Η επίσκεψη Βαγγέλη Βενιζέλου και η σύσκεψη με τους Συνεταιρισμούς στα γραφεία της Ένωσης Αγρινίου. Ποιες   δεσμεύσεις ανέλαβε για τους αγρότες, τί είπε για τη χρηματοδότηση του αγροτικού χώρου και ποιες πρωτοβουλίες προανήγγειλε για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη κ. Βαγγέλη Βενιζέλου στα κεντρικά γραφεία της Ένωσης Αγρινίου, όπου και πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με εκπρωσώπους Συνεταιρισμών της Αιτωλοακαρνανίας. Τον κ. Βενιζέλο, τον οποίο συνόδευε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μόσχος Κορασίδης,  υποδέχθηκε ο πρόεδρος και σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο και υπηρεσιακά στελέχη της Ένωσης, με τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δηλώνει εξ αρχής εντυπωσιασμένος απ’ την οργάνωση της Ένωσης Αγρινίου, την οποία και χαρακτήρισε πρότυπο μοντέλο για τον πρωτογενή τομέα, που κατόρθωσε να διατηρήσει ενεργό μέσα στην κρίση το παραγωγικό δυναμικό της, προχωρώντας μάλιστα σε νέες επενδύσεις και ανοίγοντας νέους δρόμους για τους αγρότες της περιοχής και όχι μόνο.

«Η παρουσία μου σήμερα εδώ και η πρόσκλησή μου στους εκπροσώπους του παραγωγικού κόσμου έχει το ουσιαστικό περιεχόμενο της πολιτικής μας βούλησης να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πυλώνες της παραγωγικής οικονομίας. Ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της απασχόλησης, στις εξαγωγές, στην ανάπτυξη. Και να το κάνει άμεσα. Το παράδειγμα της Ένωσης Αγρινίου είναι ενδεικτικό και δείχνει ότι η περιφερειακή Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει καθοδηγητικά για όλη τη χώρα», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, αφού καλωσόρισε τον κ. Βενιζέλο και αφού λεπτομερώς τον ενημέρωσε για τις υποδομές που έχει αναπτύξει η Ένωση και για το σχεδιασμό που έχει ο Συνεταιρισμός για τα επόμενα χρόνια, εστίασε στην ανάγκη λήψης αποφάσεων που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής, στο μείζον θέμα της εκπαίδευσης των αγροτών και των στελεχών των υπηρεσιών του κράτους, στο πρωταρχικό για τους παραγωγούς θέμα της προστασίας του εισοδήματός τους,  στην απαίτηση των καιρών το νέο παραγωγικό – αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας να βασιστεί στα προφανή συγκριτικά πλεονεκτήματα  του τόπου, εξηγώντας ότι η Αιτωλοακαρνανία μπορεί να αποτελέσει την περιφερειακή ενότητα «πιλότο» για το μέλλον, αφού διαθέτει όλα εκείνα τα φυσικά, πλουτοπαραγωγικά και πολιτισμικά πλεονεκτήματα που αποτελούν τη βάση για μια νέα οικονομία:

«Μια νέα οικονομία που δεν θα αυτοϋπονομεύεται, που δεν θα παράγει χρέη και ελλείματα, αλλά που θα εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα απασχόλησης και κοινωνικής ευημερίας.  Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, κύριε πρόεδρε, επιτρέψτε μου ένα παράδειγμα: Με εκατό εκατομμύρια ευρώ μπορούμε να φτιάξουμε δυο μεγάλα εργοστάσια. Πόσοι θα εργαστούν σε αυτά; Εκατό άνθρωποι; Διακόσιοι; Με τα ίδια χρήματα υλοποιήθηκε το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών και περισσότεροι από δέκα χιλιάδες νέοι άνθρωποι πέρασαν στην παραγωγή. Αυτοί πλέον εργάζονται, παράγουν, φορολογούνται, συμβάλουν στην εθνική οικονομία. Είναι θέμα προτεραιοτήτων, λοιπόν. Εμείς δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο απ’ το να μας επιτραπεί να κάνουμε αυτό που έχουμε μάθει, να παράγουμε δηλαδή. Και για εξακολουθήσει αυτό θα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές υπέρ του αγρότη», σημείωσε ο κ. Κουτσουπιάς, μιλώντας ταυτόχρονα για απουσία στρατηγικής στην αγροτική πολιτική, επισημαίνοντας, για παράδειγμα το μείζον για την Αιτωλοακαρνανία θέμα της άρδευσης, αλλά και το γεγονός ότι η γη εκλαμβάνεται ως περιουσιακό στοιχείο και όχι ως μέσω παραγωγής.

