Το 2024, σχεδόν 300 εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας - Η τελευταία έκδοση της Παγκόσμιας Έκθεσης για τις Επισιτιστικές Κρίσεις προειδοποιεί για καταστροφικές κρίσεις επισιτιστικής ασφάλειας και διατροφής, χωρίς σημάδια βελτίωσης το 2025.
Το ποσοστό του πληθυσμού σε χώρες που αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας αυξήθηκε σε 295,3 εκατομμύρια το 2024 από 281,6 εκατομμύρια το 2023, με κινητήρια δύναμη πίσω από την αύξηση τις ένοπλες συγκρούσεις στη Νιγηρία, τη Μιανμάρ και το Σουδάν, σύμφωνα με το Παγκόσμια έκθεση για τις επισιτιστικές κρίσεις (GFRC) 2025.
Αυτή είναι η 9η έκδοση της ετήσιας έκθεσης, που δημοσιεύεται από έναν συνασπισμό αναπτυξιακών και ανθρωπιστικών οργανώσεων με στόχο να παράσχει μια ακριβή εικόνα των επισιτιστικών κρίσεων παγκοσμίως και να συμβάλει στη μείωση της πείνας και του υποσιτισμού.
Η έκθεση εκτιμά ότι 37,7 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 6-59 μηνών υπέφεραν από οξύ υποσιτισμό το 2024, 10 εκατομμύρια από τα οποία χρειάστηκαν επείγουσα θεραπεία. Περίπου 10,9 εκατομμύρια έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες ήταν έντονα υποσιτισμένες.
Από τις 53 χώρες που αναλύθηκαν ως απειλούμενες από επισιτιστική κρίση, οι 26 υπέστησαν διατροφική κρίση και τέσσερις ταξινομήθηκαν ως χώρες διατροφικού ενδιαφέροντος. Όπως και στις προηγούμενες εκδόσεις της Παγκόσμιας Έκθεσης για τις Επισιτιστικές Κρίσεις (GRFC), ο αριθμός των ανθρώπων που παλεύουν με οξεία πείνα και υποφέρουν από υποσιτισμό δεν μειώνεται.
Η έκθεση για τις επισιτιστικές κρίσεις ξεχωρίζει επίσης για τη σοβαρότητα της λωρίδας της Γάζας στη Μέση Ανατολή, όπου το 100% του πληθυσμού εκτέθηκε σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια. Στις προοπτικές της για το 2025, η έκθεση δείχνει ότι οι συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις και η πολιτική ανασφάλεια, καθώς και οι περικοπές χρηματοδότησης, κυρίως από τις ΗΠΑ, θα εμποδίσουν την ανάκαμψη, θα περιορίσουν τη συλλογή δεδομένων και θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω επισιτιστικές κρίσεις.
Η έκθεση επισημαίνει τις αλληλένδετες επιπτώσεις των ένοπλων συγκρούσεων, των οικονομικών κλυδωνισμών, των ακραίων καιρικών φαινομένων και των διαρθρωτικών τρωτών σημείων, όπως η φτώχεια και το χαμηλό επίπεδο επενδύσεων σε δίχτυα ασφαλείας, ως κινητήριες δυνάμεις που θέτουν εκατομμύρια ανθρώπους σε κατάσταση οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας και υποσιτισμού.