Προς κατάθεση το νέο θεσμικό πλαίσιο που φιλοδοξεί να βάλει τέλος στις παράνομες ελληνοποιήσεις και να προστατεύσει τους καταναλωτές, αλλά και τους παραγωγούς.

Περιοδεία σε Βοιωτία και Φθιώτιδα πραγματοποιεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου. Κατά την επίσκεψή του σε αγελαδοτροφική μονάδα στην Αλίαρτο, ο υπουργός δήλωσε πως το επόμενο διάστημα επίκειται η εισαγωγή στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής του νέου θεσμικού πλαισίου που προωθεί το ΥΠΑΑΤ για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος, επισημαίνοντας:

«Με το νέο θεσμικό πλαίσιο στοχεύουμε να προστατεύσουμε την παραγωγή μας από τις επιθέσεις ελληνοποίησης που δέχεται από προϊόντα άλλων χωρών. Η συγκεκριμένη, νομοθετική ρύθμιση αποτελεί σταθμό για το χώρο της κτηνοτροφίας. Η υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος καθώς και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνει τη χώρα άμελξης, τη χώρα επεξεργασίας και τη χώρα συσκευασίας, στοιχεία τα οποία πλέον ο καταναλωτής θα γνωρίζει για την τελική του επιλογή».

Υπενθυμίζουμε παλιότερη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με την οποία:

το 84% των πολιτών της ΕΕ θεωρούν ότι είναι απαραίτητη η αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος

το 88% θεωρεί απαραίτητη την επισήμανση προέλευσης του κρέατος (πέρα του βοδινού, χοιρινού, αιγοπρόβειου, και των πουλερικών για τα οποία υπάρχει ήδη η υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης),

περισσότερο από το 90% θεωρεί σημαντική και την επισήμανση στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σημειώνουμε ακόμη ότι συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης της Εθνικής Νομοθεσίας – Υπουργικής Απόφασης, για την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Να σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί σαφές αίτημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του κρέατος και του γάλακτος, το οποίο και έχει εκφραστεί με ένα μη νομοθετικό ψήφισμα.

Σε κάθε περίπτωση το νέο θεσμικό πλαίσιο:

α) ικανοποιεί το εκπεφρασμένο αίτημα των Ελλήνων καταναλωτών για ενημέρωση σχετικά με την προέλευση του γάλακτος ως κύριου συστατικού των μεταποιημένων γαλακτοκομικών τροφίμων και την ανάγκη προστασίας τους μέσω της διαφάνειας και ασφαλέστερης ιχνηλασιμότητας

β) προασπίζει τα συμφέροντα των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών κτηνοτρόφων σε μια περίοδο κρίσιμη για την κτηνοτροφία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης,

γ) συμβάλλει στην διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, απέναντι σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού

δ) παρέχει τόσο στους καταναλωτές όσο και στους παραγωγούς ασφαλές έδαφος για την ανάπτυξη καταναλωτικών και παραγωγικών πρακτικών οι οποίες μεσοπρόθεσμα θα διασφαλίσουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα και θα δώσουν ώθηση στην ελληνική παραγωγή και συνολικά στην εθνική οικονομία.