Σαφέστεροι κανόνες για την προέλευση και τη σύνθεση του μελιού.

 

 

Χθες, ημέρα έναρξης ισχύος των αναθεωρημένων κανόνων της ΕΕ για το μέλι, στις 13 Ιουνίου 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη δημιουργία της πλατφόρμας για το μέλι με σκοπό τη συγκέντρωση της βέλτιστης διαθέσιμης εμπειρογνωσίας σχετικά με τη γνησιότητα και την ιχνηλασιμότητα του μελιού.

Αυτή η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα επικουρεί την Επιτροπή στην εναρμόνιση των μεθόδων ανίχνευσης της νοθείας στο μέλι και στον εντοπισμό του προϊόντος μέχρι τον παραγωγό ή τον εισαγωγέα συγκομιδής. Οι νέοι κοινοί κανόνες για τη σύνθεση και την επισήμανση του μελιού θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές επιλογές, αυξάνοντας τη διαφάνεια στην τροφική αλυσίδα και περιορίζοντας τις δόλιες πρακτικές.

Από τα μέσα του 2026, όταν αρχίσει να εφαρμόζεται η οδηγία, οι χώρες προέλευσης στα μείγματα μελιού θα πρέπει να εμφανίζονται στην ετικέτα κατά φθίνουσα σειρά με το ποσοστιαίο μερίδιο κάθε καταγωγής. Τα κράτη μέλη θα έχουν την ευελιξία να απαιτούν ποσοστά για τα τέσσερα μεγαλύτερα μερίδια μόνο όταν αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του μείγματος.

Η αναθεωρημένη οδηγία εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να θεσπίσει, εντός 4 ετών, τους κανόνες σχετικά με τις εναρμονισμένες μεθόδους ανάλυσης για την ανίχνευση της νόθευσης του μελιού με ζάχαρη και, εντός 5 ετών, τις μεθόδους ανίχνευσης της προέλευσης του μελιού και τα κριτήρια για να εξακριβωθεί ότι το μέλι δεν υπερθερμαίνεται και η γύρη δεν αφαιρείται όταν πωλείται στον τελικό καταναλωτή. Για να στηρίξει την Επιτροπή στο έργο αυτό με τη βέλτιστη διαθέσιμη εμπειρογνωμοσύνη, οι νέοι κανόνες απαιτούν τη δημιουργία μιας πλατφόρμας για το μέλι.

Η επικείμενη πλατφόρμα για το μέλι, η οποία αποτελείται από έως 90 μέλη, αναμένεται, μεταξύ άλλων, να συγκεντρώσει δεδομένα για μεθόδους βελτίωσης των ελέγχων γνησιότητας του μελιού και να παράσχει συστάσεις για ενωσιακή ιχνηλασιμότητα, κριτήρια σύνθεσης και δυνατότητα σύστασης ενωσιακού εργαστηρίου αναφοράς. Τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού μελιού, η κοινωνία των πολιτών και οι εμπειρογνώμονες σε προσωπική βάση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τον ακαδημαϊκό χώρο, ενθαρρύνονται να υποβάλουν την αίτησή τους.

Η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων είναι ανοικτή έως τις 15 Ιουλίου.

Οι οργανώσεις που υποβάλλουν αίτηση πρέπει να εγγραφούν στο Μητρώο Διαφάνειας για να διοριστούν.

Η πλατφόρμα αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη συνεδρίασή της τον Νοέμβριο του 2024, υπό την προεδρία της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σκοπός της πλατφόρμας είναι να συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές ετησίως. Σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας, όλα τα σχετικά έγγραφα (συμπεριλαμβανομένης της ημερήσιας διάταξης και των πρακτικών) θα δημοσιεύονται στο μητρώο ομάδων εμπειρογνωμόνων. Η πλατφόρμα μελιού δημιουργείται για αρχική διάρκεια πέντε ετών.

Παράλληλα με τις εργασίες αυτές, η Επιτροπή και το Κοινό Κέντρο Ερευνών εργάζονται για την καθιέρωση επικυρωμένων αναλυτικών μεθόδων για την ανίχνευση της νόθευσης του μελιού με ζάχαρη.

Στήριξη των μελισσοκόμων της ΕΕ

Οι αποικίες μελισσών είναι απαραίτητες για τη γεωργία και το περιβάλλον. Εξασφαλίζουν την αναπαραγωγή των φυτών μέσω της επικονίασης, ενώ η μελισσοκομία συμβάλλει στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών. Η μελισσοκομία ασκείται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και χαρακτηρίζεται από διαφορετικές συνθήκες παραγωγής, αποδόσεις και μελισσοκομικές πρακτικές. Η ΕΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός μελιού στον κόσμο.

Από το 2023 έως το 2027, 610 εκατομμύρια ευρώ από ενωσιακά και εθνικά κονδύλια θα στηρίξουν τον μελισσοκομικό τομέα της ΕΕ. Αυτό θα καλύψει, μεταξύ άλλων, επενδύσεις για την καταπολέμηση των ασθενειών των κυψελών, τη συμβολή στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, την ανανέωση των κυψελών και την αύξηση του αριθμού τους. Θα υποστηριχθούν επίσης οικονομικά δραστηριότητες προώθησης, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες και κατάρτιση.