Οι όροι και οι απαιτήσεις για την παραγωγή και διάθεση τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και οι διαδικασίες καταχώρισης των μονάδων παρασκευής αυτών στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ).

«Τρόφιμα οικοτεχνικής παρασκευής»

Τρόφιμα τα οποία παράγονται από τη μεταποίηση, μικρής κλίμακας, αγροτικών προϊόντων αποκλειστικά ιδίας παραγωγής, από τον επαγγελματία αγρότη, στη μονάδα τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής, τα οποία προορίζονται για άμεση διάθεση στον καταναλωτή

«Μεταποίηση μικρής κλίμακας»

1.οι μεταποιητικές δραστηριότητες οι οποίες ασκούνται σε εγκαταστάσεις με εγκατεστημένη κινητήρια ισχύ που δεν ξεπερνά τα 10 kw, σύμφωνα με την περ. ιγ΄ της παρ. 3 του άρθρου 18 του Ν. 3982/2011 (Α΄143), όπως προστέθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 44 του Ν. 4155/2013 (Α΄120). Στο όριο του πρώτου εδαφίου δεν περιλαμβάνεται η εγκατεστημένη κινητήρια ισχύς η οποία δεν σχετίζεται άμεσα με την παραγωγική διαδικασία, καθώς και η ισχύς μηχανολογικής εγκατάστασης προορισμένης αποκλειστικά να προστατεύει το περιβάλλον από την ασκούμενη δραστηριότητα και

2.οι υπηρεσίες προετοιμασίας (όπως συσκευασίας και συντήρησης) προς αποθήκευση αγροτικών προϊόντων έως 50.000 m³, σύμφωνα με την αριθ. οικ. 3137/191/Φ.15/21.3.2012 απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Β΄1048/04.04.2012), όπως ισχύει,

3.«Μονάδα τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής»:

ο χώρος της αγροτικής εκμετάλλευσης ή της αγροτικής κατοικίας όπου παρασκευάζονται τρόφιμα οικοτεχνικής παρασκευής,

4. «Πρωταρχικό συστατικό»: το συστατικό ή τα συ− στατικά τροφίμου που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 50% του τροφίμου αυτού ή τα οποία συνήθως συνδέονται από τον καταναλωτή με την ονομασία του τροφίμου και για τα οποία,στις περισσότερες περιπτώ− σεις, απαιτείται ποσοτική αναγραφή.

5.«Αγροτική κατοικία»: η ιδιωτική κατοικία του παραγωγού.

6.«Υπεύθυνος μονάδας τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής»

Το φυσικό πρόσωπο, επαγγελματίας αγρότης που διαθέτει μονάδα τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και είναι υπεύθυνο για την τήρηση των δια− τάξεων της παρούσας απόφασης και των Καν. 178/2002, 852/2004 και 1169/2011.

7.Έδρα μονάδας τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής: αυτή που θα ορίσει ο παραγωγός στο χώρο της αγρο− τικής κατοικίας ή/και της αγροτικής εκμετάλλευσης.

«Σημεία διάθεσης»

η έδρα της μονάδας τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής, οι περιοδικές τοπικές διοργανώσεις (όπως εμποροπανηγύρεις και δημοτικές εκ− δηλώσεις), οι λαϊκές αγορές, οι αγορές παραγωγών και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης.

Είδη, συσκευασίες και ποσότητες τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής

1.Τα είδη των τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής είναι:

Α. Προϊόντα δημητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσμα− τα (π.χ. παξιμάδια κ.τ.λ) και ζυμαρικά με κύριο συστατικό το αλεύρι δημητριακών (π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες κ.τ.λ).

Β. Προϊόντα φυτικής προέλευσης με ή χωρίς γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κομπό− στες, ζελέ φρούτων, παστέλια με ξηρούς καρπούς, πετιμέζι, μουσταλευριά. Γ. Προϊόντα με παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων κ.α. τρόφιμα σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων.

Δ. Προϊόντα διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως επιτραπέζιες ελιές και προϊόντα ελιάς αλείμματα, τουρσιά, σάλτσες.

Ε. Προϊόντα διατηρημένα με ξήρανση τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά.

ΣΤ. Προϊόντα με μέλι και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μαστίχα, κρόκο κ.α. τρόφιμα

Ζ. Γαλακτοκομικά προϊόντα όπως τυρί, βούτυρο,γιαούρτι εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην αριθ. 3724/162303/22.12.14 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 3438/Β΄/2014).

2.Τα προϊόντα της παρ. 1 μπορούν να διατίθενται σε προσυσκευασμένη ή μη μορφή.

