Έχει τεθεί σε ισχύ ενωσιακή νομοθετική πράξη που θα καταστήσει δυνατό τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού και πληροφοριών για όλες σχεδόν τις κατηγορίες υλικών αγαθών που εισέρχονται στην αγορά της ΕΕ.

 

Ο νέος κανονισμός για τον οικολογικό σχεδιασμό για βιώσιμα προϊόντα βασίζεται στην υφιστάμενη οδηγία για τον οικολογικό σχεδιασμό, η οποία επί του παρόντος καλύπτει μόνο τα προϊόντα που συνδέονται με την ενέργεια. Αποσκοπεί στη σημαντική βελτίωση της κυκλικότητας, της ενεργειακής απόδοσης και άλλων πτυχών περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά της ΕΕ.

Ο οικολογικός σχεδιασμός αφορά την ενσωμάτωση περιβαλλοντικών παραμέτρων σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης προϊόντων. Είναι ζωτικής σημασίας ως μέσο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και πόρων, σε έναν κόσμο με τόσο μεγάλη ζήτηση για αποδοτικά και βιώσιμα προϊόντα. 

Η ΕΕ δραστηριοποιείται εδώ και καιρό στον τομέα αυτόν. Μπορεί να αναγνωρίζετε, για παράδειγμα στο πλυντήριο ρούχων ή στο ψυγείο σας, την ενεργειακή ετικέτα την οποία διαθέτουμε χάρη στην ΕΕ. Ωστόσο, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα δεν αφορά μόνο την ενεργειακή απόδοση.

Μόλις εγκριθεί ο κανονισμός, ένα βιώσιμο προϊόν θα πρέπει να εμφανίζει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

•χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια

•διαρκεί περισσότερο

•μπορεί να επισκευαστεί εύκολα

τα εξαρτήματα μπορούν εύκολα να αποσυναρμολογηθούν και να χρησιμοποιηθούν περαιτέρω

•περιέχει λιγότερες ουσίες που προκαλούν ανησυχία

•μπορεί εύκολα να ανακυκλωθεί

•περιέχει περισσότερο ανακυκλωμένο περιεχόμενο

έχει χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα και περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του

Ο κανονισμός θεσπίζει επίσης μέτρα για την απαγόρευση της καταστροφής μη πωληθέντων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και υποδημάτων και ανοίγει τον δρόμο για την επέκταση παρόμοιων απαγορεύσεων σε άλλους τομείς, εάν αποδειχθεί ότι είναι αναγκαίες. Οι εταιρείες θα υποχρεούνται επίσης να δημοσιοποιούν στους ιστοτόπους τους πληροφορίες σε ετήσια βάση, όπως τον αριθμό και το βάρος των προϊόντων που απέρριψαν, καθώς και τους σχετικούς λόγους. Τ

έλος, ο κανονισμός επιτρέπει επίσης τον καθορισμό υποχρεωτικών κριτηρίων για τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις, ώστε η δημόσια χρηματοδότηση να διοχετεύεται προς μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση. Οι δημόσιες αρχές στην ΕΕ δαπανούν περίπου 1,8 τρισεκατομμύρια EUR για την αγορά έργων, αγαθών και υπηρεσιών.

Με αυτή τη νέα νομοθετική πράξη η ΕΕ επιδιώκει να αξιοποιήσει το μακρόχρονο ιστορικό της όσον αφορά την επίτευξη οφελών για τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και το περιβάλλον. Πράγματι, μόνο το 2021, ο αντίκτυπος των υφιστάμενων μέτρων για τον οικολογικό σχεδιασμό, που καλύπτουν 31 ομάδες προϊόντων, εξοικονόμησε 120 δισ. ευρώ σε ενεργειακές δαπάνες για τους καταναλωτές της ΕΕ και οδήγησε σε μείωση κατά 10% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας από τα προϊόντα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής τους.