Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τη νέα οδηγία για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές για την αύξηση του μεριδίου της ανανεώσιμης ενέργειας στη συνολική κατανάλωση ενέργειας της ΕΕ στο 42,5% έως το 2030 με πρόσθετη ενδεικτική συμπλήρωση 2,5% που θα επέτρεπε να φτάσει το 45% . Κάθε κράτος μέλος θα συμβάλει σε αυτόν τον κοινό στόχο.

Όλα τα κράτη μέλη θα συμβάλουν στην επίτευξη πιο φιλόδοξων στόχων για συγκεκριμένους τομείς στις μεταφορές, τη βιομηχανία, τα κτίρια και την τηλεθέρμανση και την τηλεψύξη. Σκοπός των επιμέρους στόχων είναι να επιταχυνθεί η ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τομείς όπου η ενσωμάτωση ήταν πιο αργή.

«Αυτό είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα στο πλαίσιο του πακέτου «Fit for 55» που θα βοηθήσει στην επίτευξη του κλιματικού στόχου της ΕΕ για μείωση των εκπομπών της ΕΕ κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030. Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός που θα συμβάλει στην επίτευξη της ΕΕ τους κλιματικούς στόχους με δίκαιο, οικονομικά αποδοτικό και ανταγωνιστικό τρόπο».
Teresa Ribera, Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας

Μεταφορές

Τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ:

  • δεσμευτικός στόχος μείωσης 14,5% της έντασης των αερίων θερμοκηπίου στις μεταφορές από τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030
  • ή δεσμευτικό μερίδιο τουλάχιστον 29% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας στον τομέα των μεταφορών έως το 2030

Οι νέοι κανόνες θέτουν δεσμευτικό συνδυασμένο επιμέρους στόχο 5,5% για τα προηγμένα βιοκαύσιμα (που προέρχονται γενικά από πρώτες ύλες που δεν βασίζονται σε τρόφιμα) και τα ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης (κυρίως ανανεώσιμο υδρογόνο και συνθετικά καύσιμα με βάση το υδρογόνο) στο μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που παρέχονται στον τομέα των μεταφορών. Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, υπάρχει ελάχιστη απαίτηση 1% ανανεώσιμων καυσίμων μη βιολογικής προέλευσης (RFNBO) στο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που παρέχονται στον τομέα των μεταφορών το 2030.

Βιομηχανία

Η οδηγία προβλέπει ότι η βιομηχανία θα αυξάνει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ετησίως κατά 1,6%. Τα κράτη μέλη συμφώνησαν ότι το 42% του υδρογόνου που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία θα πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης (RFNBO) έως το 2030 και το 60% έως το 2035.

Τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να προεξοφλούν τη συνεισφορά των RFNBO στη χρήση της βιομηχανίας κατά 20% υπό δύο προϋποθέσεις:

  • εάν η εθνική συνεισφορά των κρατών μελών στον δεσμευτικό συνολικό στόχο της ΕΕ ανταποκρίνεται στην αναμενόμενη συμβολή τους
  • το μερίδιο του υδρογόνου από ορυκτά καύσιμα που καταναλώνεται στο κράτος μέλος δεν είναι μεγαλύτερο από 23% το 2030 και 20% το 2035

Κτίρια, θέρμανση και ψύξη

Οι νέοι κανόνες θέτουν ενδεικτικό στόχο τουλάχιστον 49% μεριδίου ανανεώσιμης ενέργειας στα κτίρια το 2030 .

Οι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές θέρμανσης και ψύξης θα αυξηθούν σταδιακά, με δεσμευτική αύξηση 0,8% ετησίως σε εθνικό επίπεδο έως το 2026 και 1,1% από το 2026 έως το 2030. Ο ελάχιστος ετήσιος μέσος όρος που ισχύει για όλα τα κράτη μέλη συμπληρώνεται με πρόσθετες ενδεικτικές αυξήσεις που υπολογίζονται ειδικά για κάθε κράτος μέλος.

Βιοενέργεια

Η οδηγία ενισχύει τα κριτήρια αειφορίας για τη χρήση βιομάζας για ενέργεια, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μη βιώσιμης παραγωγής βιοενέργειας. Τα κράτη μέλη θα διασφαλίσουν την εφαρμογή της αρχής της κλιμάκωσης, με έμφαση στα καθεστώτα στήριξης και λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις εθνικές ιδιαιτερότητες.

Ταχύτερες άδειες για έργα

Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σκοπός είναι να επιταχυνθεί η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU της ΕΕ να ανεξαρτητοποιηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα κράτη μέλη θα σχεδιάσουν περιοχές επιτάχυνσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπου τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα υποβάλλονται σε απλοποιημένη και γρήγορη διαδικασία χορήγησης αδειών. Η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα θεωρείται επίσης «υπέρτατου δημόσιου συμφέροντος», γεγονός που θα περιορίσει τους λόγους νομικών αντιρρήσεων σε νέες εγκαταστάσεις.