Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO αυξήθηκε τον Μάιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

 

 

Το σημείο αναφοράς για τις παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, καθώς οι υψηλότερες τιμές των δημητριακών και των γαλακτοκομικών προϊόντων αντιστάθμισαν τις μειώσεις στις τιμές για τη ζάχαρη και τα φυτικά έλαια, ανέφερε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).


Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές ενός συνόλου βασικών προϊόντων διατροφής που διαπραγματεύονται παγκοσμίως, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 120,4 μονάδες τον Μάιο, αυξημένος κατά 0,9% από το αναθεωρημένο επίπεδο του Απριλίου, ενώ παρέμεινε μειωμένος κατά 3,4% από το επίπεδό του πριν από ένα χρόνο και κατά 24,9% κάτω από την κορυφή του Μαρτίου 2022.

Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO αυξήθηκε κατά 6,3% από τον Απρίλιο, τροφοδοτούμενος υψηλότερα από τις αυξανόμενες παγκόσμιες τιμές εξαγωγής σιταριού, αντανακλώντας τις αυξανόμενες ανησυχίες για τις δυσμενείς συνθήκες καλλιέργειας που περιορίζουν τις αποδόσεις για τις συγκομιδές του 2024 σε μεγάλες περιοχές παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.

Οι τιμές εξαγωγής αραβοσίτου αυξήθηκαν επίσης τον Μάιο, ωθούμενες από τις ανησυχίες για την παραγωγή τόσο στην Αργεντινή, λόγω της νόσου Spiroplasma (επίσης γνωστή ως ασθένεια του καλαμποκιού), όσο και στη Βραζιλία, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, καθώς και των δευτερογενών επιπτώσεων από τις αγορές σιταριού και της περιορισμένης δραστηριότητας πωλήσεων στην Ουκρανία. 

Ο δείκτης τιμών ρυζιού του FAO αυξήθηκε κατά 1,3% τον Μάιο.

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO αυξήθηκε κατά 1,8% από τον Απρίλιο, υποστηριζόμενος από την αυξημένη ζήτηση από τους τομείς του λιανικού εμπορίου και των υπηρεσιών εστίασης πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, καθώς και από τις προσδοκίες της αγοράς ότι η παραγωγή γάλακτος στη Δυτική Ευρώπη μπορεί να πέσει κάτω από τα ιστορικά επίπεδα. Η ανανεωμένη ζήτηση εισαγωγών για άμεσες προμήθειες από ορισμένες χώρες της Εγγύς Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής αύξησε επίσης τις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO, εν τω μεταξύ, μειώθηκε κατά 7,5% από τον Απρίλιο, κυρίως λόγω της πίεσης από την καλή έναρξη της νέας περιόδου συγκομιδής στη Βραζιλία. Οι χαμηλότερες διεθνείς τιμές αργού πετρελαίου άσκησαν επίσης καθοδική πίεση στις τιμές της ζάχαρης, μειώνοντας τη ζήτηση.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO μειώθηκε κατά 2,4% από τον Απρίλιο. Οι χαμηλότερες τιμές φοινικέλαιου λόγω των εποχιακών αυξήσεων της παραγωγής και της συνεχιζόμενης ασθενούς παγκόσμιας ζήτησης υπεραντιστάθμισαν τις υψηλότερες τιμές του σογιέλαιου, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από τον τομέα των βιοκαυσίμων, και τις αυστηρότερες τιμές των κραμβελαίων και των ηλιελαίων λόγω κυρίως της μείωσης των διαθέσιμων εξαγωγών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO μειώθηκε οριακά, κατά 0,2%, καθώς οι διεθνείς τιμές των πουλερικών και των βοοειδών μειώθηκαν, ενώ εκείνες του χοιρινού και πρόβειου κρέατος αυξήθηκαν.

Πρώτη παγκόσμια πρόβλεψη σιτηρών για τη σεζόν 2024/25

Ο FAO δημοσίευσε επίσης την πρώτη του πρόβλεψη για την περίοδο 2024/25 (Ιούλιος/Ιούνιος), προβλέποντας ότι η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών θα ανέλθει συνολικά σε 2.846 εκατομμύρια τόνους, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με την παραγωγή ρεκόρ που πραγματοποιήθηκε το 2023/24.

Η παγκόσμια παραγωγή αραβοσίτου και σιταριού προβλέπεται να μειωθεί, ενώ εκείνες του κριθαριού, του ρυζιού και του σόργου προβλέπεται να αυξηθούν, σύμφωνα με το νέο ενημερωτικό σημείωμα προσφοράς και ζήτησης δημητριακών, που κυκλοφόρησε επίσης την Παρασκευή. Ωστόσο, οι πρόσφατες δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας πιθανότατα θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού, μια πιθανότητα που δεν αντικατοπτρίζεται ακόμη στις προβλέψεις.

Η συνολική χρήση των παγκόσμιων σιτηρών το 2024/25 αναμένεται να αυξηθεί κατά 00,5% σε νέο υψηλό ρεκόρ 2.851 εκατομμυρίων τόνων, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης τροφίμων, ειδικά ρυζιού.

Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών πιθανότατα θα αυξηθούν κατά 1,5% πάνω από τα αρχικά τους επίπεδα στο επίπεδο ρεκόρ των 897 εκατομμυρίων τόνων. Τα αποθέματα αραβοσίτου, κριθαριού, σόργου και ρυζιού αναμένεται να αυξηθούν, ενώ εκείνα του σιταριού θα μπορούσαν να μειωθούν. Ο παγκόσμιος λόγος αποθεμάτων προς χρήση πιθανότατα θα παραμείνει στο 30,9%.

Ο FAO προβλέπει ότι το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών θα μειωθεί κατά 1,3% από το προηγούμενο έτος σε 481 εκατομμύρια τόνους, λόγω των χαμηλότερων εμπορικών προοπτικών για τον αραβόσιτο. Το διεθνές εμπόριο ρυζιού προβλέπεται να αυξηθεί δυναμικά.

Κατάστημα Συναιτεριστικών Προϊόντων