Χωρίς να διαφωνεί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλης Βενιζέλος σημείωσε ότι πριν απ’ όλα θα πρέπει να υπάρξει πολιτική σταθερότητα και διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας:

«Έχουμε εξασφαλίσει συνολικά 20 δις ευρώ για τους αγρότες με τη νέα ΚΑΠ, 3 δις ευρώ ετησίως. Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα για την αγροτική ανάπτυξη που είχαμε ποτέ ως χώρα. Κάποιοι απειλούν να τα τινάξουν όλα στον αέρα. Εμείς, που αγωνιστήκαμε για να διασφαλίσουμε τους πόρους που εγγυόνται όλα αυτά που αναφέρατε και ακόμη περισσότερα για τον πρωτογενή τομέα, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένο πρόγραμμα:

Μιλάμε για αύξηση της συμμετοχής του πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ της χώρας, από 3-4% που είναι σήμερα, στο 6-8%  με αιχμή τον αγροδιατροφικό τομέα. Εγγυόμαστε την αύξηση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα πάνω από 10% με ευκαιρίες για την είσοδο νέων αγροτών, επιχειρηματιών και επιστημόνων, για να απαντήσω και στο θέμα της εκπαίδευσης που θέσατε προηγουμένως. Εργαζόμαστε για τη μετάβαση από μια παραγωγή προϊόντων χαμηλού κόστους σε μια παραγωγή υψηλής ποιότητας και πιστοποιημένων ελληνικών προϊόντων. Προωθούμε τη δημιουργία Εστιών Συντονισμού για τα ποιοτικά εθνικά προϊόντα (φέτα, ελιές, ψάρια, νωπά και μεταποιημένα φρούτα, βαμβάκι,  κ.ά.), με στόχο την αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στα 20 δις ευρώ. Και φυσικά ενισχύουμε την προστασία και την ασφάλεια εισοδήματος από τις ζημιές, με προστασία της παραγωγής από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Σε σχετική δήλωσή της η υποψηφία βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη κα. Πηνελόπη Σιδηρά, σχολίασε ότι με συγκεκριμένες αποφάσεις το ΠΑΣΟΚ έχει εμπράκτως και επανειλημμένως αποδείξει ότι βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του αγρότη:

«Οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας και ιδιαίτερα οι παραγωγοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που στάθηκε αρωγός στα προβλήματά τους, ακόμη και σε αυτά τα δύσκολα για την πατρίδα μας χρόνια.  Τώρα, με την προώθηση αναπτυξιακών πολιτικών που δημιουργούν τις προϋποθέσεις μιας πιο υγειούς οικονομίας, οι αγρότες μπορούν να ελπίζουν σε ακόμη περισσότερα. Το πρόγραμμά μας, έτσι όπως το περιέγραψε μόλις ο πρόεδρος Βαγγέλης Βενιζέλος, είναι για την κατ’ εξοχήν αγροτοκτηνοτροφική Αιτωλοακαρνανία το εφαλτήριο για μια νέα περίοδο δημιουργίας και παραγωγής. Μην ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν που άνοιξε το δρόμο σε αγροτικές επενδύσεις, στα φωτοβολταϊκά, στην ενίσχυση των εξαγωγών, ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν που δημιούργησε τις υπηρεσίες που ο αγρότης του σήμερα έχει ανάγκη. Η πορεία αυτή θα συνεχιστεί και μετά τις 25 Γενάρη. Ως στέλεχος της Ένωσης Αγρινίου δηλώνω ότι θα συνεχίσω να εργάζομαι με τον ίδιο ζήλο για την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων και την προώθηση των συμφερόντων του τόπου μας. Την ίδια ακριβώς δήλωση κάνω και ως μέλος και υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ», είπε με έμφαση η κα. Σιδηρά.

Στη σύσκεψη παρόντες ήταν επίσης οι υποψήφιοι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Άννα Ροκοφύλλου, Βασίλης Αντωνόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Γιώργος Χριστογιάννης, Παναγιώτης Τρυφιάτης και Γρηγόρης Τζαμαλής. Επίσης, παρών ήταν ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, ο πρώην υπουργός Χρίστος Βερελής, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Λύτρας, ο γραμματέας της νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κωστακόπουλος και η αναπληρώτρια γραμματέας Ακριβή Κούκη, δημοτικοί σύμβουλοι Αγρινίου, η βουλευτής Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, που συνόδευε τον κ. Βενιζέλο, αγροσυνεταιριστές και εκπρόσωποι φορέων.