Κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου, ο πλανήτης μας γιορτάζει ένα από τα πιο πολύτιμα και απαραίτητα στοιχεία για τη ζωή: το νερό. Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού δεν είναι απλώς μια υπενθύμιση της αξίας αυτού του φυσικού πόρου, αλλά ένα κάλεσμα στη δράση για την προστασία και τη βιώσιμη διαχείρισή του.

 

Ο υδάτινος πλούτος της γης αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις. 

Η κλιματική αλλαγή, η υπερ-χρήση των υδάτινων πόρων και η ανεξέλεγκτη ρύπανση απειλούν την επάρκεια και την ποιότητα του νερού σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού μας υπενθυμίζει την ανάγκη να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις με συντονισμένες και διεθνείς πρωτοβουλίες.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό 2024 είναι «Νερό για την Ειρήνη».

Όταν συνεργαζόμαστε για το νερό, δημιουργούμε ένα θετικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα - προωθώντας την αρμονία, δημιουργώντας ευημερία και οικοδομώντας ανθεκτικότητα στις κοινές προκλήσεις.

Πρέπει να δράσουμε με βάση τη συνειδητοποίηση ότι το νερό δεν είναι μόνο ένας πόρος που πρέπει να χρησιμοποιείται και να ανταγωνίζεται – είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα, εγγενές σε κάθε πτυχή της ζωής.

Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, όλοι πρέπει να ενωθούμε γύρω από το νερό και να χρησιμοποιήσουμε το νερό για την ειρήνη, θέτοντας τα θεμέλια για ένα πιο σταθερό και ευημερούν αύριο.

Το νερό μπορεί να δημιουργήσει ειρήνη ή να προκαλέσει συγκρούσεις.

Όταν το νερό είναι σπάνιο ή μολυσμένο ή όταν οι άνθρωποι έχουν άνιση ή καθόλου πρόσβαση, οι εντάσεις μπορούν να αυξηθούν μεταξύ κοινοτήτων και χωρών.

Περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξαρτώνται από το νερό που διασχίζει τα εθνικά σύνορα. Ωστόσο, μόνο 24 χώρες έχουν συμφωνίες συνεργασίας για όλα τα κοινόχρηστα ύδατά τους.

Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται και οι πληθυσμοί αυξάνονται, υπάρχει επείγουσα ανάγκη, εντός και μεταξύ των χωρών, να ενωθούμε γύρω από την προστασία και τη διατήρηση του πολυτιμότερου πόρου μας.

Η δημόσια υγεία και ευημερία, τα συστήματα τροφίμων και ενέργειας, η οικονομική παραγωγικότητα και η περιβαλλοντική ακεραιότητα βασίζονται σε έναν λειτουργικό και δίκαια διαχειριζόμενο κύκλο νερού.

Βασικά μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2024

▪ Το νερό μπορεί να δημιουργήσει ειρήνη ή να προκαλέσει συγκρούσεις. Όταν το νερό είναι σπάνιο ή μολυσμένο ή όταν οι άνθρωποι αγωνίζονται για πρόσβαση, οι εντάσεις μπορούν να αυξηθούν. Συνεργαζόμενοι στο νερό, μπορούμε να εξισορροπήσουμε τις ανάγκες όλων σε νερό και να βοηθήσουμε στη σταθεροποίηση του κόσμου.

▪ Η ευημερία και η ειρήνη βασίζονται στο νερό. Καθώς τα έθνη διαχειρίζονται την κλιματική αλλαγή, τη μαζική μετανάστευση και τις πολιτικές αναταραχές, πρέπει να θέσουν τη συνεργασία για το νερό στο επίκεντρο των σχεδίων τους.

▪ Το νερό μπορεί να μας βγάλει από την κρίση. Μπορούμε να προωθήσουμε την αρμονία μεταξύ κοινοτήτων και χωρών ενώνοντας γύρω από τη δίκαιη και βιώσιμη χρήση του νερού - από τις συμβάσεις των Ηνωμένων Εθνών σε διεθνές επίπεδο, έως τις δράσεις σε τοπικό επίπεδο.

 

Γνωρίζετε ότι:

▪ 2,2 δισεκατομμύρια εξακολουθούν να ζουν χωρίς ασφαλή διαχείριση πόσιμου νερού, συμπεριλαμβανομένων 115 εκατομμυρίων ανθρώπων που πίνουν επιφανειακά ύδατα

▪ Περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει σοβαρή λειψυδρία για τουλάχιστον ένα μέρος του έτους

▪ Οι καταστροφές που σχετίζονται με το νερό κυριάρχησαν στον κατάλογο των καταστροφών τα τελευταία 50 χρόνια και αντιπροσωπεύουν το 70% όλων των θανάτων που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές

▪ Τα διασυνοριακά ύδατα αντιπροσωπεύουν το 60% των παγκόσμιων ροών γλυκού νερού και 153 χώρες έχουν έδαφος εντός τουλάχιστον 1 από τις 310 διασυνοριακές λεκάνες απορροής ποταμών και λιμνών και έχουν καταγράψει 468 διασυνοριακά υδροφόρα συστήματα

▪ Μόνο 24 χώρες αναφέρουν ότι όλες οι διασυνοριακές λεκάνες τους καλύπτονται από ρυθμίσεις συνεργασίας.

 

Εττικέτες:
περιβάλλον