Ο ζωτικός ρόλος των οσπρίων στην προαγωγή της υγείας του εδάφους και στη διατροφή των ανθρώπων.

Σε εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) επισημάνθηκε ο ρόλος των οσπρίων στη διατήρηση της υγείας του εδάφους και στην παροχή ζωτικής σημασίας διατροφής στις κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Τα όσπρια, όπως τα φασόλια, τα ρεβίθια και τα μπιζέλια, είναι μια υποομάδα καλλιεργειών που ανήκουν στην οικογένεια των ψυχανθών που συγκομίζονται για τους βρώσιμους σπόρους τους και θεωρούνται θρεπτικά τρόφιμα τόσο για την ανθρώπινη υγεία όσο και για το περιβάλλον. Σε ότι αφορά τα εδάφη, τα όσπρια διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο παρέχοντας βασικά θρεπτικά συστατικά, διατηρώντας τη βιοποικιλότητα του εδάφους και ενισχύοντας τη δομή τους.

Πολλά είδη οσπρίων είναι ανθεκτικά στην ξηρασία και ανθεκτικά στις δυσμενείς κλιματικές συνθήκες, όπως η ξηρασία και η ζέστη. Η καλλιέργειά τους βελτιστοποιεί τη χρήση λιπασμάτων, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

«Η ευελιξία και η ανθεκτικότητά τους μπορούν να βελτιώσουν τόσο την υγεία του εδάφους μας όσο και των τοπικών κοινοτήτων. Η κλιματική κρίση, η απώλεια βιοποικιλότητας και η διάβρωση και υποβάθμιση του εδάφους είναι βασικές προκλήσεις και τα όσπρια μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης. Η ικανότητά τους να ευδοκιμούν σε διαφορετικά κλίματα , μαζί με τις ιδιότητες δέσμευσης του αζώτου, τα καθιστά πολύ πολύτιμα», είπε ο Γενικός Διευθυντής QU Dongyu στην εναρκτήρια ομιλία του στην εκδήλωση. 

Μια παγκόσμια γιορτή ευαισθητοποίησης και δράσης

Ο Γενικός Διευθυντής του FAO επανέλαβε τη δέσμευση του Οργανισμού να υποστηρίξει τους αγρότες και να συνεργαστεί με ερευνητές και ενδιαφερόμενους φορείς για να ξεκλειδώσει πλήρως το δυναμικό των οσπρίων.

Τόνισε την ανάγκη περαιτέρω επέκτασης της διαθεσιμότητας γενετικών πόρων και επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία, σε τεχνολογίες υψηλής ποιότητας και γεωργικές τεχνικές, καθώς και στη βελτίωση της παραγωγής, της συγκομιδής, της επεξεργασίας και της εμπορίας των οσπρίων.

Όσπρια και έδαφος

Τα όσπρια βελτιώνουν την υγεία του εδάφους φιλοξενώντας χρήσιμα βακτήρια, που ονομάζονται ριζόβια, στις ρίζες τους. Αυτά τα βακτήρια μετατρέπουν το άζωτο από τον αέρα σε λιπάσματα στο έδαφος. Επιπλέον, άλλα βακτήρια και μύκητες βοηθούν στην απελευθέρωση φωσφόρου στο έδαφος, παρέχοντας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τα φυτά και προάγοντας την εδαφική ποικιλότητα. Τα λιπάσματα που παράγονται από τα όσπρια ωφελούν όχι μόνο τα όσπρια, αλλά και άλλες καλλιέργειες που καλλιεργούνται μαζί τους, μειώνοντας την ανάγκη για χημικά λιπάσματα. Αυτό καθιστά τα όσπρια ιδανικά για βιώσιμες γεωργικές πρακτικές όπως η αμειψισπορά ή η αμειψισπορά.

Διατροφικά και οικονομικά οφέλη

Τα όσπρια είναι οικονομικά προσιτά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας τα μια κρίσιμη πηγή πρωτεΐνης για πληθυσμούς με περιορισμένες διατροφικές επιλογές. Κατά μέσο όρο, τα όσπρια περιέχουν 19 έως 25% πρωτεΐνη, με τις πρόσφατα αναπτυγμένες ποικιλίες να ξεπερνούν το 30%. Η υψηλή διατροφική τους αξία καθιστά τα όσπρια πολύτιμα για τη βελτίωση της διατροφής των ατόμων που δεν έχουν μια διαφοροποιημένη διατροφή εμπλουτισμένη με κατανάλωση κρέατος. Επιπλέον, τα όσπρια και τα παραπροϊόντα τους χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές.

Οι αλυσίδες αξίας των οσπρίων διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη στήριξη βιοπορισμού. Αυτό ωφελεί ιδιαίτερα τις γυναίκες της υπαίθρου, τους νέους στις αγροτικές κοινότητες και τις αστικές οικογένειες που ασχολούνται με την επεξεργασία και την εμπορία προϊόντων προστιθέμενης αξίας.

Από τη στιγμή που η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε την 10η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων, μετά την επιτυχή εφαρμογή του Διεθνούς Έτους Οσπρίων το 2016, ο FAO βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τη σημασία των οσπρίων. Αυτό περιλαμβάνει τον ρόλο τους στην προώθηση αποτελεσματικών, χωρίς αποκλεισμούς, ανθεκτικών και βιώσιμων συστημάτων αγροδιατροφής και τη συμβολή τους στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs).