Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά σε όλη την Ευρώπη – Παραμένει ο κορυφαίος κίνδυνος για το περιβάλλον.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη παραμένει πολύ πάνω από τα συνιστώμενα επίπεδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), αποτελώντας σημαντική απειλή για την υγεία μας. 

Σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση της ποιότητας του αέρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) που δημοσιεύθηκε στις 24 Νοεμβρίου, 253.000 θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί στην ΕΕ εάν οι συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων πληρούσαν τις συστάσεις του ΠΟΥ.

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί ή επιδεινώνει ορισμένες ασθένειες όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, οι καρδιακές παθήσεις, το άσθμα και ο διαβήτης.

Περαιτέρω μέτρα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα επίπεδα των κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ θα μπορούσε να αποτρέψουν αυτούς τους 253.000 αποδιδόμενους θανάτους και επίσης θα μείωναν τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν με τις εξουθενωτικές επιπτώσεις στην υγεία από ασθένειες που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως ο διαβήτης και το άσθμα.

Μεταξύ 2005 και 2021, ο αριθμός των θανάτων στην ΕΕ που αποδίδονται στα λεπτά σωματίδια (PM 2,5), έναν από τους πιο επιβλαβείς ατμοσφαιρικούς ρύπους, μειώθηκε κατά 41%. Ωστόσο, η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να είναι ο κορυφαίος κίνδυνος για την υγεία του περιβάλλοντος για τους Ευρωπαίους (ακολουθούμενη από άλλους παράγοντες όπως η έκθεση στον θόρυβο, τα χημικά και οι αυξανόμενες επιπτώσεις των περιόδων καύσωνα που σχετίζονται με το κλίμα στην υγεία), προκαλώντας χρόνιες ασθένειες και θανάτους, ειδικά σε πόλεις και αστικές περιοχές.

Η ρύπανση από το διοξείδιο του αζώτου οδήγησε σε 52.000 θανάτους και η βραχυπρόθεσμη έκθεση στο όζον οδήγησε σε 22.000 αποδιδόμενους θανάτους στην ΕΕ. Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί επίσης κακή υγεία και προσθέτει σημαντικό κόστος στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. 

Από τις ασθένειες που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, για την έκθεση σε λεπτά σωματίδια (PM 2,5), η μεγαλύτερη επιβάρυνση για την υγεία προκαλείται από ισχαιμική καρδιοπάθεια, ακολουθούμενη από εγκεφαλικό επεισόδιο, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρκίνο του πνεύμονα και άσθμα.

Στην περίπτωση του διοξειδίου του αζώτου και των τριών ασθενειών που εξετάστηκαν, η μεγαλύτερη επιβάρυνση για την υγεία προκλήθηκε από τον σακχαρώδη διαβήτη, ακολουθούμενο από το εγκεφαλικό επεισόδιο και το άσθμα.

Αυτές οι συνιστώμενες συγκεντρώσεις του ΠΟΥ καθορίζονται με βάση το επίπεδο ρύπανσης πάνω από το οποίο υπάρχουν σαφείς ενδείξεις σχετικών επιπτώσεων στην υγεία.