Με Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι προδιαγραφές για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, με τη νέα κατανομή να γίνεται σε επίπεδο δήμων.

Πρόκειται για μια εξέλιξη στην οποία πρόσφατα αναφέρθηκε η Ένωση Αγρινίου, επισημαίνοντας την ανάγκη να μπει τέλος στην εικονική πραγματικότητα ζητούν οι κτηνοτρόφοι, καθώς η λεγόμενη «τεχνική λύση» δημιούργησε περισσότερα προβλήματα απ’ όσα υποτίθεται ότι ήρθε να λύσει…

Οι προδιαγραφές και το περιεχόμενο των Δ.Σ.Β. στοχεύουν στη σύνταξη μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών, οι οποίες θα έχουν ως επιδίωξη την αειφορική αξιοποίησή τους, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα με τα Δ.Σ.Β. επιδιώκεται η πλήρης και αντικειμενική απογραφή της φυσιογνωμίας, του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών σε πανελλαδική κλίμακα με σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους, η αξιόπιστη εκτίμηση της βοσκοϊκανότητάς τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους.

Επιπλέον, καθορίζονται τα έργα υποδομής και οι βελτιώσεις βλάστησης που θεωρούνται απαραίτητες για την ανάπτυξη των βοσκήσιμων γαιών και την αύξηση της βοσκοϊκανότητάς τους. Το Δ.Σ.Β. ολοκληρώνεται με τον υπολογισμό του κόστους ανάπτυξης και την οργάνωση της διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών και του ζωικού κεφαλαίου.

Προδιαγραφές Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης

Στην εισαγωγή γίνεται αναφορά γενικά για την κατά παράδοση διαχείριση των βοσκήσιμων εκτάσεων, την ύπαρξη ή όχι προγενέστερων μελετών βελτίωσης βοσκοτόπων και προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης (Π.Δ.Σ.Β.), την ανάγκη σύνταξης του συγκεκριμένου Δ.Σ.Β., το ιστορικό της σύνταξής του, το νομοθετικό πλαίσιο στήριξης, αναφέρεται επίσης ο διατάκτης της σύνταξης του σχεδίου καθώς και η σχετική απόφαση σύνταξης.

Αναφορά θα γίνεται και στην επιρροή των οικολογικών εξελίξεων και της ψηφιακής τεχνολογίας στη σύνταξη του διαχειριστικού σχεδίου. Για τη διευκόλυνση του χρήστη της παρούσας διευκρινίζονται τα ακόλουθα: Βοσκήσιμες γαίες (ΒΓ) σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4351/2015 είναι στο σύνολό τους οι εκτάσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βόσκηση των ζώων και διαθέτουν τα προβλεπόμενα από τον παραπάνω νόμο χαρακτηριστικά. Στο εξής Βοσκήσιμες Γαίες (ΒΓ) θα νοείται το σύνολο των εκτάσεων στη γεωγραφική μονάδα. Λιβαδικά Τμήματα (ΛΤ) είναι οι εκτάσεις που συμπεριλαμβάνονται εντός των ΒΓ και διακρίνονται ανάλογα με την περίοδο χρήσης σε Θερινά Λιβαδικά Τμήματα, Εαρινοφθινοπωρινά Λιβαδικά Τμήματα και Χειμερινά Λιβαδικά Τμήματα. Λιβαδικές Μονάδες (ΛΜ) είναι οι μικρότερες λειτουργικές υποδιαιρέσεις των ΒΓ και ανήκουν σε ΛΤ ώστε να διευκολύνουν την διαχείριση και χαρακτηρίζονται από ευελιξία στην κατανομή και τις περιπτώσεις ανακατανομής. Κατά ανάλογο τρόπο προκύπτουν οι Λιβαδικές Ενότητες (ΛΕ) και τα Λιβαδικά Συγκροτήματα (ΛΣ).»

