Έχοντας συμπληρώσει το 30ο έτος της λειτουργίας της (1993), η ένωση “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος” γυρίζει σελίδα για άλλη μία φορά.

Άλλωστε, στην πολύχρονη πορεία της, ποτέ δεν επαναπαύθηκε σε επιτυχημένα πρότυπα, παρά δημιούργησε νέα δεδομένα, άνοιξε καινούργιους δρόμους, έχτισε με προσήλωση ένα όραμα, που από την αρχή ονοματοδότησε “οινική κουλτούρα”.

Ήταν πίσω στο 1996 όταν δημιούργησε το πρωτοπόρο δίκτυο των επισκέψιμων οινοποιείων “Δρόμοι του Κρασιού της Μακεδονίας” (αργότερα Βόρειας Ελλάδας με την προσάρτηση οινοποιείων από την Ήπειρο και τη Θράκη), καθιερώνοντας έτσι τον οινοτουρισμό στη χώρα μας καθώς και δύο πανελλαδικές οινοτουριστικές εκδηλώσεις, τις “Ανοιχτές Πόρτες” (2005) τον Μάιο και την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού (2012) τον Νοέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επισκέπτες των οινοποιείων στους “Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδας” ανήλθαν το 2023 σε 120.000, 30.000 εκ των οποίων μόνο στις δύο οινοτουριστικές εκδηλώσεις.

Το 1999 ξεκίνησε τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό οίνου στην Ελλάδα, όπου σήμερα, με τίτλο “Thessaloniki Wine & Spirits Trophy”, ετοιμάζεται για την 25η διοργάνωσή του, έχοντας συμβάλλει ουσιαστικά στην ποιοτική εξέλιξη του Ελληνικού αλλά και του Κυπριακού οίνου.

Μεταξύ των χιλιάδων εκδηλώσεων οινογνωσίας και οινογευσίας που η Ένωση πραγματοποίησε όλα αυτά τα χρόνια, masterclasses, εκπαιδευτικά σεμινάρια, παρουσιάσεις οίνων και στυλ κρασιών, διάφορα “pairings” και θεματικές γευστικές δοκιμές, διακρίνεται κυρίως για τη σειρά εκδηλώσεων “ΒορΟινά”, κρασιά από τη Βόρεια Ελλάδα δηλαδή, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό.

Πρώτος πρόεδρος της Ένωσης, ο αείμνηστος οινοποιός Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος.  Ακολούθησαν ο Γιάννης Μπουτάρης, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου, ο Γιώργος Τσάνταλης, ο Γιάννης Βογιατζής, ο Στέλιος Κεχρής και τα τελευταία χρόνια, ο Στέλλιος Μπουτάρης, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ παραμονής στον προεδρικό θώκο της Ένωσης.

Στην οκτάχρονη (2016-2024) θητεία του ο Στέλλιος Μπουτάρης ηγήθηκε με την κοσμοπολίτικη προσωπικότητά του σε μία διαρκή εξωστρεφή εικόνα της Ένωσης με νέα διαμόρφωση της εταιρικής της μορφής (rebrading) και συνεχή ανανέωση του προφίλ και της επικοινωνίας της.

Εξάλλου, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, η Ένωση μεγάλωσε, από 27 σε 35 οινοποιεία-μέλη!

Ιδιαιτέρως ο κ. Μπουτάρης ασχολήθηκε με την προώθηση των κατηγοριών ΠΟΠ και ΠΓΕ της Βόρειας Ελλάδας ενώ έμφαση έδωσε στην ΠΓΕ Μακεδονία ιδρύοντας το Παρατηρητήριο ΠΓΕ Μακεδονία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ενέργειες εις βάρος του Ελληνικού Οίνου από γειτονικές χώρες.

Σήμερα, η Ένωση έχει ήδη προχωρήσει στο επόμενό της βήμα.

Από την 1η Ιουλίου 2024, την προεδρική σκυτάλη παρέλαβε η χημικός-οινολόγος Ελένη Σίντου, με 25ετή εμπειρία ως οινολόγος υπεύθυνη παραγωγής του οινοποιείου Zoinos Winery στην Ήπειρο.

 

“Οι αξίες που προήγαγε ο Στέλλιος Μπουτάρης ως πρόεδρος της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» έχουν σηματοδοτήσει το Επώνυμο Ελληνικό Κρασί.   Το να συνεχίσεις το έργο του είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό, όσο και να προχωρήσεις ακόμη παραπέρα.  Η προεδρική θέση της ΕΝΟΑΒΕ αποτελεί τιμή και καθήκον για κάθε μέλος της.  Ως εκπρόσωπος της συνεταιριστικής οινοποιίας Zoinos Winery αισθάνομαι την ευθύνη αλλά και την πρόκληση ιδιαίτερα έντονες.”.

Στο πλευρό της Ελένης Σίντου στέκεται ο έμπειρος στα θέματα της Ένωσης και οινοποιός Στέλιος Κεχρής (Οινοποιείο Κεχρής) με την ιδιότητα του διευθύνοντα συμβούλου ενώ τη θέση της αντιπροέδρου αποδέχτηκε η Μαριάνθη Γεροβασιλείου (Κτήμα Γεροβασιλείου).

Το 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο των Οινοποιών Βορείου Ελλάδος συμπληρώνουν ως μέλη οι (αλφαβητικά):   Σπύρος Αργυράκης (Argyrakis Wines), Χριστόφορος Γεωργιάδης (Αργατία), Άγγελος Ιατρίδης (Κτήμα Άλφα), Θωμάς Καμκούτης (Αμπελώνας Καμκούτη), Γεράσιμος Λαζαρίδης (Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη), Άκης Παπαδόπουλος (Κτήμα Τέχνη Οίνου), Αφροδίτη Στεργίου (Κτήμα Στεργίου) και Χρήστος Ταραλάς (Κτήμα Ταραλά).

Άλλωστε το ΔΣ της Ένωσης είναι πάντα ανοιχτό για τη συμμετοχή και την προσφορά όλων των μελών, γεγονός που αποδεικνύει τη συλλογικότητα με την οποία η Ολομέλεια εργάζεται, όχι μόνο για τα δικά της οινοποιεία αλλά πρωτίστως για το όφελος του Επώνυμου Ελληνικού Οίνου.

Από την ιστοσελίδα www.winemakersofnorthgreece.gr το κοινό μπορεί να ενημερώνεται για το προφίλ τους στόχους και τις δράσεις της ένωσης “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος”, για τα οινοποιεία-μέλη της, τις ΠΟΠ και ΠΓΕ, καθώς και τις αμπελοοινικές ποικιλίες της Βόρειας Ελλάδας.  Ακόμη, για τον οινοτουρισμό με τις 8 διαδρομές των “Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας”, για την ασφαλή κατανάλωση και φυσικά για το “The Wine Hub”, το “σπίτι του κρασιού” όπως προτιμούν να αποκαλούν οι “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος”.   Πρόκειται στην ουσία για τα γραφεία της Ένωσης στα οποία διατίθεται και ένας φροντισμένος χώρος φιλοξενίας και εκπαίδευσης του κοινού, για τη γνώση και την απόλαυση του οίνου.

Το κοινό όραμα και το πάντα πρωτοπόρο έργο των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» συνεχίζονται!

Εττικέτες:
αμπέλι κρασί