Κοινό Κέντρο Ερευνών: Χαμηλές αποδόσεις δημητριακών στο Μαρόκο και τη Συρία. Πρώιμα ελλείμματα βροχοπτώσεων σε τμήματα της Ανατολικής Αφρικής.
Η κύρια γεωργική περίοδος τελειώνει στη Νότια Αφρική, με τη συγκομιδή των καλοκαιρινών καλλιεργειών να έχει ξεκινήσει τον Απρίλιο. Σε περιφερειακό επίπεδο, αναμένονται μέσα επίπεδα παραγωγής σιτηρών (Προοπτικές καλλιεργειών και επισιτιστική κατάσταση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας – Τριετής παγκόσμια έκθεση (Μάρτιος 2025)). Ωστόσο, αναμένονται μειωμένες αποδόσεις στο Μαλάουι, τη Μοζαμβίκη και τη Ζάμπια. Οι ποιμαντικές συνθήκες είναι ευνοϊκές στα περισσότερα μέρη της περιοχής. ωστόσο, «η αύξηση των κρουσμάτων ασθενειών των ζώων εξακολουθεί να δημιουργεί προκλήσεις στη Μποτσουάνα, στη βόρεια Νότια Αφρική και σε τμήματα της Ναμίμπια» (agromet ενημέρωση από την Κοινότητα για την Ανάπτυξη της Μεσημβρινής Αφρικής).
Στην Ανατολική Αφρική, το έλλειμμα βροχοπτώσεων τον Απρίλιο επηρέασε αρνητικά την ανάπτυξη των καλλιεργειών στις περισσότερες περιοχές συνδυασμένων και μονοτροπικών μεταφορών. Η περιφερειακή πρόβλεψη βροχοπτώσεων του Κέντρου Κλιματικής Πρόβλεψης και Εφαρμογών της Διακυβερνητικής Αρχής για την Ανάπτυξη (IGAD) για τον Μάιο έως τον Ιούλιο δείχνει πιο υγρές από τον μέσο όρο συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής. Αυτό αναμένεται να στηρίξει την ανάκαμψη των καλλιεργειών. Ξηρότερες από τον μέσο όρο συνθήκες αναμένονται σε απομονωμένες περιοχές στην Αιθιοπία και το Νότιο Σουδάν και τμήματα της νότιας Σομαλίας. Η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια παραμένει ανησυχητικά υψηλή σε ολόκληρη την περιοχή, με πάνω από 41 εκατομμύρια ανθρώπους σε έξι κράτη μέλη της IGAD – Τζιμπουτί, Κένυα, Σομαλία, Νότιο Σουδάν, Σουδάν και Ουγκάντα – στη φάση 3 ή χειρότερη της Ολοκληρωμένης Φάσης Επισιτιστικής Ασφάλειας.
Στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, η πρώτη φύτευση αραβοσίτου ξεκίνησε στα νότια διτροπικά τμήματα της περιοχής, κατά μήκος των ακτών του Κόλπου της Γουινέας. Μια μικρή καθυστέρηση στην περίοδο φύτευσης παρατηρείται σε ορισμένες από τις πολιτείες της Μέσης Ζώνης της Νιγηρίας και σε τμήματα του Μπενίν, της Γκάνας και του Τόγκο. Η πρόβλεψη εποχικών βροχοπτώσεων πολλαπλών μοντέλων της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Κοπέρνικου για την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου 2025 δείχνει μέσες συνθήκες στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της περιοχής, ενώ ξηρότερες από τον μέσο όρο συνθήκες προβλέπονται για το δυτικό και νοτιοδυτικό τμήμα της περιοχής.
Στη Μέση Ανατολή, οι προοπτικές για τα χειμερινά σιτηρά είναι μικτές: τα επίπεδα βιομάζας είναι κατά μέσο όρο έως πάνω από το μέσο όρο στο Ιράν, κοντά στο μέσο όρο στο Ιράκ και πολύ φτωχά στη Συρία. Στην Υεμένη, η συγκομιδή αρδευόμενου σιταριού συνεχίζεται, με καλές προοπτικές. Ομοίως, στη Βόρεια Αφρική, οι προοπτικές για τα χειμερινά σιτηρά είναι ανάμεικτες: τα επίπεδα βιομάζας είναι κοντά στο μέσο όρο στην Αλγερία, πολύ φτωχά στο Μαρόκο και πάνω από το μέσο όρο στην Τυνησία. Η δυτική Αλγερία και το Μαρόκο έχουν πληγεί από πολύ ξηρές συνθήκες από την αρχή της περιόδου και είναι απίθανο τα χειμερινά σιτηρά να έχουν ανακάμψει χάρη στις πρόσφατες βροχοπτώσεις.
Στην Κεντρική Ασία, τα επίπεδα βιομάζας του χειμερινού σίτου και κριθαριού πλησιάζουν ή υπερβαίνουν τον μέσο όρο και οι προοπτικές παραγωγής είναι ευνοϊκές. Στο Αφγανιστάν, η συγκομιδή του χειμερινού σιταριού βρίσκεται σε εξέλιξη, με καλές προοπτικές εκτός από τη βορειοδυτική περιοχή (από το Jowzjān έως το Bādghīs), η οποία έχει βιώσει βροχοπτώσεις κάτω του μέσου όρου από τον Νοέμβριο. Στη Νότια Ασία, η συγκομιδή των καλλιεργειών λύσσας (αρδευόμενο χειμερινό σιτάρι και κριθάρι) ολοκληρώθηκε στο Πακιστάν, ενώ στο Μπαγκλαντές η συγκομιδή ρυζιού boro βρίσκεται σε εξέλιξη. Και στις δύο χώρες, οι προοπτικές είναι ευνοϊκές. Στη Σρι Λάνκα, η φύτευση ρυζιού yala δεύτερης σεζόν βρίσκεται σε εξέλιξη υπό συνθήκες υγρασίας κοντά στο μέσο όρο ή πάνω από το μέσο όρο. Στη Βόρεια Κορέα, υπάρχει άφθονη υγρασία που επιτρέπει τη συγκομιδή σιταριού και κριθαριού τον Ιούνιο, τον ωφέλιμο αραβόσιτο που σπάρθηκε τον Απρίλιο και το ρύζι που μεταφυτεύτηκε τον Μάιο-Ιούνιο, και αυτές οι πιο υγρές από το μέσο όρο συνθήκες αναμένεται να διατηρηθούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
Στη Λατινική Αμερική και τα νησιά της Καραϊβικής, οι συνθήκες βροχοπτώσεων τον περασμένο μήνα υποστήριξαν την κανονική ανάπτυξη των καλλιεργειών στο στάδιο της σποράς. Ωστόσο, η Βολιβία και ο Ισημερινός επλήγησαν πρόσφατα από σοβαρές πλημμύρες. Ευνοϊκές συγκομιδές αναμένονται για τον αραβόσιτο, το ρύζι και τις πατάτες στην Κούβα, για το ρύζι στην Κολομβία και για διάφορες καλλιέργειες στη Βολιβία, τον Ισημερινό και το Περού. Ωστόσο, οι τοπικές περιοχές ενδέχεται να παρουσιάσουν μειωμένες αποδόσεις (π.χ. στη Βολιβία και τον Ισημερινό λόγω ζημιών που σχετίζονται με πλημμύρες) ή μειώσεις στις φυτεμένες εκτάσεις στο Περού.
Η επόμενη αξιολόγηση έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαΐου 2025.