Με υπουργική απόφαση καθορίζονται τα συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα των πορτοκαλιών που οδηγούνται προς χυμοπoίηση.

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση μεταποιητική επιχείρηση που επιθυμεί να εγκριθεί, προκειμένου να συμμετάσχει στο καθεστώς το έτος 2017, υποχρεούται μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2016, να καταθέτει την αίτηση έγκρισης του ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΟΣ 1 της παρούσης στη Διεύθυνση Μεταποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίμων Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνυποβάλλοντας τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Βεβαίωση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύει το εργοστάσιο, για την αρτιότητα και καταλληλότητα των εγκαταστάσεων για μεταποίηση της πρώτης ύλης σε τελικά προϊόντα (σύμφωνα με τον ΚΑΝ 852/2004).

β) Στην περίπτωση που η χυμοποίηση δεν πραγματοποιείται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, υποβάλλεται επιπλέον το μισθωτήριο συμβόλαιο, ή η σύμβαση παροχής υπηρεσιών ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο αποδεικνύει επίσημα τη συνεργασία της μεταποιητικής εγκατάστασης με την μεταποιητική επιχείρηση καθώς και το σχετικό αποδεικτικό κατάθεσης στην αρμόδια ΔΟΥ. Η διάρκεια συνεργασίας πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το σύνολο της περιόδου όπως ορίζεται στο σημείο (β) του άρθρου 1 της παρούσας.

γ) Βεβαίωση της ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύει το εργοστάσιο, ότι τις προηγούμενες περιόδους χυμοποίησε το σύνολο της πρώτης ύλης που παρέλαβε στο πλαίσιο του καθεστώτος της συνδεδεμένης ενίσχυσης, μετά από έλεγχο του ισοζυγίου. Η ΔΑΟΚ που εκδίδει το ανωτέρω έγγραφο, δύναται να ζητήσει πληροφορίες ή να συνεργαστεί με άλλες ΔΑΟΚ προκειμένου να το εκδώσει.».

δ) Βεβαίωση της ΔΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύει το εργοστάσιο, σχετικά με την εξόφληση των πληρωμών της μεταποιητικής επιχείρησης προς τους φορείς, για τη πρώτη ύλη που έλαβε στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης κατά τις προηγούμενες περιόδους.

Η σύμβαση ανάμεσα στην μεταποιητική επιχείρηση και τον φορέα περιλαμβάνει την συμφωνηθείσα για την πρώτη ύλη τιμή ανά κιλό προϊόντος. Η μεταποιητική επιχείρηση καταβάλει στους φορείς την αξία της πρώτης ύλης υποχρεωτικά με τραπεζικό έμβασμα και σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης το αργότερο ως την 30 Ιουνίου του επόμενου έτους.

Η ΔΑΟΚ που εκδίδει το ανωτέρω έγγραφο, δύναται να ζητήσει πληροφορίες ή να συνεργαστεί με άλλες ΔΑΟΚ προκειμένου να το εκδώσει.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση και τα υποδείγματα των αιτήσεων στο διπλανό σύνδεσμο: Συνδεδεμένη Πορτοκάλια