Η γεωργία μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των πιεσμένων υδάτινων πόρων του κόσμου και να διασφαλίσει ότι έχουμε αρκετό φαγητό και ποτό, διαπίστωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Σε δηλώσεις από το Πεκίνο, κατά τα εγκαίνια του  18ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για το Νερό, η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του FAO Maria Helena Semedo είπε: «Με την αύξηση της αποδοτικότητας, τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων και την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων, η γεωργία έχει τις λύσεις για την παγκόσμια κρίση του νερού, καθώς και το κλειδί για την επίτευξη παγκόσμιας ασφάλειας νερού και τροφίμων, και την επίτευξη των στόχων της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Με τη γεωργία που ευθύνεται για περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας χρήσης γλυκού νερού και τη διαθεσιμότητα νερού για τη γεωργία να απειλείται ευρέως από τη μείωση των πόρων, την κλιματική αλλαγή και τον ανταγωνισμό για άλλες χρήσεις, το νερό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του FAO.

Σειρά πρωτοβουλιών του FAO για το νερό

Η Semedo περιέγραψε μια σειρά από πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το νερό ως μέρος του  «Νέου Υδατικού Ταξιδιού» του Οργανισμού  που επικεντρώνεται στους ολοκληρωμένους υδάτινους πόρους για τη γεωργία και την επισιτιστική ασφάλεια – και συμβάλλοντας στην επίτευξη πολλαπλών Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης:

  • Ο FAO δημιούργησε την πύλη ανοιχτής πρόσβασης του FAO Water Productivity (WaPOR)  και τις  πλατφόρμες του Παγκόσμιου Πλαισίου για τη Λειψία Νερού στη Γεωργία (WASAG)  για να υποστηρίξει τις χώρες με δεδομένα και πληροφορίες.
  • Ο FAO εγκαινίασε τον Παγκόσμιο Διάλογο για την κατοχή νερού  για να διερευνήσει τον τρόπο αναγνώρισης των άτυπων και συνηθισμένων χρηστών νερού, ώστε να λογοδοτούν πιο δίκαια και με ακρίβεια όλοι οι χρήστες.
  • Η πρωτοβουλία του FAO σχετικά με τους Εθνικούς Οδικούς Χάρτες Νερών προς την Ατζέντα 2030, που παρουσιάστηκε στο Διάλογο για το νερό, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη πέρυσι, υποστηρίζει τις χώρες μέλη στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων στρατηγικών και πολιτικών για τη διασφάλιση της βιώσιμης χρήσης του νερού.
  • Το νέο υδάτινο ταξίδι του FAO συνεχίζεται με τον 2ο Διάλογο για το νερό, στη Ρώμη τον επόμενο μήνα, για την περαιτέρω αντιμετώπιση της αυξανόμενης πολυπλοκότητας γύρω από το νερό και θα συμπέσει με το  Παγκόσμιο Συμπόσιο για τα Εδάφη και το Νερό.
  • Για να παράσχει ενοποιημένες πληροφορίες και τεχνικές γνώσεις για τις χώρες για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές κλιματικές επιπτώσεις στη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη, ο FAO θα ξεκινήσει επίσης μια συνολική αξιολόγηση των αρδευτικών αναγκών και του αρδευτικού δυναμικού, καθώς και μια συνολική αξιολόγηση για τον αντίκτυπο των πλημμυρών στη γεωργία και την ύπαιθρο περιοχές.
  • Η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων ήταν το θέμα της γενικής συζήτησης στην 43η Σύνοδο της Διάσκεψης του FAO και είναι το θέμα της διετίας για τα διοικητικά όργανα του FAO το 2024-25.
  • «Το νερό είναι ζωή, το νερό είναι τροφή. Μην αφήνετε κανέναν πίσω» είναι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου.

Δεσμεύσεις και αντίκτυπο μεγαλύτερης κλίμακας

Ο FAO δεσμεύεται στην Παγκόσμια Ατζέντα Δράσης για το Νερό,  όπως συμφωνήθηκε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το νερό του 2023, για να διασφαλίσει ότι υπάρχει αρκετό νερό για όλους και ότι είναι επαρκούς ποσότητας και ποιότητας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η COP15 υιοθέτησε το Παγκόσμιο Πλαίσιο Βιοποικιλότητας Kunming-Montreal - μια συμφωνία ορόσημο που καθορίζει ένα φιλόδοξο όραμα για έναν κόσμο που ζει σε αρμονία με τη φύση. Τα τρόφιμα και η γεωργία είναι κρίσιμα μέρη του Πλαισίου, ζητώντας συνδέσμους μεταξύ της βιοποικιλότητας, του νερού και του κλίματος και της ατζέντας επισιτιστικής ασφάλειας, σημείωσε η Σεμέδο.

Η Semedo τόνισε ότι οι λύσεις που βασίζονται στο οικοσύστημα και η αειφόρος διαχείριση των φυσικών πόρων είναι καίριας σημασίας. Η ιεράρχηση των πράσινων και μπλε υποδομών για τη γεωργία και την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα των υδάτων, να διατηρήσει τη βιοποικιλότητα και να προσφέρει άλλα οφέλη στα αγροδιατροφικά συστήματα και τις αγροτικές περιοχές.

Η επιτυχία καθενός εξαρτάται από την ολιστική και συνεκτική ενσωμάτωση της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων ως μέρος των συμφωνημένων ενεργειών – ειδικά στα συστήματα αγροδιατροφής: «Χρειαζόμαστε πλαίσια συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων, των διεθνών οργανισμών, του ακαδημαϊκού κόσμου, των ερευνητικών ιδρυμάτων, των τοπικών κοινοτήτων και του ιδιωτικού τομέα για να εξασφαλίσουμε χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμο σχεδιασμό, χρηματοδότηση, διακυβέρνηση και εφαρμογή». Καθώς το ρολόι τρέχει προς το χρονοδιάγραμμα του 2030 για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, «πρέπει να κάνουμε το νερό να ρέει για τους ανθρώπους και τον πλανήτη», είπε η Σεμέδο.