Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε την 21η Μαρτίου Διεθνή Ημέρα Δασών το 2012 για να γιορτάσει και να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη σημασία όλων των τύπων δασών.

Οι χώρες ενθαρρύνονται να αναλάβουν τοπικές, εθνικές και διεθνείς προσπάθειες για την οργάνωση δραστηριοτήτων που αφορούν δάση και δέντρα, όπως εκστρατείες δενδροφύτευσης.

Οι διοργανωτές είναι το Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για τα Δάση και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), σε συνεργασία με κυβερνήσεις, τη Συνεργατική Σύμπραξη για τα Δάση και άλλους σχετικούς οργανισμούς στον τομέα.

Το θέμα της Διεθνούς Ημέρας Δασών 2024 είναι Δάση και Καινοτομία: Νέες λύσεις για έναν καλύτερο κόσμο.

Η καινοτομία και η τεχνολογία έχουν φέρει επανάσταση στην παρακολούθηση των δασών, επιτρέποντας στις χώρες να παρακολουθούν και να αναφέρουν τα δάση τους πιο αποτελεσματικά. Συνολικά 13,7 δισεκατομμύρια τόνοι μείωσης ή βελτίωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έχουν αναφερθεί στη σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή μέσω διαφανούς και καινοτόμου παρακολούθησης των δασών.

Η καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών απαιτεί νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Με 10 εκατομμύρια εκτάρια να χάνονται ετησίως λόγω της αποψίλωσης των δασών και περίπου 70 εκατομμύρια εκτάρια να πλήττονται από πυρκαγιές, οι καινοτομίες αυτές είναι απαραίτητες για τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, τη βιώσιμη παραγωγή βασικών προϊόντων και την ενδυνάμωση των αυτοχθόνων πληθυσμών μέσω της χαρτογράφησης της γης και της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για το κλίμα.

Επιπλέον, η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών αναδάσωσης, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, διευρύνοντας παράλληλα τα όρια των βιώσιμων προϊόντων ξυλείας  και συμβάλλοντας στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας, με παράλληλη προώθηση βιώσιμων προϊόντων ξυλείας.

Επιτάχυνση της καινοτόμου παρακολούθησης των δασών

Η μείωση της αποψίλωσης και της υποβάθμισης των δασών και η αποκατάσταση και βιώσιμη διαχείριση των δασών αποτελούν κρίσιμες οδούς για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για το 2030. Παρά την επιβράδυνση των ποσοστών αποψίλωσης των δασών, πάνω από 420 εκατομμύρια εκτάρια δάσους έχουν εξαφανιστεί από το 1990, με ετήσια απώλεια 10 εκατομμυρίων εκταρίων.

Δάση και καινοτομία – νέες λύσεις για έναν καλύτερο κόσμο

Η καινοτομία ξεκλειδώνει τα μακροχρόνια μυστικά των δασών και μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε τα δέντρα με τρόπους που ποτέ δεν φανταζόμασταν δυνατούς. Τα υλικά που προέρχονται από δάση και δέντρα αναπτύσσονται ως βιώσιμα υποκατάστατα πλαστικών, οικοδομικών υλικών, υφασμάτων, φαρμάκων και πολλών άλλων καθημερινών αντικειμένων. Ταυτόχρονα, η ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία drones και δορυφόρων μας βοηθά να παρακολουθούμε και να διαχειριζόμαστε τα δάση μας, να εντοπίζουμε και να καταπολεμούμε πυρκαγιές και να διαφυλάσσουμε τα οικοσυστήματα.

Γνωρίζετε ότι:

▪ Τα δάση φιλοξενούν το 80% όλων των γνωστών ειδών αμφιβίων.

Περισσότερο από το 30% των νέων ασθενειών που αναφέρθηκαν από το 1960 αποδίδονται στην αλλαγή χρήσης γης, συμπεριλαμβανομένης της αποψίλωσης των δασών.

Τα δάση περιέχουν πάνω από το 1/2 του παγκόσμιου αποθέματος άνθρακα σε εδάφη και βλάστηση.

Μια έκταση περίπου το ισοδύναμο 14 εκατομμυρίων γηπέδων ποδοσφαίρου χάνεται ετησίως λόγω της αποψίλωσης των δασών.

Τα παράσιτα εντόμων βλάπτουν περίπου 35 εκατομμύρια εκτάρια δάσους ετησίως.

Οι δασικές λεκάνες απορροής και οι υγρότοποι παρέχουν το 75% του προσβάσιμου γλυκού νερού στον κόσμο.

 

Εττικέτες:
δάσος περιβάλλον