Η ΔΟΕ εγκαινιάζει την πιλοτική φάση του έργου "Carbon Balance" και ανοίγει την εγγραφή για παραγωγούς και φορείς του ελαιοκομικού τομέα.
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΟΕ) άνοιξε την εγγραφή για συμμετοχή στην πιλοτική φάση του έργου "Carbon Balance", μιας διεθνούς πρωτοβουλίας που στοχεύει στη μέτρηση και αξιολόγηση της ικανότητας του ελαιώνα να λειτουργεί ως φυσική δεξαμενή άνθρακα και, τελικά, να μετατρέπει αυτή την αξία σε οικονομικό περιουσιακό στοιχείο για τους παραγωγούς μέσω της πώλησης πιστώσεων άνθρακα σε εθελοντικές αγορές.
"Αυτή η πιλοτική φάση αποτελεί βασικό βήμα για την ανάπτυξη μιας ειδικής επιστημονικής μεθοδολογίας και ειδικών τομεακών εργαλείων που θα επιτρέψουν στους παραγωγούς, τους συνεταιρισμούς, τους ερευνητές και τους τεχνικούς να υπολογίσουν με ακρίβεια το καθαρό ισοζύγιο άνθρακα των ελαιώνων τους", εξηγεί ο Jaime Lillo, Εκτελεστικός Διευθυντής της ΔΟΕ.
Το έργο βασίζεται σε μια καλά τεκμηριωμένη πραγματικότητα: οι ελαιώνες έχουν την ικανότητα να απορροφούν CO₂ από την ατμόσφαιρα και να το αποθηκεύουν με σταθερό και διαρκή τρόπο, τόσο στη μακρόβια πολυετή δομή τους όσο και στο έδαφος, αυξάνοντας την οργανική ύλη μέσω βιώσιμων αγρονομικών πρακτικών. Μέχρι πρόσφατα, η γεωργία θεωρούνταν αποκλειστικά ως πηγή εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Ωστόσο, η έκθεση της IPCC του 2023 αναγνώρισε τις δυνατότητές της να απορροφήσει διοξείδιο του άνθρακα, ανοίγοντας νέες οικονομικές ευκαιρίες για τομείς όπως η ελαιοκαλλιέργεια.
Μια παγκοσμίως προσβάσιμη πρωτοβουλία
Σχεδιασμένη με διεθνή προοπτική, η μεθοδολογία του έργου προορίζεται να εφαρμοστεί σε οποιονδήποτε ελαιώνα παγκοσμίως και στοχεύει να καταστεί σημείο αναφοράς συμβατό με διαφορετικά ρυθμιστικά πλαίσια - συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βόρειας Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.
Η συμμετοχή είναι ανοικτή σε γεωργούς, συνεταιρισμούς, κλαδικές ενώσεις, πανεπιστήμια και άλλους φορείς του ελαιοκομικού τομέα. Θα απαιτηθούν βασικές πληροφορίες για τον ελαιώνα (τοποθεσία, μέγεθος, ποικιλία, αγρονομικές πρακτικές κ.λπ.) και η χρήση του εργαλείου θα είναι εντελώς δωρεάν. Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής φάσης, οι συμμετέχοντες θα λάβουν επίσης διαδικτυακή εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει απλώς να συμπληρώσουν ένα ηλεκτρονικό έντυπο, παρέχοντας βασικές λεπτομέρειες σχετικά με την εκμετάλλευση ή το σύστημα καλλιέργειας που επιθυμούν να αξιολογήσουν. Τα δεδομένα που συλλέγονται και τα σχόλια των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης θα χρησιμοποιηθούν για την επικύρωση τόσο του λογισμικού όσο και της μεθοδολογίας και για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών τους πριν από την επίσημη κυκλοφορία.
Οι εγγραφές είναι ανοιχτές από τις 24 Απριλίου έως τις 30 Μαΐου 2025. Όλοι οι φορείς του τομέα καλούνται να συμπληρώσουν αυτή τη φόρμα για να συμμετάσχουν.
Στις 4 Ιουνίου, η ΔΟΕ θα πραγματοποιήσει μια συνεδρία τεχνικής κατάρτισης - τόσο αυτοπροσώπως όσο και διαδικτυακά - για όλους τους εγγεγραμμένους συμμετέχοντες. Αυτή η συνεδρία θα παρέχει λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τη μεθοδολογία και τον τρόπο χρήσης του εργαλείου υπολογισμού.
Καθ' όλη τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, η ΔΟΕ θα αναλύσει τα δεδομένα και τα σχόλια που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πιλοτικής φάσης. Τον Νοέμβριο, για να σηματοδοτήσει την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς, η ΔΟΕ θα παρουσιάσει τα ευρήματα του πιλότου και θα δημοσιεύσει την επικυρωμένη έκδοση του συστήματος. Στόχος είναι το σύστημα να αναγνωριστεί από τις ευρωπαϊκές αρχές και να ενσωματωθεί σε επίσημα συστήματα πιστοποίησης.
Μέσω αυτού του έργου, η ΔΟΕ επιδιώκει να επιτρέψει την καθολική πρόσβαση των ελαιοκαλλιεργητών στις οικονομικές ευκαιρίες που προσφέρουν οι εθελοντικές αγορές άνθρακα - μειώνοντας τόσο τους τεχνικούς όσο και τους οικονομικούς φραγμούς εισόδου μέσω εργαλείων που είναι δωρεάν, εύχρηστα, ισχυρά και επιστημονικά υγιή και ειδικά προσαρμοσμένα στον ελαιοκομικό τομέα.
Με αυτή την πρωτοβουλία, η ΔΟΕ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για καινοτομία, βιωσιμότητα και αναγνώριση του ελαιώνα ως στρατηγικής καλλιέργειας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.