Στο νέο νόμο «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/881 και άλλες διατάξεις» που δημοσιεύθηκε με ΦΕΚ, περιλαμβάνεται σχετική ρύθμιση ώστε οι ομάδες παραγωγών να μπορούν να αποτελούν και εταιρείες αστικού δικαίου, εκτός από αυτοτελή νομικά πρόσωπα συνεταιριστικού ή εμπορικού δικαίου.


Με τροπολογία στον συγκεκριμένα νόμο, σχετικά με τις ομάδες παραγωγών αναφέρεται:

”αντικαθίσταται η παράγραφος 1 του άρθρου 37 του ν. 4384/2016 με σκοπό να μπορούν οι ομάδες παραγωγών να αποτελούν και εταιρείες του αστικού δικαίου. Συγχρόνως διατυπώνεται ρητά ότι οι ομάδες παραγωγών αποτελούν αυτοτελείς νομικές οντότητες συνεταιριστικού ή εμπορικού δικαίου ή σαφώς οριζόμενα μέρη αυτών, επειδή ο Κανονισμός (ΕΕ) 1305/13 δεν περιλαμβάνει σαφή αναφορά.Επίσης, με την παράγραφο 6 του άρθρου, προστίθεται νέο εδάφιο στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 37 του ν. 4384/2016 με σκοπό να μπορούν οι οργανώσεις παραγωγών προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας και οι ενώσεις τους να αποτελούν και εταιρείες του αστικού δικαίου, όπως ορίζεται στον Κανονισμό (ΕΕ) 1379/2013”.

Στο συγκεκριμένα άρθρο, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν αποζημιώσεις του Γεωτεχνικού προσωπικού των Περιφερειών, την δακοκτονία και την παραχώρηση γαιών σε κατ΄ επάγγελμα αγρότες ή ανέργους.

Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