ευρώ.

«Με τα χρήματα αυτά οι αγρότες θα πληρώσουν οφειλές, θα προμηθευτούν εφόδια, θα καταβάλουν φόρους, θα πληρώσουν τα φροντιστήρια των παιδιών τους και τις υποχρεώσεις εκείνων που σπουδάζουν, θα κάνουν αγορές, …θα πάρουν μια βαθιά ανάσα και μαζί τους την ανάσα αυτοί θα πάρουν όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι. Να γιατί έχει αξία να προστατευθεί με κάθε τρόπο ο αγροκτηνοτροφικός τομέας. Μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει άλλος κλάδος της οικονομίας που να μπορεί να φέρει τόσα χρήματα μαζεμένα, μην ξεχνάμε ότι για να πάρει η χώρα μας ανάλογα ποσά απ’ τους δανειστές έπρεπε να ψηφίσει εφαρμοστικούς νόμους και να υλοποιήσει μνημονιακούς όρους».

Αυτά σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, μη παραλείποντας να αναφερθεί στην εξαιρετική δουλειά που προηγήθηκε απ’ τις υπηρεσίες της Ένωσης, προκειμένου να αποσταλούν έγκαιρα και χωρίς λάθη τα στοιχεία που ζητούσε το υπουργείο, διαδικασία εξοντωτική φέτος λόγω των συνεχών αλλαγών και μειώσεων στα βοσκοτόπια,  ώστε να γίνουν οι πληρωμές.