Γεωργικές προειδοποιήσεις για τους πατατοπαραγωγούς στις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλλονιάς και Ιθάκης από το Περιφερειακό Κέντρο Προστ. Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Διαπιστώσεις: Η συγκομιδή τελείωσε στις πρώιμες φυτέψεις της Μεσσηνίας. Στις πρώιμες περιοχές της Αχαΐας η συγκομιδή ξεκινάει από τις 10 Μαΐου. Σε όλες τις περιοχές υπάρχουν όψιμες πατατοφυτείες σε στάδιο ευαίσθητο στις προσβολές από την ασθένεια.

Η βαθμιαία άνοδος των θερμοκρασιών σε συνδυασμό με τις πρόσφατες βροχοπτώσεις επιτρέπει τη δημιουργία ιδιαίτερα ευνοϊκών συνθηκών για νέες προσβολές (βλ. γραφήματα) και για την ανάπτυξή του παθογόνου.

Συστάσεις: Σε όλες τις περιοχές να συνεχιστούν οι εφαρμογές προστασίας από την ασθένεια. Ιδιαίτερα στις πατατοκαλλιέργειες που έχουν ήδη εμφανιστεί κηλίδες, να εφαρμόζονται μικρά μεσοδιαστήματα εφαρμογής και οι υψηλότερες συνιστώμενες από την ετικέτα δόσεις κατάλληλου φυτοπροστατευτικού. Η προστασία για τον Περονόσπορο πρέπει να είναι κυρίως προληπτική. Όπου απαιτείται, να ληφθεί υπόψη η ανάγκη κάλυψης και του νέου φυλλώματος.

ΑΛΤΕΡΝΑΡΙΑ

Διαπιστώσεις: Παρατηρούνται τοπικές εξάρσεις. Ο καιρός ευνοεί προσβολές σε όλες τις πεδινές περιοχές.

Συστάσεις: Συνιστώνται προληπτικές εφαρμογές ανά 10ήμερο με την εμφάνιση των προσβολών. Να ξεριζώνονται και να καταστρέφονται τα φυτά με ύποπτα συμπτώματα. Η ασφαλής διάγνωση και η επιλογή του φυτοπροσταστευτικού για την συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον περονόσπορο να γίνει με τον γεωπόνο/σύμβουλο της καλλιέργειας.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ

Από τις λίστες με τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα (έκδοση 22/2/2018) και τα εντομοκτόνα σκευάσματα της ηλεκτρ. βάσης του Υπουργείου έτους 2018, σύμφωνα με τις οδηγίες του σχεδίου φυτοπροστασίας του γεωπόνου για την επιλογή φυτοπροστατευτικού, δοσολογίας και μεσοδιαστήματος εφαρμογής.

Θα πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας, την προστασία του αγρότη, του καταναλωτή, των ωφέλιμων οργανισμών και του περιβάλλοντος.