Αναλυτικές πληροφορίες για όσα ορίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΓΗΣ

  1. Οι γεωργοί μπορούν να χρησιμοποιούν τα αγροτεμάχια που δηλώνουν στα καθεστώτα των άμεσων ενισχύσεων για κάθε γεωργική δραστηριότητα.
  2. Πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων, τα αγροτεμάχια αυτά βρίσκονται στη διάθεση του/της γεωργού την 31η Μαΐου 2023
  3. Για να είναι επιλέξιμες, οι εκτάσεις πρέπει να ανταποκρίνονται στον ορισμό του επιλέξιμου εκταρίου καθ’ όλο το ημερολογιακό έτος, εκτός από περίπτωση ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων.
  4. Το ελάχιστο μέγεθος ανά εκμετάλλευση, για την οποία μπορεί να ζητηθεί η χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, ορίζεται στα 0,4 εκτάρια. Η πρόβλεψη αυτή δεν εφαρμόζεται για τους γεωργούς των οποίων η έδρα της εκμετάλλευσης βρίσκεται στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους με εξαίρεση την Εύβοια και την Κρήτη.
  5. Εάν η ίδια έκταση χρησιμεύει ως βάση για αίτηση ενίσχυσης και/ή αίτηση πληρωμής στο πλαίσιο περισσότερων του ενός καθεστώτων στρεμματικής ενίσχυσης ή μέτρων στήριξης βάσει της έκτασης, η έκταση αυτή λαμβάνεται υπόψη χωριστά για καθένα από τα εν λόγω καθεστώτα ενίσχυσης ή μέτρα στήριξης.
  6. Το ελάχιστο μέγεθος των αγροτεμαχίων για τα οποία μπορεί να υποβληθεί αίτηση πληρωμής στο πλαίσιο των Μέτρων αγροτικής ανάπτυξης και είναι επιλέξιμα προσδιορίζεται στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο παραγωγός ανά Μέτρο /Δράση.

ΔΗΛΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ - ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ

  1. Σύμφωνα με τον ορισμό, ένα αγροτεμάχιο αποτελεί μια συνεχή έκταση γης, η οποία δηλώνεται από το γεωργό και καλύπτει μια και μόνη ομάδα καλλιεργειών, ανεξάρτητα αν η έκταση αυτή αποτελείται από ένα ή περισσότερα συνεχή κτηματολογικά τεμάχια ή τμήματα αυτών. Εντούτοις, όταν στο πλαίσιο της παρούσας εγκυκλίου απαιτείται χωριστή δήλωση της χρήσης μιας έκτασης η οποία αποτελεί μέρος μιας μίας μόνο ομάδας καλλιεργειών, η ειδική αυτή χρήση περιορίζει περαιτέρω, εάν κρίνεται αναγκαίο, το αγροτεμάχιο.
  2. Όταν εκτάσεις που πληρούν τις προηγούμενες προϋποθέσεις, εκτείνονται σε δύο ή περισσότερα αγροτεμάχια αναφοράς (ενότητες), τα τμήματα αυτών που εμπίπτουν σε κάθε ενότητα, θεωρούνται και δηλώνονται ως ξεχωριστά αγροτεμάχια.
  3. Σε Αγροτεμάχια Αναφοράς που υφίστανται μεταβολές ως προς τη μέγιστη επιλέξιμη έκταση, δίδεται η δυνατότητα διασύνδεσης “ομόρων”. Η τεχνική αυτή περιγράφεται λεπτομερώς στις οδηγίες – εγχειρίδια, που είναι αναρτημένα στο αντίστοιχο μενού της εφαρμογής υποβολής της ΕΑΕ2023.

Οι δηλούμενες εκτάσεις καθορίζονται ως εξής:

  • Ολική έκταση αγροτεμαχίου: η έκταση που ορίζεται από την ψηφιοποίηση του αγροτεμαχίου κατά την οριστικοποίηση της δήλωσης του.
  • Επιλέξιμη έκταση καλλιέργειας: για όλα τα καθεστώτα/μέτρα στρεμματικής ενίσχυσης εκτός του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης, είναι η πραγματικά χρησιμοποιούμενη έκταση.
  • Επιλέξιμη έκταση αγροτεμαχίου: για το καθεστώς της βασικής ενίσχυσης, είναι η έκταση των επιλέξιμων εκταρίων για το καθεστώς της βασικής ενίσχυσης.
  • Επιλέξιμη έκταση ελαιοτεμαχίου: για τον έλεγχο της ελάχιστης απαιτούμενης πυκνότητας φύτευσης των ελαιώνων στις παραδοσιακές ζώνες καλλιέργειας της ελιάς στα μικρά νησιά του Αιγαίου, είναι η ολική έκταση αυτού (ανεξάρτητα αν υπάρχει συγκαλλιέργεια με άλλη καλλιέργεια ή όχι), μετά την αφαίρεση των μη επιλέξιμων, ενδεχομένως, εκτάσεων.
  • Επιλέξιμη έκταση βοσκότοπου: η ολική έκταση αυτού, μετά την αφαίρεση των μη επιλέξιμων, ενδεχομένως, εκτάσεων και της εφαρμογής συστήματος PRO RATA.