3.Οι ποσότητες των τελικών προϊόντων υπολογίζονται με βάση την παραγωγή του πρωτογενούς προϊόντος, που αποτελεί το κύριο πρωταρχικό συστατικό του προϊόντος, από τις καλλιέργειες του παραγωγού σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 56 του Ν. 4235/2014.

Δικαίωμα παρασκευής οικοτεχνικών προϊόντων έχει ο παραγωγός των πρωτογενών αγροτικών προϊόντων που αποτελούν το πρωταρχικό συστατικό του τελικού προϊόντος.

4.Είναι δυνατή η συνεργασία δύο ή περισσοτέρων παραγωγών για την οικοτεχνική παραγωγή συγκεκριμένα:

Α) παραγωγοί που είναι εγγεγραμμένοι στο ΚΗΜΟ και παράγουν το ίδιο πρωτογενές προϊόν, εφόσον ο ένας εκ των δύο ή περισσοτέρων αδυνατεί ή δεν επιθυμεί να μεταποιήσει το σύνολο της παραγωγής του ως προς το πρωτογενές προϊόν, δύναται να παρέχει μέρος ή σύνολο του προϊόντος του σε έτερο παραγωγό.

Κάθε πράξη θα πρέπει να συνοδεύεται από τον νόμο προβλεπόμενα δικαιολογητικά όπως τιμολόγια, συμφωνητικά κ.τ.λ. και να δηλώνεται στο ΚΗΜΟ το ίδιο έτος κατά το οποίο διενεργήθηκε.

Β) Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση που ο ένας εκ των παραγωγών είναι εγγεγραμμένος στο ΚΗΜΟ ενώ ο έτερος ή οι έτεροι δεν είναι.

Στην περίπτωση αυτή την δήλωση της συνεργασίας την πραγματοποιεί ο εγγεγραμμένος.

Ο ή οι μη εγγεγραμμένοι υποχρεούται να έχουν κάνει δήλωση ΟΣΔΕ και να είναι επαγγελματίες αγρότες εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ.

Γ) Στις περιπτώσεις ελέγχων την ευθύνη για την μη τήρηση των διατάξεων της παρούσας την φέρουν οι λαβόντες το πρωταρχικό προϊόν.

Δ) Είναι δυνατόν η συνεργασία να πραγματοποιείται για περισσότερα του ενός έτους.

Όροι και προϋποθέσεις μεταποίησης, διακίνησης, διάθεσης και έκθεσης των τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής

Μετά την πρωτογενή παραγωγή, σε όλα τα στάδια μεταποίησης, μεταφοράς, διάθεσης και έκθεσης των τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής, οι μονάδες τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής συμμορφώνονται προς τις γενικές απαιτήσεις υγιεινής των κεφαλαίων III έως και XII του παραρτήματος II του Καν. (Ε.Ε) 852/2004, καθώς και τις διατάξεις των Καν. (Ε.Ε) 178/2002 και στο σημείο 2 του άρθρου 3 του Κανονισμού 853/2004.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) συντάσσει και εκδίδει Οδηγούς Ορθής Πρακτικής για τις Μονάδες τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1.

Δικαιολογητικά για την έναρξη λειτουργίας μονάδων τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και την εγγραφή τους στο ΚΗΜΟ

Τα δικαιολογητικά που υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος στην αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. σύμφωνα με 1.την παρ. 4 του άρθρου 6 για την έναρξη λειτουργίας της μονάδας τρο− φίμων οικοτεχνικής παρασκευής και την εγγραφή στο ΚΗΜΟ, είναι τα εξής:

α) βεβαίωση από τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης για το ίδιο έτους με το έτος υποβολής της αίτησης εγγραφής στο ΚΗΜΟ, που να αποδεικνύει ότι είναι ο ενδιαφερόμενος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης,

β) αντίγραφο Δήλωσης Καλλιέργειας του ΟΣΔΕ, του ίδιου έτους με το έτος υποβολής της αίτησης εγγραφής στο ΚΗΜΟ,

γ) απόδειξη πληρωμής e−παραβόλου για την εγγραφή στο ΚΗΜΟ, σύμφωνα με την περ. γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 56 του Ν. 4235/2014, δ) Δήλωση συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις υγιεινής της παρ.1 του άρθρου 4. 2.

Το προσωπικό της μονάδας τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής διαθέτει πιστοποιητικά υγείας τα οποία φυλάσσονται στην επιχείρηση και είναι στη διάθεση των ΔΑΟΚ κατά τον έλεγχο.

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ

Δείτε τον οδηγό οικοτεχνίας του ΕΦΕΤ