Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας (22 Μαΐου) καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας.

 

Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.

Ο αγροτικός χώρος στην Ελλάδα περιλαμβάνει σημαντικά φυσικά ενδιαιτήματα, όπως είναι οι βοσκότοποι, αλλά και ομάδες καλλιεργειών όπως οι δενδροκαλλιέργειες και οι ορυζώνες που φιλοξενούν σημαντική βιοποικιλότητα.

Είναι ενδεικτικό ότι το 33% της αγροτικής γης της χώρας περιλαμβάνεται στο δίκτυο NATURA 2000. Ωστόσο, μεγάλος αριθμός φυσικών ενδιαιτημάτων αλλά και ειδών της άγριας χλωρίδας και πανίδας επηρεάζεται άμεσα από τις αγροτικές χρήσεις.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σε καθεστώς απειλής ανήκει το 28% των ειδών που έχει αξιολογήσει η IUCN. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 21,5%, στο σύνολο των ειδών που αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο του Κόκκινου Καταλόγου. Ένα στα πέντε είδη που αξιολογήθηκαν, δηλαδή, απειλείται με εξαφάνιση.

 

Καθώς η παγκόσμια κοινότητα καλείται να επανεξετάσει τη σχέση μας με τον φυσικό κόσμο, ένα πράγμα είναι βέβαιο: παρά τις τεχνολογικές μας προόδους, εξαρτόμαστε πλήρως από υγιή και ζωντανά οικοσυστήματα για το νερό, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα ρούχα, τα καύσιμα, τη στέγη και την ενέργειά μας, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Αυτό περιλαμβάνει το σεβασμό, την προστασία και την αποκατάσταση του βιολογικού μας πλούτου.

Τον Δεκέμβριο του 2022, ο κόσμος συναντήθηκε και συμφώνησε σε ένα παγκόσμιο σχέδιο για να μεταμορφώσει τη σχέση μας με τη φύση. Η έγκριση του παγκόσμιου πλαισίου βιοποικιλότητας Kunming-Montreal, γνωστού και ως σχεδίου βιοποικιλότητας, θέτει στόχους και συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσει και να αντιστραφεί η απώλεια της φύσης έως το 2050.

Φέτος, το θέμα της Διεθνούς Ημέρας για τη Βιολογική Ποικιλότητα είναι «Γίνε μέρος του Σχεδίου». Αυτή είναι μια έκκληση για δράση για να ενθαρρυνθούν οι κυβερνήσεις, οι αυτόχθονες πληθυσμοί και οι τοπικές κοινότητες, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι νομοθέτες, οι επιχειρήσεις και τα άτομα να επισημάνουν τους τρόπους με τους οποίους υποστηρίζουν την εφαρμογή του σχεδίου βιοποικιλότητας. Ο καθένας έχει ένα ρόλο να διαδραματίσει και, ως εκ τούτου, μπορεί να είναι #PartOfThePlan.

Αυτό είναι το κύριο μήνυμα της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα (CBD), του βασικού διεθνούς μέσου για την αειφόρο ανάπτυξη.

Ο φετινός εορτασμός αναμένεται να αυξήσει τη δυναμική προβολής ενόψει της δέκατης έκτης συνόδου της Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα (COP 16), που θα πραγματοποιηθεί στην Κολομβία από τις 21 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου 2024.

Όταν η βιοποικιλότητα έχει πρόβλημα, η ανθρωπότητα έχει πρόβλημα

Η βιολογική ποικιλότητα γίνεται συχνά κατανοητή από την άποψη της μεγάλης ποικιλίας φυτών, ζώων και μικροοργανισμών, αλλά περιλαμβάνει επίσης γενετικές διαφορές εντός κάθε είδους — για παράδειγμα, μεταξύ ποικιλιών καλλιεργειών και φυλών ζώων — και την ποικιλία των οικοσυστημάτων (λίμνες, δάση, έρημοι, γεωργικά τοπία) που φιλοξενούν πολλαπλά είδη αλληλεπιδράσεων μεταξύ των μελών τους (άνθρωποι, φυτά, ζώα).

 

Οι πόροι της βιοποικιλότητας είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους χτίζουμε πολιτισμούς.

• Τα ψάρια παρέχουν το 20% της ζωικής πρωτεΐνης σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

• Πάνω από το 80% της ανθρώπινης διατροφής παρέχεται από φυτά.

• Το 80% των ανθρώπων που ζουν σε αγροτικές περιοχές στις αναπτυσσόμενες χώρες βασίζονται σε παραδοσιακά φυτικά φάρμακα για βασική υγειονομική περίθαλψη.

Αλλά η απώλεια της βιοποικιλότητας απειλεί όλους, συμπεριλαμβανομένης της υγείας μας. Έχει αποδειχθεί ότι η απώλεια βιοποικιλότητας θα μπορούσε να επεκτείνει τις ζωονόσους -ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο- ενώ, από την άλλη πλευρά, εάν διατηρήσουμε ανέπαφη τη βιοποικιλότητα, προσφέρει εξαιρετικά εργαλεία για την καταπολέμηση πανδημιών όπως αυτές που προκαλούνται από τον κορονοϊό.

Ενώ αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ότι η βιοποικιλότητα είναι ένα παγκόσμιο πλεονέκτημα τεράστιας αξίας για τις μελλοντικές γενιές, ο αριθμός των ειδών μειώνεται σημαντικά από ορισμένες ανθρώπινες δραστηριότητες. ετησίως.

 

Γνωρίζετε ότι:

Οι τρέχουσες αρνητικές τάσεις στη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα θα υπονομεύσουν την πρόοδο προς την επίτευξη του 80% των αξιολογημένων στόχων των 8 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Τα τρία τέταρτα του χερσαίου περιβάλλοντος και περίπου το 66% του θαλάσσιου περιβάλλοντος έχουν αλλοιωθεί σημαντικά από ανθρώπινες ενέργειες.

1 εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών απειλούνται τώρα με εξαφάνιση.

 

Εττικέτες:
περιβάλλον