⇒ Σημειώνεται ότι ως επιλέξιμη έκταση θεωρείται η επιφάνεια που πραγματικά καλύπτει η καλλιέργεια ή που μπορεί να καλλιεργηθεί, δηλαδή η καθαρή έκταση που προκύπτει αφού αφαιρεθεί η επιφάνεια που καλύπτεται από μη επιλέξιμα προς ενίσχυση στοιχεία, (π.χ. δασικά δέντρα, θάμνους ή αδιαπέρατες συστάδες, κτίσματα, δρόμους που έχουν υποστεί κατεργασία (πχ ασφαλτόστρωση) )ή/και οδηγούν σε ιδιοκτησία, εγκαταστάσεις ΑΠΕ, ακαλλιέργητες επιφάνειες που δεν μπορούν να τεθούν προς γεωργική δραστηριότητα με τις συνήθεις γεωργικές πρακτικές κ.α.) ή οτιδήποτε άλλο μη επιλέξιμο στοιχείο που πιθανό να υπάρχει στο τεμάχιο και το πλάτος του υπερβαίνει τα 2μέτρα.

Διευκρινίζονται τα εξής:

  • η έννοια της επιλέξιμης έκτασης του ΟΣΔΕ, ενδέχεται να διαφοροποιείται (και γεωμετρικά) από αυτή των αγροτικών και παραγωγικών τμημάτων γης που νέμεται ο/η παραγωγός.
  • η έννοια της δηλούμενης αγροτικής εκμετάλλευσης σαφώς διαφοροποιείται από αυτή την έννοια του γεωτεμαχίου ως κτηματολογική μερίδα.

Επισημαίνεται η υποχρέωση συμβατότητας της Δήλωσης Αμπελοκαλλιέργειας (αμπελουργικό μητρώο) με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) για τους/τις γεωργούς που καλλιεργούν αμπέλια.

ΔΗΛΟΥΜΕΝΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Στην ΕΑΕ έτους 2023 δηλώνονται οι καλλιέργειες που καταλαμβάνουν το αγροτεμάχιο κατά τον κύκλο παραγωγής, δηλ. από το φθινόπωρο του 2022 έως και το καλοκαίρι του 2023.Καλλιεργητική περίοδος για κάθε καλλιέργεια ορίζεται το διάστημα που μεσολαβεί από την έναρξη των καλλιεργητικών φροντίδων (αρχή καλλιεργητικής περιόδου) ως και την αρχή της συγκομιδής (τέλος καλλιεργητικής περιόδου).

Διευκρινίζεται ότι:

Κύριες καλλιέργειες είναι οι φθινοπωρινές/χειμερινές ή ανοιξιάτικες/καλοκαιρινές καλλιέργειες που καταλαμβάνουν το αγροτεμάχιο για το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου και λαμβάνονται υπόψη κατά τον έλεγχο της τήρησης του πρασινίσματος.

Επίσπορες καλλιέργειες είναι οι καλλιέργειες με μικρό κύκλο, ταχείας ανάπτυξης (ωρίμανση σε περίπου 30 ημέρες από τη σπορά), που καταλαμβάνει τη γη μεταξύ κύριων καλλιεργειών.

Συγκαλλιέργεια είναι η ταυτόχρονη καλλιέργεια δύο ή περισσότερων διαφορετικών ειδών καλλιεργειών σε διαφορετικές σειρές, στο ίδιο αγροτεμάχιο.

Ως αγρανάπαυση: δηλώνεται η αρόσιμη έκταση που δεν καλλιεργείται καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου αλλά εφαρμόζεται μία άροση ανά έτος. Εξαίρεση αποτελούν τα αγροτεμάχια ενταγμένα στην Δράση 10.1.04 που δηλώνονται με «3807 Αγρανάπαυση χωρίς γεωργική δραστηριότητα» ή «3806 Αγρανάπαυση με εδαφοκάλυψη.»

ΓΗ ΥΠΟ ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ

Στο πλαίσιο τήρησης των υποχρεώσεων του πρασινίσματος, κατά παρέκκλιση για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022:

  • η γη υπό αγρανάπαυση μπορεί να θεωρηθεί ως χωριστή καλλιέργεια ακόμη και αν έχει βοσκηθεί ή έχει πραγματοποιηθεί σε αυτή συγκομιδή για σκοπούς παραγωγής ή έχει καλλιεργηθεί με εαρινές καλλιέργειες.
  • η γη υπό αγρανάπαυση μπορεί να θεωρηθεί ως περιοχή οικολογικής εστίασης, ακόμη και αν έχει βοσκηθεί ή έχει πραγματοποιηθεί σε αυτή συγκομιδή για σκοπούς παραγωγής ή έχει καλλιεργηθεί με εαρινές καλλιέργειες. Στις εν λόγω εκτάσεις επιτρέπεται η χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, για σκοπούς παραγωγής ή καλλιέργειας.

Οι εν λόγω εκτάσεις οι οποίες δηλώνονται ως καλλιέργειες ξεχωριστής ομάδα καλλιέργειας (ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗΣ ΚΟΚ 6.1) εξαιρούνται από τη χορήγηση συνδεδεμένων ενισχύσεων. Από την παρέκκλιση αποκλείονται όσα αγροτεμάχια είναι ενταγμένα σε μέτρα αγροτικής ανάπτυξης του ΠΑΑ 2014-2020.

Κοφτολίβαδο: αρόσιμες εκτάσεις υψηλής παραγωγικής δυνατότητας σε πεδινές ή ημιορεινές περιοχές. Η διαχείριση των κοφτολίβαδων είναι μία ή δύο κοπές του χόρτου στο τέλος της άνοιξης ή/και το καλοκαίρι, βόσκηση μέχρι το τέλος του επόμενου χειμώνα, και στη συνέχεια απομάκρυνση των ζώων για την παραγωγή του χόρτου της επόμενης κοπής. Συνήθης πρακτική είναι η σπορά φυτικών ειδών ταχείας ανάπτυξης και μεγάλης απόδοσης σε χορτονομή, κυρίως ποικιλίες του είδους Lolium spp., μόνο του ή σε μείξη με ψυχανθή.