Στη μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβληθεί για απλοποίηση των διαδικασιών και των εγγράφων για το νέο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών αναφέρεται σε σχετική του ανάρτηση ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι τα εξής:

1. ∆εν υπάρχει βαθµολογία για ανεργία και οικογενειακό εισόδηµα σε αντίθεση µε την περασµένη πρόσκληση.

2. Προσοχή: Τα 10ετή µισθώµατα για να µοριοδοτηθούν απαιτείται να γίνονται υποχρεωτικά µέσω συµβολαιογράφου (συµβολαιακά ενοικιαστήρια). Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για διαδικασία με δάπανη και ιδιαίτερη επιμέλεια. Αυτός είναι ακόµη ένας παράγοντας που θα φέρει εκείνους µε ιδιόκτητη γη στα υψηλά σκαλοπάτια της βαθμολογίας (πρώτη φορά λαμβάνει 15 µόρια, πολύ υψηλή βαθµολογία) σε σχέση µε τους υπόλοιπους που θα αδυνατούν να λάβουν τα 7 µόρια από τις µισθώσεις λόγω των εξόδων και του ρίσκου που υπάρχει.

3. Για πρώτη φορά δεν θα λάβουν µόρια µόνο όσοι έχουν πτυχίο γεωτεχνικής κατεύθυνσης, αλλά θα µετράει στη βαθµολογία οποιαδήποτε πτυχίο ανώτερης εκπαίδευσης αλλά για μισά μόρια 4,5 µόρια (9 µόρια για γεωπόνους).

4. Για τους βαθµούς της συµµετοχής σε Οµάδες και Οργανώσεις (3 µόρια) αυτή τη φορά θα απαιτείται και η δέσµευση παραµονής σε αυτής, µε το χρόνο να προσδιορίζεται στην πρόσκληση.

5. Οι κτηνοτρόφοι αυτόµατα εφόσον δηλώσουν µόνο ζωικό κεφάλαιο και όχι κάποια καλλιέργεια στο ΟΣ∆Ε τους για την προσµέτρηση της Τυπικής Απόδοσης, θα λάβουν 13 µόρια. Πρόκειται για ένα σοβαρό προβάδισµα έναντι των υποψηφίων που δραστηριοποιούνται στη φυτική παραγωγή και δεν δηλώνουν ιδιόκτητα αγροτεµάχια.

6. Τα περιφερειακά κριτήρια αν και µε µεγάλη βαρύτητα (συνολικά 32 βαθµοί, 12 από τον αρχικό προσανατολισµό και 17 από τη µελλοντική κατάσταση) δεν θα παίξουν πολύ µεγάλο ρόλο, παρά µόνο για το πιάσιµο της βάσης των 55 µορίων. Κι αυτό γιατί η πλειοψηφία των αγροτών εντός της κάθε Περιφέρειας θα λαµβάνει τη µέγιστη βαθµολογία από αυτά, καθώς οι κλάδοι προτεραιότητας που έχουν οριστεί είναι εκείνοι που κατά 90% δραστηριοποιούνται όλοι οι υποψήφιοι. Για παράδειγµα στη Θεσσαλία το µέγιστο των µορίων λαµβάνουν όλες οι αροτραίες καλλιέργειες και όλη η ζωική παραγωγή.

7. Είναι δεδοµένο ότι οι περισσότεροι υποψήφιοι θα βάλουν στο επιχειρηµατικό τους σχέδιο όρο για επενδύσεις άνω των 17.500 ευρώ (7 βαθµοί) κάτι που ίσχυε και στην περασµένη πρόσκληση. Για να υποστηρίξουν αυτήν την προσπάθεια θα εκδοθεί πρόσκληση Σχεδίων Βελτίωσης το 2025. 

Δεν θα να είναι επιλέξιµος ο µεταχειρισµένος εξοπλισµός αλλά μόνο ο καινούργιος.

8. ΠΡΟΣΟΧΗ: Χρειάζεται µεγάλη προσοχή µε τη µοριοδότηση, και δεν πρέπει να δηλώνονται επενδυσεις πονηρά για να μην γίνουν μετά καθώς προειδοποιούμε πως το «ανεξέλεγκτο δήλωμα» στους φακέλους θα τιµωρηθεί. ∆ηλαδή, δεν θα µπορούν πια µετά τις εντάξεις οι δικαιούχοι να χαµηλώσουν τη βαθµολογία όσο θέλουν αλλά κατά 10-15 µόρια το πολύ. Παλαιότερα οι δικαιούχοι µπορούσαν να χαµηλώσουν τη βαθµολογία έως και τη βαθµολογία του τελευταίου στη σχετική λίστα δικαιούχων ανά περιφέρεια.

Ο προϋπολογισμός αναμένεται να φτάσει τα 590 εκατ. ευρώ.

Οι αιτήσεις θα γίνουν µε βάση το φετινό ΟΣΔΕ. Το να πιάσει κάποιος τα 22.000 ευρώ Τυπική Απόδοση για το μέγιστο της τυπικής απόδοσης θέλει ειλικρίνεια και σωστές επιλέξιμες εκτάσεις και ζώα.

Εττικέτες:
αγρότες