Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη της Διεπαγγελματικής με τον υπουργό Β. Αποστόλου. Θωμάς Κουτσουπιάς: Η φέτα είναι εθνική υπόθεση και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.

Σε άριστο κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η συνάντηση της προσωρινής διοίκησης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας με τον υπουργό Β. Αποστόλου.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν τις διαδικασίες για ανάδειξη του οριστικού Συμβουλίου της νεοσύστατης Διεπαγγελματικής Φέτας, κυριάρχησαν τα μείζονα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και που αφορούν κυρίως την παρασκευή φέτας με εισαγόμενο γάλα, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, την υπερδιείσδυση σε τυριά και φυσικά την υπεράσπιση της ελληνικής φέτας στις διεθνείς αγορές.

Μην ξεχνάμε ότι η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας ιδρύθηκε για να υπερασπιστεί το προϊόν «σημαία» για τη χώρα μας, τη μοναδικότητα, την αυθεντικότητά του και τους κανόνες που πρέπει να ισχύσουν σε διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά.

Ο κ.Βαγγέλης Αποστόλου ενημέρωσε τα μέλη της Διεπαγγελματικής για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το υπουργείο και τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ δεσμεύτηκε να προχωρήσει και σε συναντήσεις και άλλους φορείς, περιλαμβανομένων και των εκπροσώπων μεγάλων βιομηχανιών, προκειμένου να βρεθεί ο κοινός τόπος και να καταστεί εφικτή η επίσημη αναγνώριση του Φορέα.

Από τη Διεπαγγελματική στη συνάντηση συμμετείχε σύσσωμο το προσωρινό Δ.Σ. και συγκεκριμένα ο πρόεδρος της προσωρινής διοίκησης Ν. Λιώλιος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τυροκόμων Θεσσαλίας Ν. Τάχος, ο πρόεδρος του ΣΕΚ Π.Πεβερέτος, ο πρόεδρος του ΟΔΙΠΑΦ και της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ Π. Σατολιάς, ο πρόεδρος της ΑΜΦΙΓΑΛ Θ. Κουτσουπιάς, και τα μέλη της διοίκησης Γ. ΛύτραςΝ. Καλιακούδας και Απ. Ρίζος.

Ο πρόεδρος της ΑΜΦΙΓΑΛ και της Ένωσης Αγρινίου Θωμάς Κουτσουπιάς σε σχετική του δήλωση επισημαίνει ότι πρόκειται για μια εποικοδομητική συνάντηση και σημειώνει ότι η υπόθεση της φέτας είναι εθνική και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί από το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων.

Ο ίδιος συμπληρώνει: « Η ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωση Φέτας ήταν απαίτηση των καιρών. Θα έλεγα μάλιστα ότι αργήσαμε πολύ να προχωρήσουμε στη σύσταση του Φορέα. Σημασία τώρα έχει να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε και να αναλάβουμε κοινές πρωτοβουλίες για να κρατήσουμε την ελληνική φέτα ψηλά, εκεί όπου πραγματικά είναι η θέση της. Δυστυχώς, τον ένα αυτό χρόνο που η ΑΜΦΙΓΑΛ είναι στο χώρο, έχουμε διαπιστώσει ότι τα προβλήματα δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον ανταγωνισμό από τρίτες χώρες, που με κάθε τρόπο προσπαθούν να οικειοποιηθούν ένα προϊόν σήμα κατατεθέν για τη χώρα μας, αλλά και με εγχώριες πρακτικές που σαφώς υπονομεύουν και υποβαθμίζουν το προϊόν. Και εδώ έρχεται ο ρόλος του υπουργείου, το οποίο και πρέπει να εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, ώστε να σταματήσουν οι παραδοξότητες της “ελληνικής φέτας με εισαγόμενο γάλα” και όλα όσα συζητήσαμε σήμερα με τον υπουργό. Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνουν όσα χρειάζεται ώστε να έρθουν καλύτερες μέρες για τη φέτα. Σε κάθε περίπτωση ως Διεπαγγελματική Οργάνωση και μεμονωμένα ως ΑΜΦΙΓΑΛ είμαστε εδώ για να υποβοηθήσουμε κάθε σχετική πρωτοβουλία του ΥπΑΑΤ».