Τα μέλη της Ένωσης Αγρινίου ενέκριναν τις προτεινόμενες τροποποιήσεις του καταστατικού, σε εφαρμογή των επιταγών του νέου συνεταιριστικού νόμου.

Με μοναδικό θέμα την τροποποίηση του καταστατικού των συνεταιρισμών, όπως ορίζει ο νόμος 4384/2016, που ψηφίσθηκε πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα η έκτακτη Γενική Συνέλευση μελών της Ένωσης Αγρινίου, στην κεντρική αίθουσα του Παπαστρατείου Μεγάρου.

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο πρόεδρος του Α.Σ. Ένωση Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, που εξήγησε συνοπτικά τις βασικές αλλαγές που ορίζονται βάσει του νόμου, μένοντας ιδιαίτερα σε εκείνη που προβλέπει τη δυνατότητα των μελών του συνεταιρισμού να δανείζουν και να δανείζονται από τον συνεταιρισμό στον οποίο ανήκουν, κάτι που ο κ. Κουτσουπιάς χαρακτήρισε θετικό μέτρο, αφού δίνει τη δυνατότητα στα μέλη να δανείζονται με χαμηλότερο επιτόκιο, αλλά και να μην κινδυνεύουν οι καταθέσεις τους.

Το παραπάνω, όπως εξήγησε, θα συζητηθεί εκτενώς στην επόμενη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Πρόεδρος της Γ.Σ. ορίστηκε ο κ. Β. Γάκης, ενώ στη συνέχεια ο Νομικός Σύμβουλος της Ένωσης Αγρινίου κ. Γρίνος, ανέλαβε να διαβάσει και να εξηγήσει αναλυτικά όλες τις αλλαγές που έπονται, οι οποίες τελικά υπερψηφίστηκαν από τα μέλη που συμμετείχαν στη συνέλευση.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων η εγκύκλιος δίνει περιθώριο έως τις 26 Απριλίου 2017 στους συνεταιρισμούς που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο του ν.4015/2011, κατά την έναρξη ισχύος του ν.4384/2016, ώστε να τροποποιήσουν τα καταστατικά τους.

Ο κ. Γρίνος εξήγησε πως οι συνεταιρισμοί θα πρέπει πλέον να “απαντούν” σε έναν κύριο σκοπό για τον οποίο συγκροτήθηκαν, χωρίς φυσικά αυτό να στερεί τη δυνατότητα και για περαιτέρω δράσεις.

Με το άρθρο 2 θεσπίζονται για πρώτη φορά ο Γυναικείοι Συνεταιρισμοί, στους οποίους, σύμφωνα με το οικείο καταστατικό, μέλη μπορούν να γίνουν αποκλειστικά γυναίκες. Για τη σύστασή τους απαιτείται ελάχιστος αριθμός πέντε ιδρυτικών μελών ενώ αν τα μέλη είναι λιγότερα από δέκα 10 δεν απαιτείται η εκλογή διοικητικού συμβουλίου, εκτός αν ορίζει διαφορετικά το καταστατικό, επεσήμανε ο κ. Γρίνος, ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκε και στην επεξήγηση όλων των υπόλοιπων αλλαγών που πρόκειται να ισχύσουν από εδώ και στο εξής για τους συνεταιρισμούς (αριθμός μελών, εγγραφές, χρηματικό ποσό συμμετοχής, λύση των συνεταιρισμών κλπ).

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε ομαλά, με την ομόφωνη έγκριση των προτεινόμενων τροποποιήσεων από τα μέλη του Συνεταιρισμού.