Υπεγράφη νέα τροποποιητική απόφαση που αναδιαμορφώνει τις προδιαγραφές στο «Πλαίσιο εφαρμογής της Δράσης 1.1.1. “Δράσεις Κατάρτισης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για νέους γεωργούς και μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις” του Μέτρου 1 “Δράσεις μετάδοσης Γνώσεων και Ενημέρωσης” του ΠΑΑ 2014-2020».

 

Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση, οι προδιαγραφές κατάρτισης διαμορφώνονται ως εξής:

1. Η μεθοδολογία σχεδιασμού των προγραμμάτων κατάρτισης, τα οποία αποτελούνται από το θεωρητικό και το πρακτικό μέρος, θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές εκπαίδευσης των ενηλίκων που είναι οι εξής:

α) Βιωματική μέθοδος μέσω συνδυασμού της θεωρίας με την πράξη και αξιοποίησης γνώσεων και εμπειριών των καταρτιζόμενων.

β) Εξατομικευμένη προσέγγιση μέσω σύνδεσης του αντικειμένου μάθησης με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των καταρτιζόμενων.

γ) Ανάπτυξη του κριτικού τρόπου σκέψης.

δ) Αμφίδρομες σχέσεις εκπαιδευτών –καταρτιζόμενων.

Οι εκπαιδευτικές τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν, δεν αφορούν μόνο στα κλασσικά προγράμματα κατάρτισης αλλά και σε τεχνικές που αναπτύσσουν την ενεργητική συμμετοχή των καταρτιζόμενων, όπως συζητήσεις σε μικρές ομάδες (εργαστήρια), πρακτικές εργασίες, διάλογος, απαντήσεις σε ερωτήσεις, προσομοίωση.

Οι τεχνικές αυτές θα πρέπει να επιλέγονται ανάλογα με το αντικείμενο και τους στόχους της θεματικής ενότητας, το επίπεδο και το βαθμό συμμετοχής των καταρτιζόμενων και είναι σκόπιμο να ποικίλουν και να εναλλάσσονται στη διάρκεια κάθε ενότητας. Εν γένει, ακολουθούνται επιστημονικά παραδεκτές τεχνικές με έμφαση στην καινοτομία.

2. Το θεωρητικό μέρος των προγραμμάτων κατάρτισης πραγματοποιείται με ευθύνη των Γεωτεχνικών Υπαλλήλων των κέντρων «ΔΗΜΗΤΡΑ» στους χώρους των δομών κατάρτισης και σε χώρους εκτός των δομών, σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο από τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» λόγω των ιδιαιτεροτήτων του αγροτικού επαγγέλματος.

Στην τελευταία περίπτωση η εκπαίδευση υλοποιείται σε πιστοποιημένη από τον ΕΟΠΠΕΠ εκπαιδευτική δομή ή, στην περίπτωση που δεν υπάρχει πιστοποιημένη δομή, σε αίθουσα που θα παραχωρηθεί από φορέα δημόσιο ή ιδιωτικό ή που θα ενοικιασθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας.

3. Η πρακτική άσκηση δύναται να υλοποιηθεί σε πιστοποιημένες δομές κατάρτισης ή σε συνεργαζόμενους φορείς του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα ή σε αίθουσα που θα ενοικιαστεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της Εθνικής νομοθεσίας.

4. Για την υλοποίηση της πρακτικής άσκησης είναι απαραίτητη η σύναψη ιδιωτικών συμφωνητικών ή συμφώνων συνεργασίας με συνεργαζόμενες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ή φορείς και οργανισμούς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα του αντίστοιχου κλάδου. Η εκπαιδευτική επίσκεψη και η επίδειξη θεωρείται πρακτική άσκηση.

