Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων για την προσβολή της αμπέλου από Περονόσπορο στα διάφορα βλαστικά στάδια, εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστ. Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας.

Το δελτίο αφορά στις περιοχές: Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ζάκυνθου, Ιθάκης.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ
Διαπιστώσεις πρωτογενών & δευτερογενών μολύνσεων:

Στις πεδινές περιοχές, τα παρακάτω ενδεικτικά γραφήματα από τους αυτόματους τηλεμετρικούς μετεωρολογικούς σταθμούς (ΑΤΜ) δείχνουν ότι οι βροχοπτώσεις στις 17 και στις 22 Απριλίου προκάλεσαν σοβαρές έως μέτριες ευνοϊκές συνθήκες για τον 2 ο και 3ο κύκλο πρωτογενών μολύνσεων Περονοσπόρου, αντίστοιχα.

Επίσης, στα ίδια γραφήματα διαπιστώνουμε ότι καθημερινά, από τις 10 Απριλίου έως και σήμερα, οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας είναι ευνοϊκές για δευτερογενείς μολύνσεις Περονοσπόρου.
Στους ορεινούς αμπελώνες, προς το παρόν, δεν υπάρχουν ώριμα μολύσματα για την έναρξη των πρωτογενών προσβολών Περονοσπόρου στην άμπελο.

Συστάσεις: Λαμβάνοντας υπόψη ότι η άμπελος αναπτύσσεται ταχύτατα αυτήν την περίοδο και ότι όλα τα πράσινα τμήματα είναι ιδιαίτερα ευπαθή σε προσβολές Περονοσπόρου, συνιστούμε προληπτικές τακτικές εφαρμογές με κατάλληλα για το στάδιο ανάπτυξης του αμπελώνα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα, πριν την εκδήλωση βροχοπτώσεων.

Στις περιπτώσεις που εκδηλωθούν βροχές σε απροστάτευτο αμπελώνα, να εφαρμοστούν άμεσα μυκητοκτόνα με θεραπευτική δράση.