  • Καθορισμός περιοχής μελέτης

Η ελάχιστη έκταση που μπορεί να καλύψει ένα Δ.Σ.Β. είναι τα διοικητικά όρια μιας Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας και η μέγιστη τα διοικητικά όρια ολόκληρου του Καλλικρατικού Δήμου. Αυτόνομη περιοχή μελέτης μπορεί να αποτελέσει ένα ιδιωτικό ή συνιδιόκτητο δασοκτήμα υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα πρέπει να ενσωματωθεί στο διαχειριστικό σχέδιο της Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας τουλάχιστον. Υπάρχει, όμως και η δυνατότητα επιλογής για τη μελέτη μιας ομάδας γειτονικών Δημοτικών ή Τοπικών Κοινοτήτων ενός Δήμου που ανήκουν στο ίδιο ορεινό συγκρότημα ή γεωχωρική ενότητα και δημιουργούν, έτσι, ένα «λιβαδικό συγκρότημα». Συγκεκριμένα, όμορες Δημοτικές ή Τοπικές Κοινότητες κάθε Δήμου που έχουν παρεμφερείς κλιματεδαφικές συνθήκες και κοινά προβλήματα στη διαχείριση και ανάπτυξη των βοσκοτόπων και απαιτούν ενιαία αντιμετώπιση, ομαδοποιούνται σε λιβαδικά συγκροτήματα. Τα συγκροτήματα αυτά μπορούν να συμπέσουν με ορεινά κυρίως συγκροτήματα και να ονομαστούν ανάλογα (π.χ. λιβαδικό συγκρότημα όρους Ασκίου του Δήμου Βοίου Κοζάνης), αλλά και με άλλα χαρακτηριστικά της περιοχής κάθε Δήμου.

Το αν θα επιλεγεί η ελάχιστη ή η μέγιστη ή μια ενδιάμεση έκταση για το Δ.Σ.Β. εναπόκειται στο Φορέα που θα χρηματοδοτήσει και υλοποιήσει τη μελέ- τη. Στις προδιαγραφές, στη συνέχεια, χρησιμοποιείται ο όρος «περιοχή μελέτης» για να καλυφθούν και οι τρεις αυτές περιπτώσεις.

  • Σκοπός του σχεδίου και ιστορία διαχείρισης

Η επιδίωξη της υλοποίησης του Δ.Σ.Β. πρέπει να είναι ρεαλιστική, να έχει προοπτικές και να διασφαλίζει την πολυλειτουργικότητα του δασικού οικοσυστήματος. Αναφορές μπορούν να γίνουν και σε μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους, στις προτεραιότητες της βιώσιμης ανάπτυξης, στην ανάγκη διατήρησης του βιολογικού χαρακτήρα του οικοσυστήματος και στη βελτίωση, τον εκσυγχρονισμό και την προστασία του υπό μελέτη οικοσυστήματος. Καταγράφονται εν συντομία και οι κατευθυντήριες γραμμές της διαχείρισης. Αιτιολογούνται όπου υπάρχουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αλλαγές στη διαχείριση χωριστά για κάθε τμήμα.

Μνημονεύονται και αναλύονται με συντομία οι τυχόν διαχειριστικές μελέτες δασικών οικοσυστημάτων, δια- χειριστικά σχέδια προστατευόμενων περιοχών, σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμιών, διευθέτησης ορεινών υδάτων και βελτίωσης βοσκοτόπων που υπάρχουν για την περιοχή καθώς και σχετικές πράξεις της διοίκησης που έχουν εκδοθεί και επηρεάζουν τη διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών (π.χ. αποφάσεις κήρυξης αναδασωτέων, απαγορεύσεις βοσκής, πρωτόκολλα εγκατάστασης επιτρεπτών επεμβάσεων, κ.λπ.). Επίσης, αν έχει συνταχθεί στο μεταξύ Π.Δ.Σ.Β. της περιοχής μελέτης, αναφέρονται τα κύρια προβλήματα που αυτό έχει εντοπίσει.

Αναλυτικά η απόφαση στο διπλανό αρχείο: Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης - Προδιαγραφές