5. Η πρακτική άσκηση γίνεται, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται η συνάφειά της με το θεωρητικό μέρος του προγράμματος, να χρησιμοποιούνται ενεργητικές τεχνικές, να μην υπάρχει απλή παρατήρηση αλλά επίδειξη/παρατήρηση και να παρέχονται πραγματικές γνώσεις στον καταρτιζόμενο.

6. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης είναι υποχρεωτική η παρουσία εκπαιδευτή στο χώρο στον οποίο αυτή διενεργείται. Σε ορισμένα θέματα πρακτικής άσκησης είναι δυνατόν οι καταρτιζόμενοι να χωρίζονται σε δύο ομάδες με δύο εκπαιδευτές.

Στην περίπτωση αυτή το σύνολο των ωρών των εκπαιδευτών θα είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των ωρών των καταρτιζόμενων, σε καμία περίπτωση η αύξηση των ωρών δεν πρέπει να υπερβαίνει το 35% των συνολικών ωρών που παρακολουθεί ο καταρτιζόμενος, ο οποίος ενθαρρύνεται ώστε να συμμετέχει ενεργά κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης και να του παρέχονται όλα τα απαραίτητα μέσα για αυτό.

7. Εναλλακτικά της συνήθους θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης, για συγκεκριμένες ομάδες στόχου (κτηνοτρόφοι), η μεταφορά γνώσης δύναται να εφαρμοστεί μέσω της συμμετοχής των ωφελούμενων σε ομάδες συζήτησης και πιλοτικά εργαστήρια 3-5 ημερών.

Σε ειδικές περιστάσεις όπως ενδεικτικά:

α) πανδημία (υγειονομική κρίση του Covid 19),

β) ανωτέρας βίας, οι οποίες απαιτούν αφενός κοινωνική αποστασιοποίηση και αφετέρου προστασία και διευκόλυνση των ευπαθών ομάδων, που καθιστούν αδύνατη την κατάρτιση με φυσική παρουσία, κατόπιν προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών από δημόσιες υγειονομικές υπηρεσίες,

γ) ανωτέρας βίας, δικαιούχων που κατά τη χρονική περίοδο υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα υγείας που επιβεβαιώνονται με γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο (π.χ. γυναίκες σε περίοδο κυοφορίας ή λοχείας, δικαιούχοι που έχουν υποστεί ατύχημα, δικαιούχοι με κηδεμονία ατόμων που χρήζουν βοήθειας, κ.ά.), που καθιστούν αδύνατη την κατάρτιση με φυσική παρουσία,

δ) δικαιούχων που διαμένουν σε νησιωτικές περιοχές (εκτός Κρήτης και Εύβοιας) ή σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, στις οποίες δεν δύναται να δημιουργηθεί τμήμα κατάρτισης, διότι ο αριθμός των δικαιούχων είναι μικρότερος από τον ελάχιστο αριθμό (πέντε), που απαιτείται για τη συγκρότηση τμήματος κατάρτισης, η υλοποίηση της εκπαίδευσης μπορεί να γίνει με τηλεκατάρτιση. Η τηλεκατάρτιση πραγματοποιείται μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση του δικαιούχου και αποδοχή – τελική έγκριση από τον ΕΦΔ.

8. Η τηλεκατάρτιση και η δια ζώσης κατάρτιση αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο, ιδίως στα ζητήματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας που αφορούν στην υποχρεωτική συμμετοχή των καταρτιζόμενων και των εκπαιδευτών, στη χρήση ηλεκτρονικού παρουσιολογίου, στον καθορισμό ανώτατου ορίου καταρτιζόμενων σε 25 άτομα ανά τμήμα.

9. Η θεωρία και η πρακτική άσκηση στην περίπτωση της τηλεκατάρτισης μπορούν να πραγματοποιούνται με την χρήση ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού.

10. Με εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της τηλεκατάρτισης.

11. Κάθε πρόγραμμα κατάρτισης περιλαμβάνει το ημερήσιο αναλυτικό πρόγραμμα με τους εκπαιδευτές.