Το ΚΚΕρ δημοσιεύει την πιο ολοκληρωμένη μελέτη προόδου όσον αφορά την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τους γενικούς στόχους της Πράσινης Συμφωνίας.

 

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών δημοσίευσε την πιο ολοκληρωμένη μελέτη σχετικά με την πρόοδο που σημειώνεται όσον αφορά την επίτευξη των ευρέος φάσματος στόχων της Πράσινης Συμφωνίας. Η Πράσινη Συμφωνία αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 και σε μια οικονομία αποδοτικής χρήσης των πόρων.

Βασίζεται σε μέτρα στήριξης σε όλους τους τομείς που καλύπτουν την ενέργεια, τις μεταφορές, την κυκλική οικονομία, τη γεωργία και τα τρόφιμα, τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, τη ρύπανση των υδάτων, του εδάφους και της ατμόσφαιρας.

Η συστηματική ανάλυση καταγράφει την πρόοδο από την καθαρή ενέργεια στους στόχους βιοποικιλότητας και μηδενικής ρύπανσης και αναφέρεται στην έκθεση προόδου της δράσης για το κλίμα.

Πρόοδος προς την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας

Η μελέτη προσδιορίζει 154 δεσμευτικούς και μη δεσμευτικούς στόχους που συνθέτουν την Πράσινη Συμφωνία και παρέχει μια συνοπτική εικόνα της προόδου όσον αφορά την επίτευξή τους, με βάση τις διαθέσιμες γνώσεις και δεδομένα.

Αναλύονται σε επτά θεματικούς τομείς, ώστε να διευκολύνεται η εύκολη πλοήγηση στην πρόοδο προς την Πράσινη Συμφωνία: κλιματική φιλοδοξία· καθαρή, οικονομικά προσιτή και ασφαλής ενέργεια· κυκλική οικονομία· βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα· οικολογικός προσανατολισμός της κοινής γεωργικής πολιτικής και της στρατηγικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο»· διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας· και προχωρώντας προς μηδενική ρύπανση για ένα περιβάλλον χωρίς τοξικές ουσίες.

Βασικά πορίσματα

Από τους 154 στόχους, οι 32 βρίσκονται επί του παρόντος σε καλό δρόμο και οι 64 χαρακτηρίζονται ως «απαιτούμενη επιτάχυνση», πράγμα που σημαίνει ότι λειτουργούν, αλλά απαιτείται μεγαλύτερη πρόοδος για την έγκαιρη επίτευξη των στόχων. 15 από τους στόχους διαπιστώνεται ότι «δεν σημειώνουν πρόοδο» ή «οπισθοδρομούν», ενώ για 43 από τους στόχους δεν υπάρχουν επί του παρόντος διαθέσιμα στοιχεία.

Σημαντική πρόοδος προς τον βιώσιμο μετασχηματισμό της Ευρώπης έχει επιτευχθεί σε πολλούς τομείς. Για παράδειγμα, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μειώνονται σταθερά, με σημαντικές μειώσεις να επιτυγχάνονται σε βασικούς τομείς όπως η ενέργεια και η βιομηχανία. Η πρόοδος στην ανακύκλωση και τις βιώσιμες διαδικασίες παραγωγής οδηγεί στη μετάβαση σε μια καθαρή και κυκλική οικονομία, αντιμετωπίζοντας τα απόβλητα και τονίζοντας την ανάγκη να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από πεπερασμένους πόρους.

Ενώ η πρόοδος είναι ελπιδοφόρα, απαιτείται περισσότερη δράση για την επίτευξη των στόχων για το 2030 και πέραν αυτών σε ορισμένους τομείς. Για παράδειγμα, στον τομέα της ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να αναπτυχθούν ταχύτερα για να επιτύχουν τον στόχο του 42,5% και πρέπει να υποστηριχθούν από επενδύσεις σε υποδομές και καινοτομία. Η επέκταση των προστατευόμενων περιοχών και η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων θα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιστροφή της απώλειας βιοποικιλότητας. Απαιτούνται επίσης βελτιωμένα δεδομένα και συστήματα παρακολούθησης για την παρακολούθηση της προόδου, καθώς το 28% των στόχων δεν διαθέτουν επαρκή δεδομένα σήμερα.

Ανάμεικτα αποτελέσματα: βρίσκεται η Ευρώπη σε καλό δρόμο για το 2050;

Η πρόοδος είναι ανάμεικτη, διότι πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας εγκρίθηκαν μόλις πρόσφατα, όπως ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης, και δεν εφαρμόζονται ακόμη.

 Άλλες συζητούνται ή έχουν μεγάλο χρονικό περιθώριο πριν επιτευχθούν σημαντικά αποτελέσματα. Ο προσδιορισμός του κατά πόσον βρισκόμαστε σε καλό δρόμο όσον αφορά τους διάφορους στόχους είναι ουσιαστικής σημασίας για την κατανόηση των τομέων στους οποίους απαιτείται περισσότερη δράση για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της Πράσινης Συμφωνίας και για τη διασφάλιση της ευημερίας χωρίς αποκλεισμούς για τους Ευρωπαίους πολίτες εντός των ορίων του πλανήτη.

Η μελέτη εντοπίζει ορισμένους τομείς που προκαλούν μεγάλη ανησυχία: είτε στους τομείς όπου η πρόοδος δεν έχει δρομολογηθεί είτε όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα για τη μέτρηση της προόδου. Για παράδειγμα, οι πληθυσμοί των κοινών πτηνών παρουσιάζουν θετικά σημάδια ανάκαμψης από το 2010, αλλά οι πληθυσμοί των πτηνών των γεωργικών εκτάσεων συνεχίζουν να μειώνονται σταθερά.

Απαιτείται ταχύτερη πρόοδος

Η μελέτη δείχνει ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο για την πρόοδο όσον αφορά την Πράσινη Συμφωνία.

Οι περισσότερες πολιτικές και τα εργαλεία υποστήριξης έχουν τεθεί σε εφαρμογή και αρχίζουν να αποφέρουν αποτελέσματα. Ωστόσο, για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι για το 2030 και το 2050, πρέπει να επιταχυνθεί η πρόοδος σε πολλούς τομείς.

Η πλήρης υλοποίηση και εφαρμογή αυτών των πολιτικών μέσω μέτρων σε επίπεδο κρατών μελών είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας. Είναι ζωτικής σημασίας να επιτευχθούν αλλαγές στο σύστημα σε όλους τους τομείς και να στραφούν προς πιο υπεύθυνα μοντέλα κατανάλωσης και παραγωγής.

Εττικέτες:
περιβάλλον ΑΠΕ ΕΕ